Το PIXEL Digital Art Days μετατρέπει το Sousami & το blue Elephant σε έναν μεταβατικό χώρο

Το PIXEL Digital Art Days μετατρέπει το Sousami & το blue Elephant σε έναν μεταβατικό χώρο

Παρουσίαζει 2-ήμερο εκδηλώσεων ΣΤΟ SOUSAMI BAR + BLUE ELEPHANT

Ένα διήμερο βουτιά στον κόσμο της ψηφιακές τέχνης έρχεται στη Λεμεσό το διήμερο 15 και 16 Δεκεμβρίου.

Τα LIMINAL TALES συλλαμβάνουν την αφηγηματική ουσία του αβέβαιου και μετασχηματιστικού ταξιδιού από ένα κατάσταση σε άλλη, είτε αυτή είναι σε φυσικούς χώρους, συναισθηματικά τοπία, είτε μεταφορικά εδάφη. Ο όρος “liminal/απροσδιόριστος" προέρχεται από τη Λατινική λέξη "limen", που σημαίνει κατώφλι, και ενσωματώνει την έννοια του να υπάρχει στο χείλος της αλλαγής. Είναι μέσα σε αυτόν τον μεταβατικό χώρο που οι αφηγήσεις ξετυλίγονται, εξερευνώντας την εύθραυστη και συχνά ανατριχιαστική ισορροπία μεταξύ αυτού που έχει αφεθεί πίσω και αυτού που μας περιμένει μπροστά. Αυτές οι ιστορίες εξετάζουν τον περίπλοκο χορό της μετάβασης, αιχμαλωτίζοντας την ουσία της αναμονής, της ασάφειας και της βαθιάς μεταμόρφωσης που συμβαίνει όταν βρίσκεσαι στα σταυροδρόμια του γνωστού και του άγνωστου. Οι ιστορίες αυτές μας προσκαλούν να πλοηγηθούμε στα όρια, προσφέροντας μας σκέψεις για τη φύση της αλλαγής, της ανάπτυξης και των ανεξερεύνητων εδαφών που μας καλούν ακριβώς πέρα από τον ορίζοντα.

 

1

Ενισχύοντας τον ψηφιακό κόσμο της τέχνης στην Κύπρο, το PIXEL Digital Art Days μετατρέπει το Sousami & το blue Elephant σε έναν μεταβατικό χώρο, φιλοξενώντας απροσδιόριστες αφηγήσεις:

"Εnantiodromia", μια ενδυναμωτική οπτικοακουστική περιπέτεια που καταγράφει την αφηρημένη ουσία των ονείρων, του περιπλανώμενου ύπνου και των μυστικών ρηάλμων της υποσυνείδητης. Η Carla Streckwall, η καλλιτέχνης πολυμέσων με έδρα το Βερολίνο, σε συνεργασία με τον Έλληνα ηλεκτρονικό βετεράνο Stathis Kalatzis (Mr. Statik), συνδυάζει φύση 3D σαρωμένη και υπολογιστική εικόνα, συμπληρωμένη από μια αποκλειστική συνοδευτική μουσική.

"Monitors" από την Angeriki είναι μια καινοτόμος εγκατάσταση που αποκαλύπτει τρεις δυναμικά εκτεταμένους φανταστικούς χώρους, προσβλέποντας στο να εξαλείψει εσκεμμένα τα όρια μεταξύ του υλικού και του εικονικού. Η αρχιτέκτονας και οπτική σχεδιάστρια Angeriki εξερευνά τη χωρική αντίληψη μέσω ψηφιακών εικόνων, προβολών και γλυπτών. Η ΜΙΤΣΙ, μια Πολυδιάστατη + Καλλιτέχνης VJ, παρουσιάζει την εμπειρία της σε πραγματικό χρόνο γεννητικής οπτικής, ψηφιακής σκηνογραφίας και εκτέλεσης, με τη συναρπαστική της εγκατάσταση, ΑΠΕΡΑΝΤΟΥΣΝΗ 0.1, μια μαγευτική σύνθεση ζωντανών οπτικών και ήχου που διαπλέκονται με τη φύση. Δείτε τη ζωντανή μουσική εκτέλεση με τον Στέλιο Αντωνίου το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στις 19:00 στο Sousami.

