10 παραδοσιακά φεστιβάλ μάς πάνε χωριό τον Οκτώβριο

10 παραδοσιακά φεστιβάλ μάς πάνε χωριό τον Οκτώβριο

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τις πιο απολαυστικές γιορτές στην ύπαιθρο αυτό τον μήνα

Διανύουμε τις τελευταίες μέρες του Σεπτέμβρη και από την ερχόμενη εβδομάδα μπαίνουμε στον Οκτώβριο και αυτό σημαίνει πως τα φεστιβάλ στα χωριά έχουν την τιμητική τους. Έρχονται δέκα φεστιβάλ που μυρίζουν παράδοση και μάς προσκαλούν να τα ανακαλύψουμε και να απολαύσουμε μοναδικές στιγμές με τους φίλους και την οικογένεια μας στο χωριό.

Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας στον Άγιο Θεόδωρο Λάρνακας - 1 Οκτωβρίου

''

Ο Σύλλογος Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας διοργανώνει το ετήσιο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας για 17η συνεχή χρονιά. Η φετινή διοργάνωση γίνεται σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγίου Θεοδώρου. Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την 1η Οκτωβρίου 2022 από τις 3μμ. μέχρι και τις 9μμ στην κοίτη του ποταμού Πεντάσχοινου και στον πυρήνα της κοινότητας. Τιμώμενο προϊόν τα μακαρόνια του Σκλινιτζιού. Ο Σεφ Χρίστος Χριστοδούλου και η τηλεμαγείρισσα Χρύσω Λέφου θα παρουσιάσουν συνταγές με τα μακαρόνια του σκλινιτζιού και θα κοντραριστούν για το ποιος θα φτιάξει την καλύτερη συνταγή.

Ενδεικτικό πρόγραμμα:

Έναρξη φεστιβάλ

15:00 - 17:00 Live Link από το Ράδιο Zenith παρέα με το Ρίκκο Ιωάννου και την Λουίζα Αναστασίου

17:30 - 18:15 Τελετή έναρξης (χαιρετισμοί, μουσικοχορευτικό πρόγραμμα)

2o Φεστιβάλ Ελιάς και Αρωμάτων στην Ευρύχου - 1 & 2 Οκτωβρίου

''

Η Ευρύχου διοργωνώνει για δεύτερη ένα πολύ ιδιαίτερο φεστιβάλ αφιερωμένο στην ελιά και τα διάφορα αρώματα του τόπου μας το Σάββατο 1 Οκτωβρίου και Κυριακή 2. Στο διήμερο φεστιβάλ, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δουν, να γευτούν και να αγοράσουν διάφορα παραδοσιακά προϊόντα, με πρώτη ύλη την ελιά και το ελαιόλαδο από διάφορα υπαίθρια περίπτερα, καθώς και να γνωρίσουν από κοντά, μέσω βιωματικών εργαστηρίων, τη διαδικασία απόσταξης αιθέριων ελαίων τόσο με τον παραδοσιακό όσο και τον σύγχρονο τρόπο.

Info

1 &2 Οκτωβρίου

Περιβάλλοντας Χώρος Γυμνασίου & Λυκείου Σολέας στην Ευρύχου

Ώρα 10:00-22:00. Είσοδος δωρεάν. Μάθε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ  ΕΔΩ   

Αφάμια στο Κοιλάνι - 2 Οκτωβρίου

''

Η μεγάλη γιορτή του τρύγου στο όμορφο Κοιλάνι της επαρχίας Λεμεσού, τα Αφάμια συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια ζωής και ετοίμασε ένα πλούσιο πρόγραμμα. Το Κοιλάνι διοργανώνει την μεγάλη του γιορτή για να τιμήσει τον τρύγο και το αμπέλι, τα Αφάμια την Κυριακή 2 Οκτωβρίου στην κοινότητα. Ο Όμιλος Κοιλανιωτών και το Κοινοτικό Συμβούλιο Κοιλανίου προσκαλούν το κοινό για μια αξέχαστη μουσική βραδιά στην πλατεία του χωριού με δωρεάν παλουζέ και όχι μόνο.

Info:

2 Οκτωβρίου

Ώρα 10:00

Κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Κοιλανίου

4η Γιορτή Τσακκιστής Ελιάς στην Επισκοπή - 2 & 7 Οκτωβρίου

''

Ο Πολιτιστικός Όμιλος Παλμός Επισκοπής της επαρχίας Λεμεσού, διοργανώνει και για 4η χρόνια τη Γιορτή της Τσακιστής Ελιάς, όπως ανακοίνωσε με ανάρτηση στα social media. Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί στο 2 και 7 Οκτωβρίου, ενώ όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, πρόκειται να απολαύσουμε ένα αναβαθμισμένο καλλιτεχνικό και πολιτιστικό πρόγραμμα με πολλές εκπλήξεις για όλους. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες για τη γιορτή.

Info:

2&7 Οκτωβρίου

Επισκοπή, επαρχία Λεμεσού

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Φεστιβάλ Μήλου Κυπερούντας - 8 & 9 Οκτωβρίου

''

Μέσα από τους πρόποδες των οροσειρών Παπούτσας και Μαδαρής και σε υψόμετρο 1,350 μέτρων, αναδύεται ένα πανέμορφο γραφικό χωριό, το μεγαλύτερο μάλιστα ορεινό χωριό της Κύπρου, η Κυπερούντα, η οποία και φέτος ετοιμάζεται να φιλοξενήσει στην πλατεία της το Φεστιβάλ Μήλου έπειτα από δύο χρόνια αναβολών λόγω πανδημίας. Το φεστιβάλ που συνήθιζε να πραγματοποιείται προ πανδημίας κάθε δεύτερο σαββατοκύριακο του Οκτώβρη συνεχίζει αυτή την τακτική και ανακοινώνει ότι θα διεξαχθεί ξανά το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Οκτωβρίου. Ένα φεστιβάλ που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα τοπικά φεστιβάλ της Κύπρου, που έγινε θεσμός, τόσο για την τοπική κοινωνία της Πιτσιλιάς όσο και για την Κύπρο.

