Πολέμι: Ένα αμπελοχώρι στην Πάφο που αξίζει να επισκεφθείτε με αφορμή το φεστιβάλ Τουλίπας

Πολέμι: Ένα αμπελοχώρι στην Πάφο που αξίζει να επισκεφθείτε με αφορμή το φεστιβάλ Τουλίπας

Αυτό το σαββατοκύριακο πάμε για κρασί και roadtrips

Ψάξαμε τις επιλογές σας για περιήγηση και διαμονή για ένα όμορφο διήμερο.

Μία όμορφη διαδρομή σάς περιμένει αν σκέφτεστε να παραβρεθείτε στο φεστιβάλ Τουλίπας που διοργανώνεται αυτή το σαββατοκύριακο στο χωριό Πολέμι. Το ίδιο το χωριό και η γύρω περιοχή αποτελεί ορόσημο για την ημιορεινή Κύπρο, αφου υπάρχουν γραφικές βουνίσιες διαδρομές, αλλά και πολύ όμορφες παραλίες σε σχετικά κοντινή απόσταση.

ampeli

Το χωριό Πολέμι βρίσκεται στην επαρχία Πάφου και κατατάσσεται στα αμπελοχώρια της γεωγραφικής περιφέρειας Λεμεσού - Πάφου. 

Το υψόμετρο σε συνδυασμό με τις κλιματολογικές συνθήκες και τη μορφολογία του εδάφους ώθησαν του κατοίκους να ασχοληθούν κυρίως με την καλλιέργεια αμπελιών, αλλά και των μηλιών.

Οινοποιεία 

Μπορείτε να επισκεφθείτε το Οινοποιείο “Καμαντερένα” στην καρδιά των αμπελώνων της Πάφου, ανάμεσα στα χωριά Στρούμπι και Πολέμι, και να δοκιμάσετε όλα τα κρασιά.

Το Tasting Room είναι ανοιχτό τις καθημερινές, μεταξύ 8:30 π.μ. και 15:00 μ.μ. Σαββατοκύριακα και άλλες ώρες μόνο κατόπιν ραντεβού.

Tο Οινοποιείο Τσαλαπάτη βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Πολέμι σε μια από τις σημαντικότερες αμπελουργικές περιοχές της Κύπρου. Σε υψόμετρο 450 μέτρων, το οινοποιείο παράγει 100.000 φιάλες ετησίως και παράγει κρασί για πάνω από 20 χρόνια. Μπορείτε να επισκεφθείτε το οινοποιείο τις μόνο καθημερινές 8:00-16:00 και να απολαύσετε αυτά τα κρασιά της Πάφου απευθείας από το βαρέλι. Ανάμεσα στα οινοποιήσιμα σταφύλια που προσφέρει το οινοποιείο Τσαλαπάτη Πάφου είναι το Ξυνιστέρι, η Λευκάδα, το Shiraz, το Mataro και το Sauvignon Blanc. Αν βρεθείτε εκεί σαββατοκύριακο, η διαδρομή και η θέα των αμπελώνων δεν θα σας απογοητεύσουν. 

αμπελωνες

Τι να δείτε

Εκτός από τα πανέμορφα λιβάδια των άγριων κυπριακών τουλίπων για τα οποία είναι γνωστό το Πολέμι, μπορείτε να δείτε αιωνόβια δέντρα, τους δρόμους του κρασιού, τις αρχαίες βρύσες στην πλατεία του χωριού και το Στρατόπεδο συγκέντρωσης Πολεμίου από την εποχή της βρετανικής αποικιοκρατίας.

Που να φάτε

olive tree

Η γνωστή οικογενειακή ταβέρνα του χωριού “Olive tree” πήρε το όνομά της από την αιωνόβια ελιά που βρίσκεται στο χώρο. Η ταβέρνα βρίσκεται στην άκρη του χωριού και συγκεκριμένα στο δρόμο προς Παναγιά. Είναι μια απάχικη ταβέρνα με πλούσιες μερίδες και πολλά είδη σχάρας που θα σας αφήσουν πλήρως ικανοποιημένους. Η αυλή και η ζεστασιά της επαρχιώτικης φιλοξενίας θα σας κάνουν να νιώσετε μεμιάς ευπρόσδεκτοι στο χωριό

Δοκιμάστε τα τοπικά κρασιά! 

Που να μείνετε 

stroympi

Δυστυχώς στο Πολέμι δεν προσφέρονται καταλύματα αγροτουρισμού, αλλά ακριβως στο διπλανό χωριό Στρουμπί, προσφέρεται ένα γραφικό κατάλυμα μέσω της γνωστής πλατφόρμας AirBnb.

O χώρος πληροί τα κριτήρια του παραδοσιακού σπιτιού στο βουνό και διαθέτει διπλό κρεβάτι, μικρή κουζίνα, μεγάλο τζάκι και υπέροχη θέα, με την διανυκτέρευση να κοστίζει μόνο 55 ευρώ.

Στην περιοχή της Αμαργέτη επίσης, μόλις λίγα χιλιόμετρα από το Πολέμι, προσφέρονται δωμάτια σ’ ένα όμορφο πανδοχείο με όμορφη θέα το βουνό. Ο λόγος για το “Spring of Life Forever”, του οποίου η αυλή θα σας προσφέρει ηρεμία, αφού ο φυσικός ίσκιος από το μεγάλο αμπέλι που διαθέτει σε συνδυασμό με τους ήχους της φύσης θα σας γεμίσει με γαλήνη. Συστήνεται ανεπιφύλακτα να δειπνήσετε στο εστιατόριο! 

Τιμή διανυκτέρευσης: 80 ευρώ 

aylh spring life

Φεστιβάλ Τουλίπας

polemi festival toulipas

Το ετήσιο Φεστιβάλ της Άγριας Τουλίπας που αποτελεί σήμα κατατεθέν για το χωριό, θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μετόχι», στο Πολέμι την ερχόμενη Κυριακή 7 Απριλίου, στις 11:00 πμ.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα υπάρχει έκθεση τουλίπας, πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, τραγούδια, χορός και μουσική, κρασί και εδέσματα, περίπτερα με παραδοσιακά προϊόντα και κατασκευές, ενώ θα πραγματοποιηθεί και περίπατος στις τουλίπες.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Πηγή φωτογραφιών

Loader