Όλα όσα θα γίνουνε φέτος στα Πιθοίγια στο όμορφο Κοιλάνι

Όλα όσα θα γίνουνε φέτος στα Πιθοίγια στο όμορφο Κοιλάνι

Το γνωστό κρασοχώρι της Λεμεσού αναβιώνει μέσα από αυτή τη γιορτή ένα πανάρχαιο ελληνικό έθιμο

Στα Πιθοίγια που γίνονται κάθε Νοέμβριο στο Κοιλάνι προσφέρεται άφθονο κρασί στους καλεσμένους για να δοκιμάσουν την καινούργια σοδειά. Το τραγούδι και ο χορός συνοδεύουν το γλέντι.

H γιορτή των Πιθοιγίων είναι ένα πανάρχαιο Ελληνικό έθιμο που είχε σαν σκοπό την εξύμνηση των Θεών της γης και των γεννημάτων που προσέφερε στους ανθρώπους της.Τα Πιθοίγια γιορτάζονταν την πρώτην ημέρα του μηνός Ανθεστηρίωνα και ήταν συνδεδεμένα με τα ανθεστήρια. Κατά την γιορτή των αρχαίων Ελληνικών Πιθοιγίων άνοιγαν το πιθάρι με το κρασί και έπιναν, χόρευαν, τραγουδούσαν και το άρμα του Θεού Διονύσου περνούσε μέσα από την γιορτή.

9

Στα σημερινά Πιθοίγια που γίνονται τον Νοέμβριο στο Κοιλάνι Λεμεσού, γιορτάζεται πάλι το άνοιγμα του πυθαριού και προσφέρεται κρασί καθώς και παλουζές (μουσταλευριά) που παράγεται από το σταφύλι. Η γιορτή συνεχίζεται με γλέντι χορό και τραγούδι.

Φέτος, τα Πιθοίγια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 12 Νοεμβρίου στο γραφικό Κοιλάνι όπου θα ζήσουμε από κοντά το παραδοσιακό "άννοιμαν του Πιθαρκού". 

Το πρόγραμμα 

9

Loader