Περίπου δυο χρόνια ζωής έχουν οι ΜμΕ λόγω της τεχνολογίας

Περίπου δυο χρόνια ζωής έχουν οι ΜμΕ λόγω της τεχνολογίας

Το 1/3 των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη θα σταματήσει τις δραστηριότητες του έως το 2020

Περίπου δυο χρόνια ζωής έχουν οι ΜμΕ λόγω της τεχνολογίας

Το 1/3 των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη θα σταματήσει τις δραστηριότητες του έως το 2020 εάν δεν ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις τεχνολογικές, ρυθμιστικές και οικονομικές αλλαγές σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Ricoh Europe. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι τα 3/5 των 3.300 μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ερωτήθηκαν δεν αισθάνονται ότι μπορούν να επωφεληθούν από τις τεχνολογικές αλλαγές. Το 91% αναμένει να αλλάξει την προσφορά των προϊόντων του τα επόμενα πέντε χρόνια με το ένα τέταρτο να στρέφεται προς ένα εντελώς νέο μοντέλο. Οι δύσκολοι καιροί που έρχονται και οι αλλαγές στο εμπόριο επιφέρουν επιπτώσεις στις εν λόγω επιχειρήσεις.

Ο David Mills, Διευθύνων Σύμβουλος της Ricoh Europe, προσφέρει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τρεις πρακτικές συμβουλές για τους επόμενους 24 μήνες. "Κατ’ αρχάς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει να θέσουν νέους στόχους αλλά και την ίδια στιγμή να παραμείνουν ευέλικτες. Όταν κάτι δουλεύει σωστά στην αρχή της λειτουργίας μιας επιχείρησης, δε σημαίνει απαραίτητα πως θα είναι το ίδιο αποτελεσματικό αργότερα όταν βρεθεί αντιμέτωπο με την πολυπλοκότητα της υψηλής ανάπτυξης. Δεύτερον, η κουλτούρα είναι το κλειδί. Μια δύσκαμπτη ιεραρχική διοίκηση μπορεί να ανακόψει νέες και ενδεχομένως πολύτιμες ιδέες για την ανάπτυξη του οργανισμού. Στους εργαζόμενους θα πρέπει να δίνεται το κίνητρο να αναλαμβάνουν κινδύνους και επίσης να τους δίνεται ο χρόνος και ο χώρος για να πειραματιστούν. Τρίτον, θα πρέπει να παραμένουν αποτελεσματικοί. Η γρήγορη λήψη των αποφάσεων θα πρέπει να υποστηρίζεται από την ικανότητα της εκτέλεσης. Οι διαδικασίες προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) και η επανεξέταση του τρόπου λειτουργίας του οργανισμού θα σας βοηθήσουν να διασφαλίσετε ότι θα εντοπίζετε τις καλύτερες αποφάσεις και επιλογές και ότι θα ενεργείτε γρήγορα."

Μια σκληρή συμβουλή αλλά και ταυτόχρονα ένα απαισιόδοξο στοιχείο είναι ότι η δεύτερη συμβουλή μπορεί να πέσει στο κενό καθώς μόνο το 42% πιστεύει πως το να ενθαρρύνεις το προσωπικό να πειραματίζεται και να δημιουργεί ιδέες, είναι το κλειδί που θα οδηγήσει στην αλλαγή. Τι γίνεται όμως με το υπόλοιπο 58%? O Mills πιστεύει ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να αναθεωρήσουν τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία εξυπηρετεί τους αναπτυσσόμενους οργανισμούς τους. "Η εργασία εξ αποστάσεως, για παράδειγμα, αυξάνεται. Έχει το προσωπικό τα εργαλεία που χρειάζεται για να εργαστεί εύκολα σε μια ομάδα από διαφορετικές τοποθεσίες; Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση μπορεί να προκαλέσει σύγχυση σε πολλούς ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μην τυφλώνεστε από το επόμενο καλύτερο πράγμα, βεβαιωθείτε ότι η τεχνολογική λύση που έχετε επιλέξει λειτουργεί για εσάς και την επιχείρησή σας προτού προχωρήσετε μπροστά. Σε αυτό το σημείο οι εταίροι παίζουν σημαντικό ρόλο ως οδηγοί στην εφαρμογή των νέων τεχνολογιών".

Αν ανησυχείτε για τους επόμενους 24 μήνες, υπάρχει ένα συνέδριο αφιερωμένο στο ίδιο θέμα στο Λονδίνο στις 6 Δεκεμβρίου. Τo TBD ( Technology, Behaviour, Data – Tεχνολογία – Συμπεριφορά – Δεδομένα) δημιουργήθηκε, σύμφωνα με το Forbes, επειδή "οι επόμενοι 24 μήνες θα είναι πιο δύσκολοι από τα τελευταία χρόνια".

Loader