17 θεατρικές παραστάσεις τον Δεκέμβριο στην Κύπρο

17 θεατρικές παραστάσεις τον Δεκέμβριο στην Κύπρο

Οι γιορτινές μέρες που έρχονται θα μας βρουν στις εγχώριες θεατρικές σκηνές

Αποχαιρετάμε το 2023 με ένα πλούσιο θεατρικό καλεντάρι και παραστάσεις για όλα τα γούστα.

9

Φεγγίτης

Το Θέατρο Δέντρο παρουσιάζει το διπλά βραβευμένο έργο του Ντέιβιντ Χέαρ. Κατερίνα Λούρα και Ανδρέας Αραούζος συνεργάζονται για πρώτη φορά, σε ένα σύγχρονο love story, μια δραματική ακτινογραφία του τι αποτελεί μια ισχυρή σχέση ανάμεσα σε ένα ζευγάρι, από τον σπουδαίο και πολυβραβευμένο Ντέιβιντ Χέαρ. 

Κ 3, Κ 10, Τετ 13, Σ 16, Κ 17 Δεκ, Θέατρο Δέντρο, Λευκωσία, 20:30. Εισιτήρια: SoldOutTickets. Πληρ: 99520835. 

9

Η Αναδυομένη

Η HAMM Broductions ανεβάζει το σε διασκευή το έργο του Γρηγόριου Ξενόπουλου “Η Αναδυομένη” σε σκηνοθεσία των Μιχάλη Κολοκοτρώνη, Σοφίας Μαυρομιχάλη. Τρείς φίλοι, η Άνθη, ο Ανδρέας και ο Αντρέας βρίσκονται στην Ζάκυνθο για μονοήμερη εκδρομή. Εξαιτίας της καραντίνας αναγκάζονται  να διανυκτερεύσουν σε ένα παλιό αρχοντικό. Ένας περίεργος «σεισμός» τους φανερώνει το μυθιστόρημα του Γρηγόριου Ξενόπουλου, Αναδυομένη. Με όχημα τη φαντασία και την ανάγκη τους για παιχνίδι, οι τρείς τους θα ταξιδέψουν στην Ζάκυνθο του 19ου αιώνα όπου θα συναντήσουν την κοντεσίνα Κλαίλια και τα περίφημα Μεμαρόπουλα, τον Παύλο και τον Ντένη. Παίζουν: Άνθη Κάσινου, Αντρέας Κουτσόφτας, Ανδρέας Κούτσουμπας. Δ 4, Τρ 5, Δ 11, Τρ 12 Δεκ, Flea Theatre, Λευκωσία 20:00. Εισιτήρια SoldOutTickets, καταστήματα Stephanis. Πληρ: 99929374.

9

Αυτή η νύχτα μέλι

H νέα ξεκαρδιστική και διαδραστική κωμωδία της Pirasmos Productions σε κείμενο και σκηνοθεσία Λώρη Λοϊζίδη. Ένα ζευγάρι αποφασίζει να σπάσει την ρουτίνα της πολύχρονης σχέσης του κάνοντας μια απόδραση σε ένα πολυτελές θέρετρο. Η πολυτελής σουίτα του ξενοδοχείου φαντάζουν ως το ιδανικό σκηνικό για την αναζωπύρωση του πάθους στην ερωτική τους ζωής. Κι όμως δεν θα γίνουν όλα ακριβώς έτσι. Παίζουν: Λώρης Λοϊζίδης, Μιχάλης Σοφοκλέους, Μαρία Μαστριδου, Μαρία Παπακώστα, Στέλλα Φιλιππίδου, Ειρήνη Σαλάτα, Κωνσταντίνος Τσίτσιος. Σ 2, Κ 3, Σ 9, Κ 10, Δ 11, Σ 16, Κ 17, Δ 18, Πέμ 21, Παρ 22, Σ 23 Δεκ & Πέμ 4, Παρ 5, Σ 6, Κ 7 Ιαν, Δημοτικό θέατρο Λατσιών, 20:30. Εισιτήρια: SoldOutTickets. 

