Έρευνα: Η κλιματική αλλαγή μπορεί να διαταράσσει τον ύπνο μας

Έρευνα: Η κλιματική αλλαγή μπορεί να διαταράσσει τον ύπνο μας

H αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια 50-58 ωρών ύπνου, ανά άτομο, ετησίως.

Επιδράσεις στον ύπνο μας έχει η κλιματική αλλαγή.

Όπως αποκαλύπτει μια νέα μελέτη, η κλιματική αλλαγή έχει μια αθέατη επίπτωση στις ζωές των ανθρώπων: την κακή ποιότητα ύπνου!

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι αυξημένες θερμοκρασίες στον πλανήτη μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον ύπνο μας, ενώ πιθανόν να προκαλούν αϋπνίες και απορρύθμιση του προγράμματος ύπνου. 

Ακολούθησε την Avant-Garde στο Instagram

Ακολούθησε την Avant-Garde στο Facebook

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο Cell Press, δείχνουν πως από το 2099 η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια 50-58 ωρών ύπνου, ανά άτομο, ετησίως και το φαινόμενο θα πλήξει, κυρίως, όσους προέρχονται από χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, τους ηλικιωμένους αλλά και τις γυναίκες.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν πως ο ύπνος, μία απαραίτητη διαδικασία για την υγεία και την παραγωγικότητα του ατόμου, μπορεί να επιδεινωθεί λόγω των θερμότερων θερμοκρασιών» σημείωσε ο Kelton Minor του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και ένας από τους υπογράφοντες της έρευνας.

Διάβασε Επίσης: Elvis: Ο θρύλος της Rock ‘n’ Roll αναδύεται στο πρώτο επίσημο trailer

Ο ίδιος κρίνει πως για τη λήψη αποτελεσματικότερων αποφάσεων για την πάταξη της κλιματικής αλλαγής, «πρέπει να λάβουμε καλύτερα υπόψη μας όλο το φάσμα των πιθανών μελλοντικών κλιματικών επιπτώσεων που απορρέουν από τις σημερινές επιλογές για τις εκπομπές αερίων».

Ο Minor εξήγησε πως η μελέτη, κατά την οποία μελετήθηκαν επτά εκατομμύρια αρχεία από περισσότερους από 47.000 ενήλικες σε 68 χώρες, έδειξε ότι η φάση του λήθαργου θα καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολη, ενώ τα άτομα θα ξυπνούν αρκετά νωρίς.

Διάβασε Επίσης: To θερινό σινεμά επιστρέφει στο Nicosia Mall

Σε μία νύχτα με τη θερμοκρασία φτάνει στους 30 βαθμούς Κελσίου, θα χάνονται, κατά μέσο όρο, 14 λεπτά ύπνου.

Πηγή

Πηγή φωτογραφίας

 

Loader