Info:

8 & 9 Οκτωβρίου

Κυπερούντα

Πράγραμμα εδώ

2ο φεστιβάλ Παλουζέ - Σιουσιούκκου στο Μηλικούρι - 9 Οκτωβρίου

''

Την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022 μέχρι αργά το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στο χωριό το 2ο φεστιβάλ Παλουζέ - Σιουσιούκκου. Το πιο γνωστό παραδοσιακό παρασκεύασμα της Κύπρου ο σιουσιούκκος που έκανε το χωριό παγκοσμίως γνωστό, θα αναβιώσει μέσα από την αναπαράσταση της όλης διαδικασίας παραγωγής. Το φεστιβάλ διοργανώνουν το Κοινωνικό Συμβούλιο σε συνεργασία με την Σύνδεσμο Αποδήμων και τον Χριστιανικό Σύνδεσμο Άγιος Γεώργιος Μηλικουρίου. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλληρίας κ.κ.Νικηφόρου.  

Info:

9 Οκτωβρίου

Ώρα 10:00

Μηλικούρι επαρχία Λευκωσίας

Περισσότερα εδώ

4ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Γεύσεων στον Πεδουλά - 16 Οκτωβρίου

''

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Πεδουλά και ο Σύνδεσμος Αποδήμων και φίλων Πεδουλα διοργανώνουν στο 4ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Γεύσεων. Ο παλουζές και ο σιουσιούκος θα διεξαχθεί στις 16 Οκτωβρίου και η ζιβανια στις 6 Νοεμβρίου 2022 στο χωριό μας. Στο φεστιβάλ θα μάθουμε πώς να ψήσουμε παλουζέ και θα γνωρίσουμε τον τρόπο παρασκευής της ζιβανίας. Θα προσφέρονται δωρεάν διάφορα παραδοσιακά εδέσματα του τόπο μας ενώ, πιο κάτω θα βρεις αναλυτικά το πρόγραμμα των ημερών που έρχονται .

Info:

16 Οκτωβρίου

Πεδουλάς

Περισσότερες πληροφορίες καθώς και το πρόγραμμα εδώ

4o Φεστιβάλ Τρύγου στην Παναγιά της Πάφου - 16 Οκτωβρίου

''

Το όμορφο χωριό Παναγιά της επαρχίας Πάφου ετοιμάζεται να φιλοξενήσει φέτος το 4ο Φεστιβάλ Τρύγου γιορτάζοντας αυτήν ακριβώς την διαδικασία του μαζέματος των σταφυλιών από τα αμπέλια. Στο Φεστιβάλ Τρύγου γίνεται αναπαράσταση του τρυγητού σε αμπελώνα με γαϊδουράκια και με συνοδεία παραδοσιακής μουσικής. Αφού μαζευονται τα σταφύλια τοποθετούνται σε κοφίνια πάνω στα γαϊδούρια, στο χώρο του αμπελιού προσφέρεται (μπούκωμα στον κόσμο για ξεκούραση).

Info

Κυριακή 16 Οκτωβρίου, πλατεία κοινότητας Παναγιάς, 11:00-16:00. Είσοδος δωρεάν.

2ο Ετήσιο Παιδικό Φεστιβάλ στη Δορά - 16 Οκτωβρίου

''

 

Το χωριό Δορά στην επαρχία Λεμεσού διοργανώνει το 2ο Ετήσιο Παιδικό Φεστιβάλ όπου μικρή και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν, να φάνε και να περάσουν μοναδικές στιγμές. Θα υπάρχει ταχυδακτυλουργός και ξυλοπόδαρος με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα για τους μικρούς και μεγάλους φίλους. Εργαστήριο ‘’Γνωριμία με τη Γελοιογραφία’’ από τον Σώτος Βοσκαρίδης , Πρόεδρος του Συνδέσμου Κυπρίων Γελοιογραφίων ‘’ΓΕΛ. Α. ‘’ και συνεργαζόμενο Καθηγητή του ΤΕΠΑΚ. Θα υπάρχει συνεργείο πώλησης με λουκουμάδες , κρέπες και διάφορες λιχουδίες.

Info:

16 Οκτωβρίου

Δορά επαρχία Λεμεσού

Ώρα 10:30

Γιορτή του Παλουζέ στα Σπήλια - 30 Οκτωβρίου

''

Ο Σύνδεσμος Αποδήμων και Φίλων Σπηλιών Κουρδάλων διοργανώνει στις 30 Οκτωβρίου μέρα Κυριακή, γιορτή του παλουζέ που θα γίνει στην Κρύα Βρύση. Στη γιορτή θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ζεστό παλουζέ που θα βγαίνει εκεί τη στιγμή από την κατσαρόλα, φεστιβάλ σουσούκο και αλλά πολλά εδέσματα και προϊόντα που θα μπορέσουμε να δοκιμάσουμε και φυσικά να αγοράσουμε. Έρχεται άλλη μία γιορτή που το μόνο σίγουρο είναι πως δεν πρέπει να χάσεις γιατί πρόκειται για την πιο παραδοσιακή εμπειρία που θα ζήσεις.

Info:

30 Οκτωβρίου

Ώρα 11:00 - 15:00

Περισσότερα εδώ

Loader