9

Χριστουγεννιάτικη Ιστορία

Το Θέατρο Ένα παρουσιάζει το δημοφιλές παραμύθι του Κάρολου Ντίκενς «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» σε σκηνοθεσία Αντρέα Χριστοδουλίδη. O Εμπενίζερ Σκρουτζ ένας φιλάργυρος και γκρινιάρης ηλικιωμένος παραμονή Χριστουγέννων στοιχειώνεται από τις επισκέψεις του νεκρού, παλιού του συνεταίρου Τζέικοπ  Μάρλεϊ και των τριών πνευμάτων των Χριστουγέννων που αναλαμβάνουν, με τον δικό τους τρόπο, να τον κάνουν να συνειδητοποιήσει ότι τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή δεν είναι τα πλούτη. Παίζουν: Μαρία Ανδρέου, Χαριτίνη Ηλιάδου, Αντώνης Λαπηθιώτης,  Στέλιος Μαρτάς, Σωτήρης Μεστάνας, Αντώνης Παρχαρίδης. Κάθε Παρ (20:30) & Σ-Κ (19:00), Θέατρο Ένα, Λευκωσία. Κρατήσεις: 22348203.

9

Meatball

Η ΕΘΑΛ παρουσιάζει στη Λευκωσία το θεατρικό έργο του Δημήτρη Φούτσια σε σκηνοθεσία Μαρίνα Βρόντη. Ένα χαλαρό βράδυ Σαββάτου, δύο φιλικά ζευγάρια μαζεύονται στο σπίτι του ενός για δείπνο. Όλα κυλούν ομαλά και ευχάριστα μέχρι τη στιγμή που η διασκέδαση της παρέας σταματά, όταν αντικρίζουν στο πάτωμα ένα αυθάδικο και ελαφρώς δαγκωμένο κεφτεδάκι από κιμά! Παίζουν: Γρηγόρης Γεωργίου, Γιώργος Ευαγόρου, Δημήτρης Σπύρου, Πέννυ Φοινίρη, Μαρίλια Χαριδήμου. Φωτογραφίες: Δημήτρης Λούτσιος. 

Τρ 5, Τετ 6,  Πεμ 7 & Παρ 8 Δεκ, Θέατρο Δέντρο, Λευκωσία, 20:30. Εισιτήρια: SoldOutTickets. Πληρ: 25877827.

9

Η αυτοκτονία δύο εραστών του Χριστοφή και της Φωτεινής

Η ομάδα “passenger” σε συνεργασία με την Θεατρική Στέγη Κύπρου καταπιάνεται με την Κυπριακή παράδοση και παρουσιάζει σε σκηνοθετημένο θεατρικό αναλόγιο το ποιητάρικο άσμα “Η αυτοκτονία δύο εραστών του Χριστοφή και της Φωτεινής” του Χαράλαμπου Μ. Άζινου. Σκηνοθεσία: Ονησίφορος Ονησιφόρου. Επί σκηνής: Μαρίνα Μακρή, Μαρία Κωνσταντίνου, Κρίστη Χαραλάμπους, Ονησίφορος Ονησιφόρου. 

Τετ 6, Πέμ 7 Δεκ, Υπόγειο Σατιρικού Θεάτρου, Λευκωσία, 20:30. Πληρ: 99468383/99971037. 

9

Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας

Ο Νεόφυτος Ταλιώτης επιστρέφει στον ΘΟΚ για να μοιραστεί με το κοινό τη δική του ανάγνωση πάνω σε αυτό το σπουδαίο, διαχρονικό έργο, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην κρατική μας σκηνή το 1988, σε μια εμβληματική παράσταση. Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Βασίλης Βασιλάκης, Θανάσης Γεωργίου, Μιχάλης Καζάκας, Βαλεντίνος Κόκκινος, Παναγιώτης Κυριάκου, Κλείτος Κωμοδίκης, Σταύρος Λούρας, Ντίνος Λύρας, Πάνος Μακρής, Νεοκλής Νεοκλέους, Παναγιώτα Παπαγεωργίου, Αλέξανδρος Παρίσης, Χριστίνα Παπαδοπούλου, Αθηνά Σάββα, Αννίτα Σαντοριναίου. Κάθε Παρ-Σ (20:00) & Κ (18:00), Κεντρική Σκηνή Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης, Θέατρο ΘΟΚ, Λευκωσία. Πληρ: 77772717. 

