Υπάρχει ή δεν υπάρχει μονογαμία;

Υπάρχει ή δεν υπάρχει μονογαμία;

Υπάρχει ή δεν υπάρχει μονογαμία;
Ο βίος και οι ημέρες της Σοφίας ίσως και να' χουν κάτι να μας πουν

Mήπως πιστεύεις πως η μονογαμία αποκλείεται να μπορεί να υπάρξει εφ' όρου ζωής και πως ο ένας και μοναδικός σύντροφος είναι ρομαντική ουτοπία; Το στόρι του πουλιού που ακολουθεί, ισως και να' χει κάτι να σου πει.

Η Σοφία (Wisdom) ένα Laysan άλμπατρος από τις ΗΠΑ εκτιμάται πως είναι το γηραιότερο άγριο πτηνό στον κόσμο. Ετοιμάζεται μάλιστα να γίνει μητέρα για 37η φορά και εικάζεται πως εραστής και πατέρας των παιδιών της ήταν ανέκαθεν ο ίδιος άντρας.

Η φαινομενικά προχωρημένη ηλικία των 68 ετών και η καλή υγεία της ήταν τα δύο χαρακτηριστικά που έκαναν τους επιστήμονες να ονομάσουν το άλμπατρος «Wisdom».

Οι βιολόγοι παρατηρούν τη Σοφία εδώ και χρόνια και καταγραφούν τη θεαματική επιβίωσή του και το πώς εξακολουθεί ακόμη να συμβάλλει στη διαιώνιση του είδους.

Η Σοφία εντοπίστηκε το 1956 από τον βιολόγο Chandler Robbins, ο οποίος εκτίμησε ότι ήταν περίπου πέντε ετών εκείνη τη στιγμή. Ο βιολόγος και το πουλί συναντήθηκαν πάλι το 2002 όταν εκείνος επέστρεψε στην Ατόλη. Είναι εντυπωσιακό το πώς συχνά τα άλμπατρος έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής τους από τους ερευνητές τους. Ο Robbins πέθανε το 2017 στην ηλικία των 98 ετών.

Όπως πολλά άλμπατρος, η Σοφία επιστρέφει σχεδόν κάθε χρόνο στο χώρο που γεννήθηκε για να φτιάξει τη δική της φωλιά και να ζευγαρώσει. Ένα άλλο εντυπωσιακό στοιχείο της ζωής των πουλιών αυτών είναι η προτίμησή τους στη μονογαμία τους καθώς σχηματίζοντας δεσμούς με τους συντρόφους τους για όλη τη ζωή τους.

Τα Άλμπατρος γεννούν μόνο ένα αυγό κάθε και μεγαλώνουν μαζί το μικρό τους. Οι βιολόγοι είναι ενθουσιασμένοι με τη Σοφία και περιμένουν με αγωνία να εκκολαφθεί το αυγό της σε λίγες εβδομάδες.

Πηγή

Loader