Η Catherine Louis Nikita και ο Στέφανος Κουρατζής μιλούν για τη φωτογραφία και τον οπτικό πολιτισμό

Η Catherine Louis Nikita και ο Στέφανος Κουρατζής μιλούν για τη φωτογραφία και τον οπτικό πολιτισμό

Το «Φεστιβάλ Φωτογραφίας Λεμεσού» μας γεμίζει εικόνες και ξυπνά συναισθήματα

Το φετινό Φεστιβάλ, με τη στήριξη της Γαλλικής Πρεσβείας, του Γαλλικού Ινστιτούτου και της Τράπεζας Κύπρου ως συνεργάτη, προβάλλει πτυχές του αθλητισμού και του Ολυμπισμού.

Η Catherine Louis Nikita, μια δημιουργική και καινοτόμος προσωπικότητα, με περισσότερα από 25 χρόνια εμπειρίας στα πολιτιστικά δρώμενα της Κύπρου, παραμένει ερωτευμένη με τη δουλειά της ως διοργανώτρια και επιμελήτρια εκθέσεων στην Κύπρο και το εξωτερικό. Ασχολείται επισταμένα με την πολιτιστική διαχείριση και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες τέχνης διοργανώνοντας και ετοιμάζοντας εκθέσεις σε πεδία, όπως η Αρχαιολογία, οι σύγχρονες εικαστικές τέχνες αλλά και η Φωτογραφία. Γνωστός είναι ο σημαντικός της ρόλος στη χάραξη της πολιτιστικής πολιτικής του Ιδρύματος Ευαγόρα και Κάθλιν Λανίτη ως Διευθύντρια του Πολιτιστικού Κέντρου Λανίτη στη Λεμεσό. 

Η κα. Nikita, είναι η ιδρύτρια του «Φεστιβάλ Φωτογραφίας Λεμεσού» - «LPF - Limassol Photography Festival», το οποίο διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά και καθιερώνεται ως ένα ετήσιο σημαντικό πολιτιστικό γεγονός που συμβάλει στην παρουσίαση και εξέλιξη της Φωτογραφίας και λειτουργεί, σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο, ως το όχημα για την προώθηση τις Φωτογραφίας ως σημαντικής εικαστικής μορφής έκφρασης. 

Το φετινό Φεστιβάλ, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας των Ολυμπιακών Αγώνων που θα πραγματοποιηθούν το 2024 στη Γαλλία, προωθεί τους δεσμούς μεταξύ τέχνης και αθλητισμού, προάγοντας την ενσωμάτωση, την πολιτιστική πολυμορφία και την καθολικότητα παρουσιάζοντας συνολικά 7 παράλληλες, κυρίως υπαίθριες, φωτογραφικές εκθέσεις με θέμα τον αθλητισμό, από 28 ντόπιους και διεθνείς φωτογράφους.

Η κα. Nikita, μαζί με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ, Στέφανο Κουρατζή, βραβευμένο και συμμετέχοντα στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας φωτογράφο, μας μιλούν για τη σημασία του Φεστιβάλ, τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν σε αυτό και τις εκδηλώσεις του. 

Το φετινό «Φεστιβάλ Φωτογραφίας Λεμεσού» είναι αφιερωμένο στον αθλητισμό και φέρει τον τίτλο «Άθλος». Ποιο ήταν το έναυσμα για να καταλήξετε στο θέμα αυτό;

Mε αφορμή τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες που θα πραγματοποιηθούν το 2024 στη Γαλλία, και με την ιδιαίτερη υποστήριξη της Γαλλικής Πρεσβείας στην Κύπρο και του Γαλλικού Ινστιτούτου και της Τράπεζας Κύπρου ως συνεργάτη, για φέτος, το Φεστιβάλ εστιάζει στις αξίες και τη σημασία του αθλητισμού που μεταφέρει το Ολυμπιακό Πνεύμα προτείνοντας στο κοινό μια εικαστική περιδιάβαση στον κόσμο της αθλητικής φωτογραφίας.

Η πιστοποίηση

Τι ακριβώς σημαίνει η πιστοποίηση του «Φεστιβάλ Φωτογραφίας Λεμεσού» ως μέρος της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας για το 2024; 

Η τιμητική διάκριση της πιστοποίησης του «Φεστιβάλ Φωτογραφίας Λεμεσού», ως μέρος της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας για το 2024 από την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024, αναδεικνύει τη βαρύτητά του ως ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός καθώς συνδέεται με τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού του 2024 και υπογραμμίζεται η σημασία, η συμβολή και η αναγνώρισή του στον πολιτισμό τόσο στην Κύπρο όσο και σε διεθνές επίπεδο. 

