Τα δύο Φεστιβάλ Ζιβανίας που έρχονται μας πάνε στο χωριό

Τα δύο Φεστιβάλ Ζιβανίας που έρχονται μας πάνε στο χωριό

Τον Νοέμβριο πάμε για απόσταξη ζιβανίας σε δύο παραδοσιακές γιορτές στην ορεινή Κύπρο

Δύο ορεινά χωριά της Κύπρου, εκεί που ολοκληρώνεται αυτή την περίοδο ο τρύγος και αρχίζει η απόσταξη της ζιβανίας ώστε οι κάτοικοι να ζεσταθούν από το κρύο του χειμώνα που έρχεται, μας προσκαλούν στην γιορτή του εθνικού μας ποτού.

Η ζιβανία, το παραδοσιακό απόσταγμα της Κύπρου έχει την τιμητική του στα μέσα του φθινοπώρου αρχές του χειμώνα αφού παράγεται από τα το υπόλειμμα σταφυλιών που πιέστηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας οινοποίησης (συμπεριλαμβανομένων των μίσχων και των σπόρων) που αναμίχθηκε με τα υψηλής ποιότητας ξηρά κρασιά που παρήχθησαν από τις τοπικές ποικιλίες σταφυλιών της Κύπρου.

Το εθνικό απόσταγμα της Κύπρου θα λέγαμε έχει την τιμητική του στις αρχές Νοεμβρίου, περίοδος που το κρύο αρχίζει τα βράδια να γίνεται πιο τσουχτερό στα βουνά και η ζιβανία γίνεται απαραίτητη με ένα ποτηράκι για να μας ζεστάνει. 

Τα χωριά Άλωνα της επαρχίας Λευκωσίας και το Πελένδρι στην επαρχία Λεμεσού ετοιμάζονται για να μας φιλοξενήσουν και να μας φιλέψουν με δικής τους παραγωγής ζιβανία σε τρία φεστιβάλ αφιερωμένα στο εθνικό μας απόσταγμα! 

9

Γιορτή της Ζιβανίας στην όμορφη Άλωνα -  Κυριακή 5 Νοεμβρίου στην πλατεία του χωριού

Η ζιβανία, το παραδοσιακό απόσταγμα της Κύπρου έχει την τιμητική του στα μέσα του φθινοπώρου αρχές του χειμώνα αφού παράγεται από τα το υπόλειμμα σταφυλιών που πιέστηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας οινοποίησης (συμπεριλαμβανομένων των μίσχων και των σπόρων) που αναμίχθηκε με τα υψηλής ποιότητας ξηρά κρασιά που παρήχθησαν από τις τοπικές ποικιλίες σταφυλιών της Κύπρου. Το ορεινό και γραφικό χωριό της Άλωνας θα πραγματοποιήσει και φέτος την ξεχωριστή Γιορτή της Ζιβανίας όπου θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ζωντανά την απόσταξή της και φυσικά να την δοκιμάσουμε.  Η φετινή Γιορτή της Ζιβανίας στο γραφικό χωριό της Άλωνας θα λάβει χώρα την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 10:30-15:30, στην όμορφη πλατεία του χωριού, με τη διοργάνωση να τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος, που θα κυρήξει και την έναρξη και θα χαιρετίσει τη φετινή 12η διοργάνωση της Γιορτής.

9

Φεστιβάλ Ζιβανίας στο Πελένδρι - Κυριακή 12 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Πελενδρίου

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα η κοινότητα της Πιτσιλιάς τιμά το εθνικό απόσταγμα της Κύπρου. Το όμορφο Πελένδρι της επαρχίας Λεμεσού γιορτάζει και ετοιμάζεται πυρετωδώς για την μεγάλη, διήμερη γιορτή της ζιβανίας που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 στις 11:00 και την Κυριακή 12 Νοεμβρίου στις 10:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Πελενδρίου και περιλαμβάνει ένα πλούσιο πρόγραμμα. Η ζιβανία, το παραδοσιακό απόσταγμα της Κύπρου έχει την τιμητική του στα μέσα του φθινοπώρου αρχές του χειμώνα αφού παράγεται από τα το υπόλειμμα σταφυλιών που πιέστηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας οινοποίησης (συμπεριλαμβανομένων των μίσχων και των σπόρων) που αναμίχθηκε με τα υψηλής ποιότητας ξηρά κρασιά που παρήχθησαν από τις τοπικές ποικιλίες σταφυλιών της Κύπρου. Το πρόγραμμα φέτος περιλαμβάνει φυσικά παραδοσιακούς χορούς και μουσική, παζαράκι παραδοσιακών προϊόντων, αναβίωση του τρύγου, πάτημα σταφυλιών και ξεναγήσεις στις αρχαίες εκκλησίες του χωριού.  

Loader