Τι παίζει με το ξενοδοχείο του Αρχιεπισκόπου στην Γεροσκήπου;

Τι παίζει με το ξενοδοχείο του Αρχιεπισκόπου στην Γεροσκήπου;

Εκπρόσωποι του Υπουργείου Μεταφορών, του Τμήματος Αρχαιοτήτων και του Τμήματος Πολεοδομίας ενημέρωσαν χθες την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν πρόκειται να λάβει την άδεια που αιτήθηκε για την ανέγερση ξενοδοχείου πολυτελείας στη Γεροσκήπου. 

Για να λάβει την άδεια θα πρέπει πρώτα να καταθέσει αναθεωρημένα σχέδια τα οποία θα προστατεύουν τις αρχαιότητες που βρίσκονται εντός του επίμαχου τεμαχίου της Αρχιεπισκοπής. 

Να υπενθυμίσουμε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε στον αποχαρακτηρισμό από αρχαίο μνημείο της εν λόγω περιουσίας, η οποία διαχωρίστηκε από την Αρχιεπισκοπή σε δυο μεγάλα τεμάχια με σκοπό την ανάπτυξή τους. 

Στο πρώτο τεμάχιο, που προορίζεται για την ανέγερση ξενοδοχείου πολυτελείας, εντοπίστηκαν οι αρχαιότητες. Στο δεύτερο τεμάχιο, όπου δεν εντοπίστηκαν αρχαιότητες, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τον Μάιο του 2018 την έγκριση πολεοδομικής άδειας κατά παρέκκλιση με σκοπό ο Μακαριότατος να κτίσει δυο οικιστικούς 12ώροφους πύργους.  

Η διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου, αποκάλυψε ενώπιον της Βουλής πως συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος της ζήτησε να αποχαρακτηρίσει από αρχαίο μνημείο την εν λόγω εκκλησιαστική περιουσία, πράγμα που όπως δήλωσε η ίδια, αρνήθηκε να πράξει. 

Ο Μακαριότατος έπειτα είχε δώσει οδηγίες για να ξεκινήσουν οι ανασκαφές και να βρεθούν οι αρχαιότητες αλλά οι ανασκαφές αυτές έχουν σταματήσει μετά από νέες οδηγίες του Αρχιεπισκόπου. 

Προφανώς, για να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά, (σημ: με αρχαιότητες σε εκκλησιαστική περιουσία) θα πρέπει να γίνει μία τροποποίηση του συντάγματος για να μην απαιτείται η συγκατάθεση του Αρχιεπισκόπου για κήρυξη εκκλησιαστικής γης σε αρχαίο μνημείο. 

 

Loader