Οι νικητές του TechCamp

Οι νικητές του TechCamp

4 άτομα με γνώσεις σε διαφορετικά πεδία ήρθαν κοντά και νίκησαν με την ιδέα τους

Οι νικητές του TechCamp

Της Βιργινίας Σακκά

Οι περισσότεροι από αυτούς είναι εκπαιδευτικοί με ενδιαφέρον στα μαθηματικά, την ρομποτική, την επικοινωνία και το engineering! Έχουν δικά τους προσωπικά projects όπως το “Museum of Violence” του Radojica, το οποίο έχει στόχο να ανοίξει ένα διάλογο μεταξύ των θυμάτων βίας και της κοινωνίας, αλλά και να εκπαιδεύσει το κοινό πάνω σε θέματα βίας.

Η Αντωνία συμμετείχε πρόσφατα ως ερευνητική συνεργάτιδα στο ερευνητικό πρόγραμμα Co-inform, που στοχεύει στην ενδυνάμωση των πολιτών, των δημοσιογράφων και των φορέων πολιτικής χάραξης απέναντι στην παραπληροφόρηση μέσω της συνδημιουργίας κοινωνικο-τεχνικών λύσεων, και η Βίκυ -με σπουδές και δουλειά στον κλάδο του engineering- συμμετέχει και ως Coding Instructor στο CodeGirls, ένα διαδραστικό πρόγραμμα εκμάθησης νέων τεχνολογιών και προγραμματισμού για κορίτσια 10-16 ετών, το οποίο έχει αναπτυχθεί και υλοποιείται από τον οργανισμό Mataroa, με την πολύτιμη υποστήριξη και χορηγία της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, σαν side project δίπλα στα άλλα!

Τέλος η Χριστίνα, είναι καθηγήτρια μαθηματικών και τεχνολογικής ολοκλήρωσης, με επτά χρόνια εμπειρία στη Νέα Υόρκη που πρόσφατα μετακόμισε στην Κύπρο και διδάσκει στο ιδιωτικό σχολείο The Heritage Private School στη Λεμεσό!

Αυτά τα τέσσερα άτομα με πλούσιο βιογραφικό, βρέθηκαν στο TechCamp Cyprus και μαζί με την καθοδήγηση του Μιχάλη Τυρίμου, κατάφεραν να βρεθούν με την ιδέα τους στην πρώτη θέση!

Κάπως έτσι, οι βρέθηκαν στο Impossible.works και μας μίλησαν για αυτό τους το επίτευγμα!

Καταρχάς συγχαρητήρια! Πείτε μας, σε τι αφορούσε το project με το οποίο νικήσατε;

Ευχαριστούμε! Το project που παρουσιάσαμε στο TechCamp Cyprus αφορούσε το Digital Citizenship in the Disinformation Age (Ψηφιακή Ιθαγένεια στην Εποχή της Παραπληροφόρησης). Η ιδέα μας ήταν να δημιουργήσουμε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα φέρει επίγνωση στο θέμα της παραπληροφόρησης και θα παρέχει στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές τα εργαλεία για να ενημερωθούν προληπτικά και να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους της παραπληροφόρησης.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ: Το πρώτο TechCamp Cyprus πραγματοποιήθηκε στο UNIC

Και πως νιώθετε για την νίκη σας αλλά και για την συμμετοχή σας στο TechCamp;

Είμαστε απόλυτα ενθουσιασμένοι με τη νίκη μας ειδικά όταν επιλεχθήκαμε μεταξύ των άλλων εξαιρετικών ομάδων που είχαν απίστευτες ιδέες γύρω από το θέμα της παραπληροφόρησης. Ήταν όντως ευχάριστη έκπληξη για μας γιατί τα projects που παρουσιάστηκαν κι απ’ τους υπόλοιπους ήταν πραγματικά πολύ καινοτόμα, ενδιαφέροντα και ανταγωνιστικά. Είμαστε πολύ τυχεροί που είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε στο TechCamp και να γνωρίσουμε καταρτισμένα στον τομέα τους άτομα - απ’ όλο τον κόσμο - που μας ενέπνευσαν να λάβουμε δράση και να θέσουμε κάποιες βάσεις αλλά και ενδεχόμενες μελλοντικές συνεργασίες για την παραγωγή έργου στην αντιμετώπιση της αντιπληροφόρησης.

Ποια θα είναι τα επόμενα σας βήματα με το τέλος του TechCamp;

Μετά από αυτήν την εμπειρία σίγουρα θα είμαστε πιο προσεκτικοί και ενημερωμένοι στην παραπληροφόρηση. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να προσαρμόζονται στις αλλαγές που φέρνει η εποχή της παραπληροφόρησης στον κόσμο στον οποίο ζούμε. Σ’ αυτό, θα συνέβαλε ιδιαίτερα η διεξαγωγή σειράς σεμιναρίων στο θέμα της αντιπληροφόρησης ούτως ώστε όχι μόνο να ενημερωθούν για το καίριο αυτό ζήτημα της σύγχρονης εποχής μας αλλά και να γνωρίσουν τρόπους καταπολέμησης της. Ας ελπίσουμε ότι μπορούμε να κάνουμε την ιδέα μας πραγματικότητα και να βάλουμε τα εργαλεία στα χέρια των εκπαιδευτικών και επομένως στην επόμενη γενιά. Ευχαριστούμε τον Michael Tyrimos για την βοήθεια που μας εδωσε να ξεκινήσουμε την ιστοσελίδα μας!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ: TechCamp Cyprus: Ο Μιχάλης Τυρίμος ανάμεσα στους ομιλητές

Loader