«Περιορίστε τον ιό της διχοτόμησης»

«Περιορίστε τον ιό της διχοτόμησης»

Πολίτες και από τις δύο πλευρές διαδήλωσαν στη Λήδρας για την ειρήνη

Φωτογραφίες Γιάννης Ζούρης

Στο κλειστό οδόφραγμα της οδού Λήδρας βρέθηκαν ταυτόχρονα χθες, Σάββατο, ειρηνιστές και από τις δύο πλευρές, αφού εκφράζονται ανησυχίες πως η κυβέρνηση αρέσκεται στην ιδέα των κλειστών οδοφραγμάτων, για λόγους πέραν του κορονωϊού.

Περιορίστε τον ιό της διχοτόμησης, ζήτησαν οι διαδηλωτές, καθώς δεν τίθεται αμφιβολία πως, έστω και με το παρόν status quo, οι καθημερινές επαφές μεταξύ των πολιτών βοηθούν. Κρατώντας πλακάτ και πανό, απαίτησαν τη διάνοιξη όλων των οδοφραγμάτων που έκλεισαν ενώ σίγουρα δεν είναι τυχαίο που η χθεσινή, αρκετά μαζική διαδήλωση έγινε μετά από αντίστοιχες φοβικών που ζητούσαν κλείσιμο όλων των οδοφραγμάτων.

Σε αντίθεση με το προηγούμενο Σάββατο 29 Φεβρουαρίου, όπου η πλειοψηφία των ΜΜΕ είχε δώσει έμφαση στο περιστατικό με τον στρατιώτη, χθες υπήρχε ισχυρή αστυνομική δύναμη και στο σημείο δεν βρίσκονταν στρατιώτες. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διαμαρτυρίας δημιουργήθηκε ωστόσο ένταση μεταξύ διαδηλωτών και της ΜΜΑΔ που βρίσκονταν στη νεκρή ζώνη. Η ΜΜΑΔ χρησιμοποιώντας σπρέι και δακρυγόνα εμπόδισε την ελεύθερη διέλευση των διαδηλωτών, προκαλώντας μικροεπεισόδια και εντάσεις, τόσο στην ελληνοκυπριακή πλευρά όσο και στην τουρκοκυπριακή. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, η διαδήλωση αυτή τη φορά σημαδεύτηκε από τον τραυματισμό τεσσάρων μελών της Αστυνομίας. «Σε κάποια στιγμή, οι Τουρκοκύπριοι που βρίσκονταν στη νεκρή ζώνη κατάφεραν να σπάσουν τον κλοιό των μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης σπρώχνοντας τους αστυνομικούς της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λευκωσίας, οι οποίοι δέχθηκαν πετροβολισμό», αναφέρει η ανακοίνωση. 

Αντί για δακρυγόνα σπρέι θα έπρεπε να δοθούν κλαδιά ελιάς στον κόσμο που θέλει να ανοίξουν τα οδοφράγματα, δήλωσε ο Ακιντζί.

Δείτε φωτογραφίες του Γιάννη Ζούρη:

Loader