9

Η Τελευταία Μαγνητοταινία του Κραπ

Η Fresh Target Theatre Ensemble παρουσιάζει το έργο του Samuel Beckett σε σκηνοθεσία Πάρι Ερωτοκρίτου “Η Τελευταία Μαγνητοταινία του Κραπ”. Για περισσότερα από σαράντα χρόνια, ανήμερα των γενεθλίων του, ο Κραπ ένας άσημος και μοναχικός συγγραφέας, ηχογραφεί τα κυριότερα συμβάντα της ζωής του από την χρονιά που πέρασε. Αυτές τις ηχογραφήσεις τις αρχειοθετεί λεπτομερώς, δημιουργώντας ένα μεγάλο αρχείο “περασμένων ημερών”. Παίζουν: Στέλιος Ανδρονίκου, Πάρις Ερωτοκρίτου. Συμμετέχει ο Νίκος Χαραλάμπους. 

Τετ 6, Πέμ 7, Παρ 8, Τετ 13, Πέμ 14, Παρ 15, Πέμ 21, Παρ 22, Τετ 27, Πέμ 28, Παρ 29 Δεκ, Sputnik in Orbit, Λευκωσία, 20:30. Πληρ: 70007705.

9

TIFL

Το ‘’TIFL’’, η νέα παραγωγή της θεατρικής πλατφόρμας ‘’Βήμα σε νέους καλλιτέχνες’’ σε συνεργασία με την ομάδα ‘’Θέατρο Ergo’’, βυθίζεται στην τρικυμία της προσφυγικής κρίσης και δίνει την ευκαιρία στο κοινό να βγάλει και πάλι την ελπίδα και την ανθρωπιά στην επιφάνεια. 38 άνθρωποι βρίσκονται αποκλεισμένοι σε μία νησίδα, στη μέση ενός ποταμού που χωρίζει δύο χώρες. Πίσω δεν υπάρχει. Μπρος δεν επιτρέπεται. Και οι μέρες ξεκινούν να κυλούν σαν αιώνες. Κείμενο: Βαγγέλη Γέττος. Σκηνοθεσία: Στέλιος Θεοχάρους. Παίζουν: Ονησίφορος Ονησιφόρου, Δήμητρα Χατζηγιάννη, Κρίστη Χαραλάμπους. Κάθε Σ-Κ μέχρι τις 24 Δεκ, Κτήριον 53, Λεωφόρος Αθήνας 25-27 Χρυσαλινιώτισσα, Λευκωσία, 18:00. Πληρ: 97680073. 

9

Άμλετ

To Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας παρουσιάζει για δύο παραστάσεις την θρυλική παραγωγή του Γερμανού δημιουργού Thomas Ostermeier Άμλετ του Σαίξπηρ. Με το ασυμβίβαστο όραμα που του χάρισε τον Χρυσό Λέοντα της Μπιενάλε της Βενετίας για το σύνολο του έργου του, ο Ostermeier επισκέπτεται για πρώτη φορά την Κύπρο δίνοντας νέο νόημα στον όρο «τρελή ιδιοφυΐα». Στα γερμανικά με υπέρτιτλους στα ελληνικά και στα αγγλικά. 

Πέμ 14 -Παρ 15 Δεκ, Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, 20:30. Εισιτήρια: SoldOutTickets.   

