Θεσμοφοριάζουσες από το Teatro Angelico

Θεσμοφοριάζουσες από το Teatro Angelico

Το τμήμα ενηλίκων του θεατρικού εργαστηρίου της ομάδας Teatro Angelico παρουσιάζει το έργο του Αριστοφάνη “Θεσμοφοριάζουσες” σε σκηνοθεσία Άντζελας Ριζάκη.

“Απ’ τις ξετσίπωτες γυναίκες δεν υπάρχει τίποτα πιο ξετσίπωτο από… γυναίκες;!”

Πρόκειται για το γνωστή κωμωδία του Αριστοφάνη με κύριο στόχο να σατιρίσει το πρόσωπο του Ευριπίδη και την αντιπάθειά του προς το γυναικείο φύλο, έτσι όπως φαίνεται από τις τραγωδίες του. 

Άλλοι εισέρχονται στα “κλεφτά” κι άλλοι κρύβονται. Οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη, με αποτέλεσμα μυστικά του γυναικείου φύλου κι όχι μόνο, να αποκαλυφθούν. Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται να είναι στην τελική και όλοι μιμούνται κάτι άλλο ενώ η αλήθεια τους είναι άλλη… (Αγάθωνας: “Όσα όμως δεν έχουμε η μίμηση τα βρίσκει”[…])

Ένα έργο που πραγματεύεται διαφορετικές οπτικές της αλήθειας!  Η ιστορία εκτυλίσσεται σε μια μυστηριακή γιορτή των γυναικών, προς τιμήν της Θεάς Δήμητρας, τα “Θεσμοφόρια”. Μια γιορτή όπου συμμετείχαν αποκλειστικά έγγαμες γυναίκες κι όχι άντρες. Η τιμωρία για τους παραβάτες ήταν η τύφλωση ή ο θάνατος. Ό,τι συνέβαιναν στα Θεσμοφόρια, έμεναν και στα Θεσμοφόρια. Σιγή και Ελευθερία. 

Ο Ευριπίδης, ο γνωστός ποιητής, ανησυχεί για την ζωή του γιατί οι γυναίκες στη γιορτή των Θεσμοφορίων είναι αποφασισμένες να βρουν έναν τρόπο να τον καταστρέψουν, επειδή θεωρούν ότι τις κακολογεί στα έργα του. Μαζί με έναν γέρο συγγενή του, τον Μνησίλοχο, προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο ώστε ο κίνδυνος αυτός να αποφευχθεί. Ο μόνος τρόπος κατά τον Ευριπίδη, είναι να εισέλθει κάποιος οικείος του ντυμένος γυναίκα, στο ναό της Δήμητρας. Μετά την αρνητική απάντηση του ποιητή Αγάθωνα, προσφέρεται ο Μνησίλοχος να τον βοηθήσει. Αφού ξυριστεί και μεταμφιεστεί σε γυναίκα… καταφέρνει και μπαίνει στο ναό. Ένας αγώνας για τον ίδιο και τον Ευριπίδη ξεκινάει… 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία- Διδασκαλία: Άντζελα Ριζάκη

Μουσική: Γιάγκος Γιαγκουλλή

Σκηνικά-Κοστούμια: Ομάδα Teatro Angelico

Επί σκηνής (με αλφαβητική σειρά): Ελισάβετ Βασιλείου, Γιάγκος Γιαγκουλλή, Έλενα Κτίστη, Μισιέλλα Κωνσταντίνου, Σόνια Λευκάτη, Σοφία Λοΐζου, Στυλιανός Νεοκλέους, Τάνια Σταυρίδου, Ήβη Σταυρινίδου, Νικόλ Χαραλάμπους, Γιώργος Χατζηαντώνης

Όλη η αληθεια θα αποκαλυφθεί στην παράσταση.

Info

Τρίτη 18 Ιουλίου, Θέατρο Μασκαρίνι, Λευκωσια, 20:30. Τηλ: 99753388. 

 

Loader