Η χοντρούλα Νέτα της Eurovision είναι, λένε, «φεμινισμός βαμμένος με αίμα»

Η χοντρούλα Νέτα της Eurovision είναι, λένε, «φεμινισμός βαμμένος με αίμα»

Η χοντρούλα Νέτα της Eurovision είναι, λένε, «φεμινισμός βαμμένος με αίμα»
Αριστεριστές και αντιπολεμικοί ακτιβιστές εντός και εκτός Ισραήλ βλέπουν σύνδεση με μεσανατολικό και Γάζα

Μεγάλη επιτυχία έχει το τελευταίο διήμερο στο ελληνόφωνο ίντερνετ κείμενο της Κορίνα Πετρίδη στο LUBEN με τίτλο «Τελικά, πού σταματάει το γλέντι της Eurovision και που αρχίζει το ξέπλυμα της κυβέρνησης του Ισραήλ;».

Ενδέχεται το περασμένο Σάββατο να μη βάλαμε φουέγκο στο σεξισμό, αναφέρει ενδεικτικά η αρθρογράφος, παραθέτοντας στη συνέχεια μια σειρά από ύποπτες, όπως παρουσιάζονται, πληροφορίες γύρω από συσχετισμό της Νέτα με τον ισραηλινό στρατό, τις επιχειρήσεις στη Γάζα και μια υπόγεια απόπειρα εκ μέρους της κυβέρνησης Νετανιάχου να «ξεπλύνει» με γκλάμορους φεμινισμό την επιθετική εξωτερική του πολιτική.

Η σύνδεση της Eurovision με την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση έχει γίνει trending θέμα παντού στην Ευρώπη. Στην Ισλανδία, για παράδειγμα, έχουν ήδη αρχίσει να ζητούν μποϊκοτάρισμα της Eurovision του χρόνου στο Ισραήλ.

Eνδιαφέρον παρουσιάζει σελίδα στο Facebook, που σύμφωνα τουλάχιστον με τα captions, έχει δημιουργηθεί από εβραίους πολίτες του ίδιου του Ισραήλ. Μηδέν βαθμούς στο απαρτχάιντ του Ισραήλ, ονομάζεται η σελίδα που είχε δημιουργηθεί αρκετές μέρες πριν τον διαγωνισμό και ως προφανή της σκοπό είχε να απέτρεπε τους πολίτες των χωρών που συμμετέχουν στην Eurovision όπως ψηφίσουν Νέτα. Ανάμεσα σε άλλα, η σελίδα καταδικάζει τις συστηματικές, όπως τις ονομάζει, επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον Παλαιστινίων δημοσιογράφων και καλλιτεχνών, που στερούνται των βασικών ανθρωπίνων τους δικαιωμάτων και της ελεύθερης διακίνησης. (Να σημειωθεί πως αυτό είχε γραφτεί αρκετές μέρες πριν τις προχθεσινές πολύνεκρες επιθέσεις.

Αναφορικά με τη Νέτα και το τραγούδι της Toy, οι πολίτες πίσω από τη σελίδα τη φωτογραφίζουν ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας από το κράτος του Ισραήλ να επανασυστηθεί διεθνώς, ενώ αρκετές είναι οι αναφορές στο συσχετισμό της μόλις 25χρονης τραγουδίστριας με το ισραηλινό ναυτικό. Το τραγούδι Toy και η ερμηνεύτρια του, αναφέρεται χαρακτηριστικά, «they are all about ακτιβισμός γύρω από τη γυναικεία ενδυνάμωση και την κοινωνική δικαιοσύνη», αδιαφορούν όμως για τις βίαιες επιθέσεις στη Γάζα και τις φυλακισμένες γυναίκες της περιοχής.

Η εμπλοκή της νικήτριας της Eurovision με τον στρατό, προστίθεται, δεν ξεκίνησε με την υποχρεωτική στρατολόγησή της, αλλά νωρίτερα, αφού η Netta συμμετείχε εθελοντικά σε πρόγραμμα των παραστρατιωτικών ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων. Υπογραμμίζεται ακόμη από τους επικριτές της ισραηλινής νίκης πως το τραγούδι της Νέτα προωθήθηκε προπαγανδιστικά στο διαδίκτυο μήνες πριν τον διαγωνισμό, «σε μια μαζική εκστρατεία που χρηματοδοτήθηκε γενναιόδωρα από την ισραηλινή κυβέρνηση».

Τo μόνο σίγουρο πάντως είναι πως τόσο politics και Eurovision μαζί, πρώτη φορά!

Loader