10 αρχαία «ανεκτίμητης αξίας» νομίσματα

10 αρχαία «ανεκτίμητης αξίας» νομίσματα

10 αρχαία «ανεκτίμητης αξίας» νομίσματα
Εκτίθενται στο μοναδικό θεματικό μουσείο για νομίσματα στην Κύπρο

Μιας και μουσεία στο νησί μας όπως είχαμε πει πριν λίγες μέρες υπάρχουν και είναι πολλά, κάνουμε ένα διάλειμμα από την διαχρονικά συναρπαστική επικαιρότητα των ημερών και με τη βοήθεια (link ανεκτίμητης ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας νομίσματα.

Όλα τους προέρχονται από τη Συλλογή Γεωργίου και Νεφέλης Τζιάπρα Πιερίδη και από τη Συλλογή της Τράπεζας Κύπρου και εκτίθενται στο ομώνυμο μουσείο καθώς και στο Μουσείο της Ιστορίας Κυπριακής Νομισματοκοπείας.

  1. Χρυσό νόμισμα (δέκατο στατήρα) από την Σαλαμίνα, του Ευαγόρα Β’ (361-351 π.Χ.). Στη μια όψη προτομή της θεάς Αφροδίτης με πυργωτό στέμμα και με επιγραφή ΒΑ. Στην άλλη όψη προτομή της θεάς Αθηνάς με περικεφαλαία και επιγραφή ΕΥΑ.
  1. Χρυσό νόμισμα (ημιστατήρας) από το Κίτιο, του βασιλιά Πουμιάθον (περ. 361-312 π.Χ.). Στη μια όψη ο Ηρακλής βαδίζει προς τα δεξιά με τόξο στο ένα χέρι και ρόπαλο στο άλλο. Στην άλλη όψη σκηνή λιονταριού που επιτίθεται σε ελάφι και φοινικική επιγραφή από πάνω.
  1. Αργυρό νόμισμα (δίδραχμο) από την Σαλαμίνα, του βασιλιά Νικοκρέοντα. Στην μια όψη κεφαλή της θεάς Αφροδίτης με πυργωτό στέμμα και μονόγραμμα ΝΚ. Στην άλλη όψη κεφαλή του θεού Απόλλωνα με δάφνινο στεφάνι και με επιγραφή ΒΑ
  1. Χρυσό νόμισμα (στατήρας) πιθανόν από την Σαλαμίνα. Στην μια όψη η κεφαλή της θεάς Αθηνάς με περικεφαλαία. Στην άλλη όψη η πτερωτή θεά Νίκη με στεφάνι στο δεξί χέρι και επιγραφή ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ[Υ].
  1. Αργυρό νόμισμα (τετράδραχμο) από την Σαλαμίνα, του Δημήτριου Πολιορκητή (306-282 π.Χ). Στην μια όψη η πτερωτή θεά Νίκη με σάλπιγγα στο χέρι στέκεται πάνω στην άκρη της πλώρης ενός πολεμικού πλοίου. Στην άλλη όψη ο θεός Ποσειδώνας γυμνός περπατά προς τα αριστερά με την τρίαινα στο ένα χέρι.
  1. Αργυρό νόμισμα (τετράδραχμο) από το Κίτιο, του Πτολεμαίου Β’ Φιλάδελφου (285/4-246 π.Χ.). Στην μια όψη κεφαλή του Πτολεμαίου με ταινία στη μαλλιά. Στην άλλη όψη αετός με κλειστές φτερούγες και επιγραφή ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ.
  1. Χάλκινο νόμισμα (σηστέρσιο) του αυτοκράτορα Κλαυδίου (41-54 μ.Χ.). Στην μια όψη η κεφαλή του Κλαυδίου δάφνινο στεφάνι και λατινική επιγραφή. Στην άλλη όψη επιγραφή ΚΟΙΝΟ ΚΥΠΡΙΩΝ μέσα σε δάφνινο στεφάνι.
  1. Ορειχάλκινο νόμισμα (dupondius) του αυτοκράτορα Βεσπασιανού (69-79 μ.Χ.). Στη μια όψη κεφαλή του Βεσπασιανού με δάφνινο στεφάνι και επιγραφή ΟΥΕCΠΑCΙΑΝΟC CEΒΑCTOC. Στην άλλη όψη ο ναός της θεάς Αφροδίτης στην Πάφο με επιγραφή ΚΟΙΝΟ ΚΥΠΡΙΩΝ ΕΤΟΥΣ.
  1. Αργυρό νόμισμα (ημίγροσο) του βασιλιά Ιάκωβου Β’ (1460-1473 μ.Χ.). Στη μια όψη ο βασιλιάς πάνω σε άλογο και λατινική επιγραφή. Στην άλλη όψη ο σταυρός της Ιερουσαλήμ και λατινική επιγραφή.
  1. Αργυρό νόμισμα (zolota) από την Κωνσταντινούπολη του σουλτάνου Αχμέτ Γ΄ (1703-1730 μ.Χ.). Και στις δυο πλευρές υπάρχουν κείμενα σε αραβική γραφή.

Το Μουσείο της Ιστορίας Κυπριακής Νομισματοκοπείας βρίσκεται εντός του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου.

Loader