Οι 10 πιο έξυπνες πόλεις στον κόσμο

Οι 10 πιο έξυπνες πόλεις στον κόσμο

Η Ευρώπη κυριαρχεί στη λίστα

Ο παγκόσμιος δείκτης των «έξυπνων» πόλεων, Smart City Index ανανεώθηκε για το 2024 και η Ευρώπη μαζί με την Ασία κερδίζουν έδαφος έναντι των πόλεων της Βόρειας Αμερικής. Για του λόγου το αληθές, από τις 10 κορυφαίες πόλεις του φετινού δείκτη, που δημοσιεύθηκε το προτελευταίο σαββατοκύριακο του Απριλίου, οι 7 βρίσκονται στη Γηραιά Ήπειρο και οι υπόλοιπες 3 στην Ασία. Προτού δούμε όμως τις πρώτες θέσεις, ας ρίξουμε μια ματιά στη μεθοδολογία και το σκεπτικό της λίστας.

Ο φετινός δείκτης δημιουργήθηκε από το Παρατηρητήριο Έξυπνων Πόλεων του Παγκόσμιου Κέντρου Ανταγωνιστικότητας (IMD) σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Έξυπνων Βιώσιμων Πόλεων (WeGO) που εδρεύει στη Σεούλ της Νότιας Κορέας.

Η έκθεση κατατάσσει 142 έξυπνες πόλεις παγκοσμίως με βάση δεδομένα που αναλύθηκαν από τους ερευνητές, καθώς και απαντήσεις από έρευνα 120 κατοίκων σε κάθε πόλη. Η μελέτη αποτυπώνει μια επισκόπηση του τρόπου με τον οποίο οι υποδομές και η διαθέσιμη τεχνολογία σε μια πόλη επηρεάζουν τις επιδόσεις της πόλης και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.

Σύμφωνα με το IMD, μια έξυπνη πόλη ορίζεται ως «ένα αστικό περιβάλλον που εφαρμόζει την τεχνολογία για να ενισχύσει τα οφέλη και να μειώσει τις ελλείψεις της αστικοποίησης για τους πολίτες της».

Με πολύ λίγες εξαιρέσεις, οι πόλεις που βρίσκονται στην πρώτη 20άδα τοποθετούνται γεωγραφικά σε περιοχές όπου το κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον είναι σχετικά σταθερό, ακόμη και ενάντια στο γενικότερο κλίμα παγκόσμιας αβεβαιότητας. Οι πόλεις που σημειώνουν καλές επιδόσεις στον κατάλογο έχουν επίσης αναπτύξει πρωτοβουλίες που εξυπηρετούν τη συνολική ποιότητα ζωής των πολιτών τους.

«Τέτοιες πρωτοβουλίες έχουν επικεντρωθεί στην ανάπτυξη χώρων πρασίνου και στη διεύρυνση των ευκαιριών για πολιτιστικές εκδηλώσεις και κοινωνικό δέσιμο, για παράδειγμα», σύμφωνα με την έκθεση. «Στην πλειονότητα των κορυφαίων πόλεων, οι προσπάθειες αυτές συνδυάστηκαν με καινοτόμες στρατηγικές για την προσέλκυση και διατήρηση ταλέντων, την προώθηση επενδύσεων με επιλεκτικό τρόπο (π.χ. υπέρ της βιωσιμότητας) και την αντιμετώπιση μακροχρόνιων ζητημάτων σχετικά με τις γεωγραφικές ανισότητες και την ένταξη», αναφέρεται στην έκθεση. Διαβάζοντας τα παραπάνω, ίσως γίνεται και πιο εύκολα αντιληπτό το γιατί η Ελβετία κατέχει τρεις από τις 10 πρώτες θέσεις.

 

  1. Ζυρίχη, Ελβετία
  2. Όσλο, Νορβηγία
  3. Καμπέρα, Αυστραλία
  4. Γενεύη, Ελβετία
  5. Σιγκαπούρη
  6. Κοπεγχάγη, Δανία
  7. Λοζάνη, Ελβετία
  8. Λονδίνο, Αγγλία
  9. Ελσίνκι, Φινλανδία
  10. Αμπού Ντάμπι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά από την έναρξη του δείκτη το 2019, απουσιάζουν πόλεις της Βόρειας Αμερικής από την πρώτη 20άδα. «Χρησιμοποιώντας κινητούς μέσους όρους τριών ετών (δηλαδή συγκρίνοντας τη μέση κατάταξη μιας πόλης για την περίοδο 2021-24 με εκείνη της περιόδου 2020-23), ένας σημαντικός αριθμός αμερικανικών πόλεων χάνει έδαφος», σύμφωνα με την έκθεση. «Αυτό ισχύει ιδίως για την Ουάσινγκτον, το Ντένβερ και το Λος Άντζελες (-12, -12 και -11 αντίστοιχα), αλλά και για το Σαν Φρανσίσκο (-9), τη Νέα Υόρκη (-7) και το Σικάγο (-4)».

 

Photo by NASA on Unsplash

Loader