Τι εκδηλώσεις περιλαμβάνει το Φεστιβάλ; 

Το «Φεστιβάλ Φωτογραφίας Λεμεσού» παρουσιάζει μια σειρά 6 υπαίθριων, και μιας εσωτερικής έκθεσης φωτογραφιών, καθώς και ημερίδα για τη Φωτογραφία με διακεκριμένους ομιλητές μέσω των οποίων προάγεται ο διάλογος μεταξύ αθλητισμού και πολιτισμού στην κοινωνία της Κύπρου. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στους Ολυμπιακούς Αγώνες και άλλα αθλήματα, στις γυναίκες στον αθλητισμό, στους παραολυμπιακούς αγώνες και αθλητές/αθλήτριες αλλά και στην αθλητική φωτογραφία στην Κύπρο. Ο «Άθλος» και τα αληθινά συναισθήματα

Πώς ερμηνεύετε τον όρο «Άθλος», τίτλο του φετινού  «Φεστιβάλ Φωτογραφίας Λεμεσού»;

Η έννοια και η ουσία, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, είναι ότι ο «Άθλος» σε οδηγεί πέρα από τη γραμμή του τερματισμού, μέσα στο κάδρο της φωτογραφίας, εμβαθύνοντας στα αληθινά συναισθήματα, την ακλόνητη αποφασιστικότητα και τις ιστορίες που αναπτύσσονται μέσα στους αθλητικούς χώρους όπου αποτυπώνεται το πνεύμα και η συνεχής αναζήτηση της αριστείας.

Ποια είναι  η συνεργασία σας με τη Γαλλική Galerie Jean-Denis Walter και με τους φωτογράφους της που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ;

Η συνεργασία με τη Γαλλική Γκαλερί Jean-Denis Walter, από την οποία επιλέξαμε τους 13 φωτογράφους που εκπροσωπούνται από αυτή, είναι πραγματικά κομβικής σημασίας και με ιδιαίτερο βάρος καθώς ο κάθε φωτογράφος προκαλεί συνειδητά τα όρια της αθλητικής ειδησεογραφικής φωτογραφίας. 

Οι φωτογραφίες τους παρουσιάζονται σε εξωτερικούς χώρους στην έκθεση «ATHELIC AESTHETICS» και παράλληλα στην εσωτερική έκθεση «SPORTS SPIRIT», στην γκαλερί Exhibit8 όπου θα διατίθενται προς πώληση, μέχρι τις 27 Απριλίου 2024. 

Φωτογράφοι: Alexis Berg, Jeremy Bernard, Paul-Henri Cahier, Gerry Cranham, Monica Dalmasso, Corinne Dubreuil, Laurent Gudin, Maxim Korotchenko, Jean-Baptiste Liautard, Julien Poupart, Alain Schroeder, Franck Seguin και Charlotte Wilson. 

Στιγμές αθλητισμού 

Στην έκθεση «Action in Motion», πώς αποδίδεται ο αθλητισμός από τους συμμετέχοντες φωτογράφους; 

Οι τέσσερις συμμετέχοντες αθλητικοί φωτογράφοι, αποτυπώνουν την παλμική ενέργεια που διαπερνά τον αθλητισμό, σε παγκόσμιο επίπεδο, και επικεντρώνουν την προσοχή μας στον άνθρωπο καθώς μεταφέρουν στιγμές συναισθηματικής και φυσικής έντασης στα υψηλότερα επίπεδα ανταγωνισμού. Φωτογράφοι: Σελήνη Αλεξία, Άγγελος Ζυμάρας, Αναστασία Καρεκλά και Γιάννης Κούρτογλου. Ποιο είναι το μήνυμα της έκθεσης «Change makers» στο Παλιό Λιμάνι Λεμεσού και τι αναδεικνύεται; 

Μέσα από τον φακό γυναικών αθλητικών φωτογράφων από την Κύπρο και το εξωτερικό, η έκθεση “The Change Makers” αφηγείται τις ιστορίες δύναμης και αποφασιστικότητας των γυναικών στον αθλητισμό με την κάθε φωτογραφία να είναι ένα ξεχωριστό πορτρέτο όπου αναδεικνύεται η αξία και η ουσιαστική παρουσία και προσφορά των γυναικών σε κάθε αθλητική δραστηριότητα.  