9

Ο Θείος Βάνιας

Το Θέατρο Διόνυσος, παρουσιάζει το κλασικό αριστούργημα του Άντον Τσέχωφ «Ο Θείος Βάνιας», που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Αύρας Σιδηροπούλου. Κλασικό αριστούργημα της Ρωσικής δραματουργίας και οικουμενικό κτήμα της παγκόσμιας λογοτεχνικής κληρονομιάς, ο Θείος Βάνιας του Τσέχωφ είναι μία συγκλονιστική αποτύπωση της ανθρώπινης μοίρας – πέρα από τον τόπο και τον χρόνο -- που καταργεί γεωγραφικούς και πολιτισμικούς περιορισμούς. Παίζουν: Πατρίτσια Πεττεμερίδου, Σίμος Τσιάκκας, Βασίλης Μιχαήλ, Μανώλης Μιχαηλίδης, Γιώργος Αναγιωτός, Μυρσίνη Χριστοδούλου,  Έλενα Δημητρίου, Έλενα Χριστοφή. 

Κάθε Τετ, Παρ, Σ (20:30) & Κ (18:30) Θέατρο Διόνυσος, Λευκωσία μέχρι τις 30 Δεκ. Εισιτήρια: SoldOutTickets. 

9

Το τέρας έρχεται

Στο Θέατρο Αποθήκες, δίνονται οι παραστάσεις της παραγωγής των Δράσεων 2023-2024 του ΘΟΚ Νέ@ σε έρηµο νησί “Το τέρας έρχεται” που είναι  βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Πάτρικ Νες, εμπνευσμένο από μια πρωτότυπη ιδέα της Σοβόν Ντάουντ, σε διασκευή των Σάλι Κούκσον και Άνταμ Πεκ, στηριγμένο στους αυτοσχεδιασμούς της «Original Company». Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2018 από το θέατρο The Old Vic στο Λονδίνο, σε συνεργασία με το Bristol Old Vic. Σκηνοθεσία: Ειρήνη Ανδρέου, Γιάννης Καραούλης. Παίζουν: Στέλιος Ανδρονίκου, Ιάσονας Ασημακόπουλος, Γιώργος Κυριάκου, Νίκος Μανωλάς, Ιωάννα Παπαμιχαλοπούλου, Αντρέας Πατσιάς, Μέλανη Στέλιου, Άννη Χούρη. 

Κάθε Σ (20:30), Κ (18:00), Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ, Λατσιά. Πληρ: 77772717. 

9

Αχτίδα Φωτός

Το Σατιρικό θέατρο συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια δημιουργικής πορείας στα πολιτιστικά δρώμενα της Κύπρου και ανεβάζει στην Κεντρική Σκηνή το συγκινητικό έργο «Αχτίδα Φωτός» («Silver Lining»), της Σάντι Τόκσβικ σε σκηνοθεσία Νεοκλής Νεοκλέους. Έξι υπέροχες γυναίκες που έχουν εγκαταλειφθεί στη μοναξιά και τη θλίψη, αγωνίζονται για την επιβίωσή τους. Μέσα από αναταραχές, εντάσεις, συγκινήσεις, ανατροπές αλλά και αστείρευτο χιούμορ, χτίζουν μια ουσιαστική σχέση. Παίζουν: Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Λένια Σορόκου, Πόπη Αβραάμ, Έρικα Μπεγέτη και Ιωάννα Σιαφκάλη. Κάθε Σ (20:30) & Κ (18:30), Κεντρική Σκηνή Σατιρικού Θεάτρου, Λευκωσία. Εισιτήρια: SoldOutTickets. 

9

Η Αφροδίτη με γούνα

Το έργο διαδραματίζεται στη Νέα Υόρκη του σήμερα. Ο Τόμας Νόβατσεκ, συγγραφέας και σκηνοθέτης, έχει κάνει τη διασκευή του κλασικού σαδομαζοχιστικού / ερωτικού μυθιστορήματος του Leopold Sacher – Masoch, «Η Αφροδίτη με τη Γούνα» (1870), που είναι η ιστορία μιας εμμονικής εξωσυζυγικής σχέσης μεταξύ ενός άντρα - του Severin von Kushemski - και της ερωμένης του - Vanda Dunayef - στην οποία ορκίζεται αιώνια υποταγή. Σκηνοθεσία: Μαρία Μανναρίδου – Καρσερά. Παίζουν: Αντρέϊ Κρουπά, Αντωνία Χαραλάμπους. Σ, 2, Δ 4, Τετ 6, Σ 9, Δ 10, Πέμ 14, Δ 18 (20:30) & Κ 3, 10 (19:30), Θέατρο Χώρα, Λευκωσία. Εισιτήρια:  96147809. 

