Πέθανε η Ευστρατία Μαυραπίδου, μια από τις γιαγιάδες της Λέσβου που προτάθηκαν για Νόμπελ Ειρήνης

Πέθανε η Ευστρατία Μαυραπίδου, μια από τις γιαγιάδες της Λέσβου που προτάθηκαν για Νόμπελ Ειρήνης

Η γιαγιά πρόσφερε απλόχερα βοήθεια σε πρόσφυγες

Από τη ζωή "έφυγε" η Ευστρατία Μαυραπίδου, σε ηλικία 96 ετών, μια από τις γιαγιάδες της Λέσβου που προτάθηκαν για το Νόμπελ Ειρήνης το 2016.

Η φωτογραφία των «γιαγιάδων της Συκαμνιάς», όπου φροντίζουν ένα παιδί μιας  γυναίκας, πρόσφυγα από τη Συρία, έκανε το γύρο του κόσμου το καλοκαίρι του 2015 και ήταν η αφορμή για να προταθούν για το Νόμπελ Ειρήνης το 2016.

Οι τρεις γιαγιάδες βοήθησαν τους πρόσφυγες με ό,τι μπορούσαν, καθώς το χωριό τους ήταν πυρήνας προσφυγικής-ανθρωπιστικής κρίσης.

Διάβασε Επίσης: Η Frances μιλά για το πώς είναι να αγαπάς ένα “λάθος” σώμα

Ωστόσο, πριν από την Ευστρατία Μαυραπίδου, τον Ιανουάριο του 2019, “έφυγε ”η πρώτη γιαγιά, Μαρίτσα Μαυραπίδου σε ηλικία 92 ετών, ενώ η τρίτη γιαγιά ζει και είναι σε ηλικία 92 ετών.  

Οι τρεις γιαγιάδες αποτέλεσαν σύμβολο αλληλεγγύης του λαού της Λέσβου και έδωσαν απλόχερα βοήθεια σε χιλιάδες πρόσφυγες που πέρασαν από το νησί τους τη διετία 2015-2016.  

Μάλιστα, τον Νοέμβριο του 2015, ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος αλλά και το Δεκαπενταύγουστο του 2020, η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επισκέφθηκαν τις «γιαγιάδες της Λέσβου» για να τις τιμήσουν για την προσφορά τους. 

Διάβασε Επίσης: Η Beth είναι το μοντέλο με σύνδρομο Down που έκλεψε τις εντυπώσεις

«Καλά παιδιά είναι. Μερικές φορές κουρασμένα από το ταξίδι, με βοηθάνε να κουβαλήσουμε τα ξύλα για τη σόμπα μου» ήταν η απάντηση των τριών γιαγιάδων όταν ρωτήθηκαν γιατί βοηθούν τους πρόσφυγες. 

Πηγή

Πηγή φωτογραφίας: Lefteris Partsalis/SOOC

Loader