Φωτογράφοι: Σελήνη Αλεξία, Αναστασία Καρεκλά, Anne-Christine Poujoulat και Χαρά Σαββίδη. 

Στην υπαίθρια έκθεση  «Cyprus on the Move» που παρουσιάζεται στον Μόλο, στο Caffè Nero, τι προβάλλουν οι Κύπριοι αθλητικοί φωτογράφοι που συμμετέχουν; 

Οι 8 συμμετέχοντες αθλητικοί φωτογράφοι της Κύπρου, προβάλλουν τη σημασία και τη σπουδαιότητα τού αθλητισμού και της αθλητικής φωτογραφίας στην Κύπρο και είναι μια μικρή απόδοση οφειλόμενης τιμής σε όλους τους αθλητικούς φωτογράφους που, για πολλές δεκαετίες, μας μεταφέρουν τον παλμό του αθλητισμού εντός και εκτός Κύπρου. 

Φωτογράφοι: Πάρις Ανδρέου, Ανδρέας Ιακώβου, Κώστας Κωνσταντίνου, Γιώργος Μιχαήλ, Νίκος Σαββίδης, Πάμπος Σαββίδης, Σάκης Σαββίδης και Χαρά Σαββίδη. 

Ποιο είναι το θέμα της υπαίθριας έκθεσης «Faces» του γνωστού φωτογράφου Δημήτρη Βαττή, στην Πλατεία Συντάγματος (κοντά στο παλιό λιμάνι);

Η έκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Βαττή, με τίτλο «Faces», με πορτραίτα σημαντικών Κυπρίων αθλητών και αθλητριών του σύγχρονου κυπριακού αθλητισμού, εκτός φυσικού αθλητικού περιβάλλοντος, είναι μια διαφορετική και σύγχρονη φωτογραφική ματιά, επανασυστήνοντάς μας την κάθε προσωπικότητα εκτός τετριμμένων καθώς η φήμη τους ξεπερνά τα όρια των αγωνιστικών χώρων και επεκτείνεται στη ίδια την κυπριακή κοινωνία και ιστορία. Οι φωτογραφίσεις έγιναν για τα περιοδικά του συγκροτήματος «Ο Φιλελεύθερος», Omikron και Down Town, με αφορμή κάποιο σημαντικό γεγονός για τους αθλητές και αθλήτριές μας. 

Αθλητές: Καλία Αντωνίου, Νικόλας Αντωνίου, Ελένη Αρτυματά, Ηλίας Γεωργίου, Μάριος Γεωργίου, Άντρη Ελευθερίου, Ανδρέας Καριόλου, Παύλος Κοντίδη, Απόστολος Παρέλλη,  Milan Trajkovic και Άντρη Χριστοφόρου. 

Η υπαίθρια έκθεση «Οι Αδάμαστοι» του Στέφανου Κουρατζή, καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ, στην Πλατεία Συντάγματος (κοντά στο παλιό λιμάνι), τι πραγματεύεται; 

Η φωτογραφική έκθεση του Στέφανου Κουρατζή «Οι Αδάμαστοι», μέσα από μια μοναδική ευαισθησία και με σεβασμό προσέγγιση, είναι απότιση φόρου τιμής στην απίστευτη ψυχική και νοητική δύναμη αλλά και αποφασιστικότητα και ανθεκτικότητα των Κυπρίων αθλητών και αθλητριών με αναπηρίες όπου ο θεατής καλείται να ανακαλύψει την εσωτερική δύναμη των αθλητών μας και τις ελάχιστες, δυστυχώς, αθλήτριες να ξεπερνούν δυσκολίες και να μετατρέπονται σε σύμβολα ελπίδας και πηγή δύναμης για όλους μας. Αθλητές και αθλήτριες: Γιώργος Αχιλλέως, Οδυσσέας Γεωργιάδης, Αντρέας Δουλάππας, Παντελής Καϊλής, Μαρία Μανάκου, Χρίστος Μισός, Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης, Νεόφυτος Νικολάους, Γιώργος Παπαηλία, Βίκτωρας Πενταράς, Μάριος Στυλιανού, Μάριος Φιλίππου, Ανδρέας Χαραλάμπους και Πάμπος Χαραλάμπους. 

www.kouratzis.com

Το Φεστιβάλ Φωτογραφίας Λεμεσού «Άθλος», θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Μαΐου 2024. Περισσότερες πληροφορίες www.liphofe.com

 

Loader