Covid 19: Συγκριτική ανάλυση δεδομένων σε Ευρώπη και Αμερική

Covid 19: Συγκριτική ανάλυση δεδομένων σε Ευρώπη και Αμερική

Η Βασιλίνα Ρωστάνη και ο Κοσμάς Ράκος, δύο φοιτητές στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, επιχειρούν μια συγκριτική ανάλυση δεδομένων γύρω από την τρέχουσα πανδημία σε Ευρώπη και Αμερική.

Στο πλαίσιο του μαθήματος Δημοσιογραφίας Δεδομένων, στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, δύο φοιτητές του τμήματος, η Βασιλίνα Ρωστάνη και ο Κοσμάς Ράκος, αναλύουν και οπτικοποιούν δεδομένα που έχουν συλλέξει για την Ευρώπη και την Αμερική.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο εισαγωγικό τους σημείωμα, προσεγγίζεται το ζήτημα του φόβου των πολιτών επί του θέματος, χαρτογραφούνται οι συνέπειες του δεύτερου κύματος και αξιολογείται η πολιτική διαχείριση της κατάστασης, τόσο από τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ όσο και από ορισμένους ευρωπαίους ηγέτες.

Η πολιτική διαχείριση της πανδημίας από τους ευρωπαίους ηγέτες

φαφαφα

Ενώ το δεύτερο κύμα πανδημίας στην Ευρώπη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, οι χώρες έχουν προχωρήσει σε νέα μέτρα, αυτή τη φορά πιο συνειδητοποιημένοι, έχοντας υπόψη τις συνέπειες του πρώτου lockdown.

Η πραγματικότητα της κατάστασης κρίνεται από τους αριθμούς των θανάτων και των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται σε καθημερινή βάση. Ως εκ τούτου η πραγματικότητα βάσει αυτών των αριθμών περιγράφεται με ζοφερότητα, καθώς οι εν λόγω αριθμοί είναι μέχρι 3 φορές μεγαλύτεροι σε σχέση με το πρώτο κύμα. Σε χρονικό διάστημα ενός έτους, στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί μέχρι 1 360 879 ενώ ταυτόχρονα τα κρούσματα ανέρχονται στα 56 984 774 σε Ευρωπαϊκό επίπεδο με το σύστημα υγείας να καταρρέει στις περισσότερες χώρες.

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και στα δυο κύματα της πανδημίας, ανταποκρίθηκαν αισιόδοξα από την πρώτη στιγμή στην απειλή του ιού, έχοντας καταφατικό αποτέλεσμα στους αρνητικούς αριθμούς που ορισμένες χώρες συνεχίζουν να καταγράφουν κανονικά. Γεγονός που οφείλεται είτε στην λεγόμενη πολιτική της αγέλης που δεν εφάρμοσαν είτε στην σοβαρότητα της κατάστασης.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του μεγαλύτερου ειδησεογραφικού οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης Politico, ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες όπως οι σκανδιναβικές κατάφεραν με την πολιτική των ηγετών τους να κρατήσουν μακριά τον κορονοϊό. Την ίδια στιγμή χώρες όπως η Βρετανία εφαρμόζοντας την πολιτική της αγέλης οδήγησαν τη χώρα σε αποτυχία .

Ύστερα από δύσκολες διαπραγματεύσεις, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία για την ανάκαμψη της οικονομίας, διαμοιράζοντας η μία χώρα με την το ποσοστό που η ΕΕ διέθετε, βάσει διάφορων κριτηρίων και συνεπειών που η πανδημία άφησε και συνεχίζει να προκαλεί σε αυτές της χώρες και παγκοσμίως.Με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Κομισιόν μοίρασε το χρηματικό ποσό που διέθετε για την εν λόγω κατάσταση βάσει του ΑΕΠ που η κάθε χώρα κατέγραφε ετησίως. Σε ανάλυση αυτού του ποσού, χώρες όπως η Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Τσεχία έλαβαν ένα πολύ μεγαλύτερο ποσό από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης σε σχέση με τη συμμετοχή των χωρών στο ΑΕΠ της ΕΕ, καθώς προβλέπεται ότι η μείωση του ΑΕΠ φέτος θα είναι μεγαλύτερη από τον μέσο όρο των άλλων χωρών της ΕΕ. Επίσης σημειώνεται το γεγονός πως όπως στην Ελλάδα και στην Ιταλία το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι μικρότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

 

Πολιτικό-οικονομική διαχείριση της πανδημίας στις ΗΠΑ

Όπως και στις ευρωπαϊκές χώρες, στις Ηνωμένες Πολιτείες οι υγειονομικές αρχές δεν έδωσαν την απαιτούμενη βάση σε ό,τι αφορά στην οργάνωση για την διαχείριση της πανδημίας.