  1

Το “Eternal Labyrinth", μια φυσική εγκατάσταση του διακριτικού καλλιτέχνη Thanos Vozikis, υπερβαίνει τις συμβατικές αφηγήσεις, προσφέροντας νέες ερμηνείες του "Κήπου των Φευγόντων Δρόμων" του Jorge Luis Borges. Μια αφυπνιστική έρευνα των περίπλοκων συνδέσεων μεταξύ του πρωταγωνιστή, των αντανακλάσεων των θεατών και των ομοιοτήτων, προσκαλεί στην εσωτερική εξερεύνηση.

Το "IMPRINTS", μια διαδραστική εγκατάσταση βίντεο από τη Ρωσσίδα καλλιτέχνη, Anya Maryina, εξερευνά τον συναντισμό των ψηφιακών και φυσικών πραγματικοτήτων. Αυτά τα ανθρωπογενή αποτυπώματα διαρκούν, συμβολίζοντας τη συλλογική μας επίδραση στον ψηφιακό κόσμο, δημιουργώντας μια δυναμική σύνδεση μεταξύ του εικονικού και του φυσικού κόσμου. Το καινοτόμο έργο του Michael Wagner, "Marble Maze", επαναπροσδιορίζει χωρικές και αισθητηριακές εμπειρίες. Αυτό το εμβαθυμένο ταξίδι επιτρέπει στους θεατές να εξερευνήσουν απροσδόκητες αναπαραστάσεις, προσκαλώντας τους να ανακαλύψουν και να δημιουργήσουν τη δική τους μοναδική ιστορία μέσα στην παράσταση. 1

 

Η Uncharted Limbo Collective παρουσιάζει το "Chaotic Body II: Liminal Phase", ένα ψηφιακό χορευτικό φιλμ κίνησης που εξερευνά τις δυναμικές διαδικασίες της θεωρίας του χάους και τα φυσικά γεωμετρικά πρότυπα. Εμπνευσμένο από την κομψότητα της φύσης και την ανθρώπινη κίνηση, η καινοτόμα χρήση της υπολογιστικής γεωμετρίας, της τεχνητής νοημοσύνης και των προσομοιώσεων πραγματικού χρόνου δημιουργεί αφηγηματικούς κόσμους που διαστρεβλώνουν τα όρια μεταξύ ψηφιακής ύλης και ζωής.

  2

Η Suzana Phialas, πρωτοπόρος καλλιτέχνης cross-media, δημιουργός τεχνητής νοημοσύνης και επιμελήτρια στο makersplace.com, παρουσιάζει το "Performing Anatomies". Με έμφαση σε σύγχρονα θέματα, τεχνολογία AI και το εξελισσόμενο μετασύμπαν, η Phialas ανασχηματίζει την ψηφιακή τέχνη εκτέλεσης. Συνδυάζοντας ποικίλη εκπαίδευση από τη Νέα Υόρκη με ειδίκευση στην Τεχνολογία των Τεχνολογιών Αλυσίδας από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, κατατάσσεται ως ένας από τους κορυφαίους παγκοσμίους δημιουργούς βίντεο με τεχνητή νοημοσύνη.

Η Nune Tounjikian, καλλιτέχνις και υπερασπίστρια της συναισθηματικής ευημερίας, αποκαλύπτει το "Seeing Love [an archive]". Το έργο της εξερευνά το μετασχηματιστικό ανθρώπινο ταξίδι, φωτίζοντας τη βαθιά επίδραση των εξαιρετικών γυναικών στη ζωή της. Η οπτική αφήγηση της Nune πλοηγείται στα όρια της οριοθεσίας, απεικονίζοντας την ομορφιά και τις προκλήσεις του να βρίσκεσαι ανάμεσα στο γνώριμο και το άγνωστο.

Οι προβολές θα ξεκινήσουν κάθε μέρα στις 20:00 με το "Seeing Love [an archive]" της Nune, και θα ακολουθήσει μια επιλογή από κινούμενα σχέδια του Animafest, από τον βετεράνο animator Stuart Pound που εξερευνά το μεταξύ των μέσων δημιουργικής έκφρασης της κινούμενης εικόνας και του κινηματογράφου.

Οι ηχητικοί πρωτοπόροι IØN (15/12) και FONOPTIKON (16/12) στο Sousami θα βρεθούν στο επίκεντρο κατά τη διάρκεια του Pixel Digital Art Days 2023 με τα Audio Visual Live Sets τους. Καταγόμενος από την Αθήνα, κατασκευάζοντας τον δικό του δρόμο στην ηλεκτρονική μουσική από το 1996, ο IØN έχει χαρίσει την παρουσία του σε εκατοντάδες φεστιβάλ και σόλο σκηνές, αφήνοντας μια ανεξίτηλη σφραγίδα. Το ηχητικό καμβά του IØN υφαίνει μια βαθιά και προσωπική αφήγηση, ένα μοναδικό μίγμα από ατμοσφαιρικά τοπία ήχου, βιομηχανικούς ήχους, ηχογραφήσεις τοπίων και ρυθμούς dub techno.

