Ποινικολόγος αναλύει πόσο αυστηρές είναι οι ποινές των χρυσαυγιτών 

Ποινικολόγος αναλύει πόσο αυστηρές είναι οι ποινές των χρυσαυγιτών 

Ο ποινικολόγος Βασίλης Χειρδάρης εξηγεί 

Ο διακεκριμένος ποινικολόγος και δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω Βασίλης Χειρδάρης μιλά για την ετυμηγορία της δίκης της Χρυσής Αυγής και κάποια σχετιζόμενα με αυτή ερωτήματα. 

Οι ποινές για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης αναμφίβολα είναι αυστηρές αφού κινούνται κοντά στο ανώτατο προβλεπόμενο όριο. 

Ήταν αρκετά αυστηρές οι ποινές που επέβαλε πρωτόδικα το Εφετείο στους κατηγορούμενους χρυσαυγίτες; Ήταν μήπως προτιμότερο να δικαστούν με τον (αυστηρότερο) αντιτρομοκρατικό νόμο, τον 187Α, αντί για τον 187 που αφορά τη σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης; Ισχύει ότι ευνοεί τη ΧΑ ο «νόμος Παρασκευόπουλου»;   

Ο διακεκριμένος ποινικολόγος και δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω Βασίλης Χειρδάρης απαντά: «Οι επιβληθείσες ποινές ήταν αναμενόμενες και κοντά στην εισαγγελική πρόταση. Οι ποινές για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης αναμφίβολα είναι αυστηρές, αφού κινούνται κοντά στο ανώτατο προβλεπόμενο όριο. Οι ποινές για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση είναι πιο εξατομικευμένες και κινούνται σε επιεικέστερο πλαίσιο.   

Η επιδίκαση των ποινών δείχνει επιμέλεια του δικαστηρίου για κάθε κατηγορούμενο ξεχωριστά. Οι ποινές για όσους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά και καταδικάστηκαν σε κάθειρξη κινούνται μάλλον σε αυστηρά πλαίσια.  

34454545
Βασίλης Χειρδάρης 

Η συζήτηση για το αν έπρεπε να δικαστούν οι κατηγορούμενοι με το άρθρο 187Α του ΠΚ (δηλαδή για τρομοκρατική οργάνωση) και όχι με το άρθρο 187 του ΠΚ (για εγκληματική οργάνωση) εκτιμώ ότι είναι άκαιρη γιατί πλέον αυτό δεν αλλάζει. Η επιλογή ήταν αποκλειστικά θέμα Συμβουλίου.  

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η επιλογή της παραπομπής και της καταδίκης για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση δεν μπορεί να κριθεί ως μη λογική και αβάσιμη.   

Ο λεγόμενος νόμος Παρασκευόπουλου είχε ορισμένη διάρκεια και η δική μου εκτίμηση είναι ότι δεν καταλαμβάνει τους κατηγορουμένους. Ενδεχομένως όμως να εκτίσουν τις ποινές τους με τον προϊσχύσαντα Ποινικό Κώδικα, στις τροποποιήσεις του οποίου συμμετείχε ο κ. Παρασκευόπουλος και ο οποίος είναι ελαφρά επιεικέστερος σε σχέση με τον νέο στα θέματα απόλυσης υφ' όρον. Μπορεί δηλαδή να εκτίσουν το 1/3 κατ' ελάχιστο (κλειστή φυλακή) τις ποινές κάθειρξης που τους επιβλήθηκαν, έναντι των 2/5 του νέου Ποινικού Κώδικα. Αυτό είναι ένα ζήτημα που ερείδεται και ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί».  

Πηγή

Loader