9

Ανεμοδαρμένα Ύψη

Το κλασικό αριστούργημα της αγγλικής λογοτεχνίας ανεβαίνει σε θεατρική μεταφορά της Ιρένε Μαραντέι και σε σκηνοθεσία του Αντρέα Τηλεμάχου για 2 τελευταία ΠΣΚ στην έδρα μας και περιοδεία σε Λάρνακα, Λεμεσό και Πάφο! Τα Ανεμοδαρμένα ύψη είναι η θυελλώδης, παθιασμένη ιστορία ενός παράφορου και καταδικασμένου έρωτα ανάμεσα στην Κάθριν Έρνσο-την ατίθαση κόρη ενός πλούσιου γαιοκτήμονα- και τον Χήθκλιφ-ένα "αδέσποτο" παιδί που περιμάζεψε απ' τους δρόμους και μεγάλωσε σαν παιδί του ο πατέρας της Κάθριν, κύριος Έρνσο. Σκηνοθεσία: Αντρέας Τηλεμάχου. Παίζουν: Μαρίνος Ξενοφώντος, Ελένη Αναστασίου, Έλενα Χειλέτη, Νικόλας Πέτρου, Σάββας Μενοίκου, Φανή Σωκράτους, Γιώργος Ιωσήφ, Κλαούντιο Ντιμονού. 

Παρ & Σ (20:30) Παρ 1, Σ 2 & Κ 3 Δεκ (19:00), Θέατρο Ανεμώνα Λευκωσία. Πέμ 7 Δεκ, Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας Γεώργιος Λυκούργος, 20:30 / Τρ 12 Δεκ, Θέατρο Ριάλτο, 20:30 (εισιτήρια online από ΡΙΑΛΤΟ και από το ταμείο) / Πέμ 14 Δεκ, Μαρκίδειο Θέατρο Πάφου, 20:30. Εισιτήρια: SoldOutTickets. Πληροφορίες: 70007721. 

9

Ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα

Το «Ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα» θεωρείται το αριστούργημα του Ο’ Νήλ και το καλύτερο έργο στην ιστορία του αμερικάνικου θεάτρου. Σε μια εποχή όπου ο σύγχρονος άνθρωπος έχει να παλέψει με πολλά σκοτάδια, σε μια εποχή όπου ο οικογενειακός και κοινωνικός ιστός δοκιμάζονται και πολλές φορές δυαλύονται, στην εποχή όπου οι εξαρτησιογόνες ουσίες είναι στην καθημερινότητα με όλα τα συνεπακόλουθα, προσδίδουν στο έργο μια επικαιρότητα όσο ποτέ άλλοτε. Σκηνοθεσία: Ανδρέας Μελέκης. Παίζουν: Κρίστοφερ Γκρέκο, Μόνικα Μελέκη, Κωνσταντίνος Γαβριήλ, Δημήτρης Γιωρκάτζης, Έλενα Παπαμιχαήλ. 

Κάθε Σ 20:30 & Κ 18:30 μέχρι 17 Δεκ στο θέατρο Σκάλα. Πέμ 14 & Παρ 15 Δεκ,  WhereHaus 612, Λευκωσία, 20:30. Πληροφορίες: 24652800 / 99490102. Εισιτήρια: tickethour.com.cy/ACS Courier και στο ταμείο του θεάτρου. 

 

Επίσης η Νέα Σκηνή του ΘΟΚ ανεβάζει το έργο “Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του” του Γιώργου Καπουτζίδη με όλες τις παραστάσεις να είναι sold out. 

 

Loader