Ο ΦΩΝΟΠΤΙΚΟΝ κατασκευάζει ηλεκτρονικούς κόσμους από τα μέσα της δεκαετίας του '90. Γνωστός για επηρεαστικά έργα όπως το Ichotopia και το Electroware, ο ΦΩΝΟΠΤΙΚΟΝ δημιουργεί μια minimal-synth-wave συμφωνία. Σε αυτό το σκοτεινό και αβανγκαρντ σπέκτακλ, περιμένετε να βυθιστείτε σε έναν κόσμο όπου οι ρυθμοί της τεχνολογίας συνδέονται με επιστημονικά φόντα, νεο-νουάρ τοπία και ρετρό κινηματογράφο.

To πρόγραμμα θα πλαίσιονεται από καταξωμένους Κύπριους DJ και Visual Artists. Στις 15 Δεκεμβρίου, ο Miltron Corps με ένα συναρπαστικό DJ x VJ SET, συνοδευόμενος από την εικαστικό καλλιτέχνη  ΜITSI, θα δημιουργήσουν μια σκοτεινή και περιπετειώδη ατμόσφαιρα για την εναρξη Pixel Digital Art Days 2023. Κλείνοντας την Πρώτη Ημέρα στο PIXEL 2023, ο Aristodemos ετοιμάζεται να παρουσιάσει ένα αξέχαστο ηχητικό θέαμα electro/techno συμπληρωμένο από οπτικά επιμελώς διαμορφωμένα αριστουργήματα από τη ΜITSI. Στις 16 Δεκεμβρίου, οι Afrofox  θα φέρουν την μεταδοτική τους χημεία στον χορό του Sousami, ενώ ενώνουν τις δυνάμεις τους με τη Lamarina, τον καλλιτέχνη και διαδραστική σχεδιάστρια, ξεπερνώντας τα όρια της πραγματικότητας.

 

Πιο κάτω αναλυτικά το πρόγραμμα του διημέρου:

15/12

7PM 

SEEING LOVE - NUNE TOUNJIKIAN 

(ΒΙΝΤΕΟ)

8.10PM 

STUART POUND - 6 ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

(ANIMAFEST CURATED SCREENINGS)

9PM

MILTRON CORPS x MITSI 

(DJ SET & VISUAL ART)

11PM

IØN 

(AUDIO-VISUAL LIVE)

12.30AM

ARISTODEMOS x MITSI 

(DJ SET & VISUAL ART)

16/12

5PM - 6PM 

ARTIST TALKS

7PM 

ΑΠΕΡΑΝΤΟΣΎΝΗ 0.1 / aperantosyne 0.1 - MITSI X STELIOS ANTONIOU

(PERFORMANCE INSTALLATION)

8PM 

SEEING LOVE - NUNE TOUNJIKIAN 

(ΒΙΝΤΕΟ)

8.10PM

STUART POUND - 6 SHORT MOVIES

(ANIMAFEST CURATED SCREENINGS)

9PM 

AFROFOX x LAMARINA

(DJ & VISUAL ART)

11PM

ΦΩΝΟΠΤΙΚΟΝ

(AUDIO-VISUAL LIVE)

12.30AM

AFROFOX x LAMARINA

(DJ & VISUAL ART)

DURATIONAL INSTALLATIONS

RUNNING 2 DAYS (OPEN AT 6PM)

@SOUSAMI 6PM-10PM

MARBLE MAZE - MICHAEL WAGNER   

(ΒΙΝΤΕΟ)

UNCHARTED LIMBO 

(ΒΙΝΤΕΟ)

ΑΠΕΡΑΝΤΟΥΣΝΗ 0.1 / aperantosyne 0.1

MARIA MITSI

(ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ)

THE ETERNAL LABYRINTH - THANOS VOZIKIS

(ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ)

IMPRINTS - ANYA MARYINA

(ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ)

PERFORMING ANATOMIES - SUZANA PHIALAS

(ΒΙΝΤΕΟ)

@BLUE ELEPHANT  6PM-10PM

ENANTIODROMIA - STATHIS KALATZIS & CARLA STRECKWALL

(ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ)

MONITORS - ANGERIKI

(ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ)

 

Loader