Ένας γραφικός καταρράκτης “κρύβεται” στις Πλάτρες που αξίζει να επισκεφθείτε

Ένας γραφικός καταρράκτης “κρύβεται” στις Πλάτρες που αξίζει να επισκεφθείτε

Εσείς έχετε πάει στον καταρράκτη Μιλλομέρη;

Ο Μιλλομέρης είναι ένας καταρράκτης κρυμμένος μέσα στο βουνό και ο χώρος ο οποίος τον περιτρυγιρίζει έχει ψηλά επίπεδα υγρασίας. Φημολογείται ότι το όνομα του καταρράκτη Μιλλομέρη προέρχεται από τις λέξεις «μιλλός» που σημαίνει υγρός στην κυπριακή διάλεκτο και τη λέξη μέρος (μιλλός+μέρος= Μιλλομέρης). 

Η ροή του νερού έρχεται από τον Κρυό Ποταμό και θεωρείται ο ψηλότερος καταρράκτης της Κύπρου με το νερό του να πέφτει από ύψος 15 μέτρων.

Ο Μιλλομέρης δεν ήταν τόσο γνωστός στο παρελθόν λόγω της δύσκολης πρόσβασης στην τοποθεσία που βρίσκεται. Μετά τα έργα, που έχουν γίνει και με το άνοιγμα του χωματόδρομου, έχει αρχίσει να γίνεται ευρύτερα γνωστός και ξεκίνησε να καθιερώνεται σιγά σιγά σαν ένα ακόμη αξιοθέατο στις Πλάτρες.

Υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στο τέρμα του καταρράκτη με αυτοκίνητο από χωματόδρομο που αρχίζει από σημείο του κεντρικού δρόμου Πλατρών - Λεμεσού περίπου 1χλμ. μετά το Ψηλό Δέντρο.

Η διαδρομή οδηγεί στον Καταρράκτη Μυλλομέρη μέσα από πυκνή βλάστηση. Το πρώτο μισό της διαδρομής είναι παράλληλο με τον Κρύο Ποταμό, ενώ το τελευταίο τμήμα οδηγεί σε άνοιγμα με θαυμάσια θέα προς το νότο.

Υπάρχει επίσης ένα μονοπάτι της φύσης απόστασης περίπου 1,5 χιλιόμετρο που οδηγεί στον καταρράκτη και διαρκεί μισή περίπου ώρα.  Η αρχή του μονοπατιού βρίσκεται μεταξύ της εκκλησίας των Πλατρών και του κέντρου του χωριού. 

μυλλομερης

Φυσικά για να απολαύσετε πλήρως την φύση και το μονοπάτι δεν έχετε παρά να ξεκινήσετε από την πλευρά του χωριού και να περπατήσετε όλη την διαδρομή.

Βαθμός Δυσκολίας: Κατηγορία 3 | Υψηλού βαθμού δυσκολίας μονοπάτι λόγω διαδρομής με δύσκολα χαρακτηριστικά μορφολογίας εδάφους, όπως ιδιαίτερα απότομες υψομετρικές διαφοροποιήσεις (ανήφορα ή και κατήφορα), πορεία σε ιδιαίτερα ανώμαλο ή και ολισθηρό, ή και απόκρημνο έδαφος. 

Το μονοπάτι θεωρείται ακατάλληλο για μικρά παιδιά.

μιλλομερης

 

Πηγή φωτογραφιών

Loader