Αρχικά οι υγειονομικές αρχές διαβεβαίωναν πως ο κίνδυνος ήταν μικρός, ενώ την ίδια στιγμή ο ιός εξαπλώνονταν χωρίς να ανιχνεύεται. Αν και σε γενικές γραμμές το πολιτικό σύστημα των δύο ηπείρων διαφέρει αρκετά, σε ό, τι αφορά στην διαχείριση της πανδημίας στο πρώτο κύμα η αντιμετώπιση ήταν ίδια.

Στις ΗΠΑ η σοβαρότητα της κατάστασης άρχισε να επιδεινώνεται όταν ο αριθμός θνησιμότητας άρχισε να αυξάνεται σημαντικά και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο ο πρόεδρος Τραμπ συνέχιζε να αρνείται να εξαναγκάσει τις πολιτείες για αυστηρά μέτρα. Το γεγονός αυτό παρομοιάζεται αρκετά με τη συμπεριφορά του Τζόνσον στην αναφερόμενη πολιτική της αγέλης.

Ως εκ τούτου, σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη η αντιμετώπιση της πανδημίας στο πρώτο και στο δεύτερο κύμα, καταγράφηκε αποτελεσματικότερη. Αναφερόμενος σε αυτό το σημείο και στο οικονομικό αλλά και στο υγειονομικό σύστημα των κρατών και πολιτειών, καθώς στις ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά από 73 χρόνια η οικονομία συρρικνώθηκε μέχρι και 31.4% το δεύτερο τρίμηνο, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.

Οι κρατικές δαπάνες των ΗΠΑ μειώθηκαν αρκετά οδηγώντας σε απολύσεις και μείωση εργατικών θέσεων με αποτέλεσμα να αυξηθεί το ποσοστό της ανεργίας στα 14,7%. Έχοντας αφήσει μεγάλες υγειονομικές αλλά και οικονομικές ζημιές το πρώτο κύμα της πανδημίας ο Ντόναλντ Τράμπ πίεσε να ανοίξουν ξανά οι επιχειρήσεις παρά τις έντονες ανησυχίες για εξάπλωση του κορονοιού και την επαφή των ατόμων στον εργασιακό τομέα αλλά και την αδύναμη οικονομία που οφείλεται σε αυτήν.

Την ίδια ώρα η εν λόγω κίνηση για την λειτουργία των επιχειρήσεων εφαρμόστηκε και στις ευρωπαϊκές χώρες παρά το lockdown που εφαρμόστηκε στις χώρες αυξημένου κινδύνου. Ωστόσο προκύπτει το γεγονός ότι η κρατική διαχείριση της πανδημίας παρότι στο δεύτερο κύμα βρίσκει τις χώρες οργανωμένες σε ότι αφορά την ασφάλεια του λαού, η οικονομία δεν δείχνει να αντιστέκεται, γεγονός που παρατηρείται τόσο σε ΗΠΑ όσο και σε Ευρώπη.

fafaf

H μεγαλύτερη πλειονότητα των πολιτών σε Αγγλία και Αμερική, επισημαίνεται στην εργασία, παρουσιάζει μια έντονη ανησυχία σχετικά με την πορεία της πανδημίας. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι πολίτες δεν αισιοδοξούν για το οριστικό τέλος της πανδημίας. Το ποσοστό ανησυχίας δεν μειώθηκε ακόμη και κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, όπου τα κρούσματα μειώθηκαν σημαντικά κυρίως στη Βρετανία αλλά και σε περιόδους ισοπέδωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παράλληλα η ασθένεια αλλά και η «γρήγορη» ανάρρωση των δυο ηγετών δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει την αντίληψη των πολιτών.

Διάβασε ολοκληρωμένη την επίκαιρη συγκριτική μελέτη των δύο φοιτητών, σε ειδική ιστοσελίδα που δημιούργησαν στο πλαίσιο της εργασίας τους.

Loader