Σκέφτεστε τι να κάνετε με το τηγανισμένο σας λάδι; Ανακυκλώστε το!

Σκέφτεστε τι να κάνετε με το τηγανισμένο σας λάδι; Ανακυκλώστε το!

Μάθετε πώς να κάνετε μια μικρή κίνηση που μπορεί να είναι σωτήρια για το περιβάλλον

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι κάνετε κακό στο περιβάλλον όταν πετάτε το χρησιμοποιημένο λάδι στο νεροχύτη ή σε εξωτερικούς χώρους;

Το τηγανισμένο λάδι περιέχει διάφορες ουσίες που είναι επιβλαβείς για το περιβάλλον. Όχι, μην το πετάξετε στο νεροχύτη, όχι, μην το πετάξετε σε εξωτερικούς χώρους, όχι, μην το πετάξετε στα σκουπίδια και όχι, μην το πετάξετε στη θάλασσα! Τι να κάνετε; Ανακυκλώστε το.

Η ανακύκλωση τηγανέλαιου είναι από τις σημαντικότερες ενέργειες ανακύκλωσης και ναι, είναι κάτι που υπάρχει και μπορείτε να κάνετε και μάλιστα πάρα πολύ εύκολα, ώστε να συμβάλετε κι εσείς στην προσπάθεια μείωσης της μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά λάδια έχουν βλαβερές επιπτώσεις για το περιβάλλον, καθώς, όταν καταλήγουν στις αποχετεύσεις, ρυπαίνουν τον υδροφόρο ορίζοντα, φράζουν τις σωληνώσεις, εμποδίζουν την επεξεργασία των λυμάτων και προκαλούν δυσάρεστες οσμές. Η λύση για την ορθή διαχείριση χρησιμοποιημένων μαγειρικών λαδιών είναι η ενεργειακή τους αξιοποίηση, με τη μετατροπή τους σε βιοντίζελ μέσω απλής χημικής διεργασίας.

Το βιοντίζελ ρυπαίνει λιγότερο από τα συμβατικά καύσιμα και με την αξιοποίησή του, μειώνεται η ποσότητα των εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων, αποφεύγεται η εναπόθεσή τους σε χώρους υγειονομικής ταφής, προστατεύεται η διατροφική αλυσίδα και μειώνονται τα υγρά απόβλητα που δημιουργούνται όταν τα λάδια αυτά καταλήγουν στο δίκτυο αποχέτευσης.

Στην Κύπρο υπάρχει ένα εκπαιδευτικό, περιβαλλοντικό πρόγραμμα συλλογής χρησιμοποιημένων μαγειρικών λαδιών που εφαρμόζεται με επιτυχία σε περισσότερα από 400 σχολεία στην Κύπρο, η Τηγανοκίνηση. Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και υλοποιείται σε συνεργασία του Υπουργείου, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού ΑΚΤΗ, Κέντρο Μελετών και Έρευνας.

Μέσω της Τηγανοκίνησης δίνονται πόροι για δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και στήριξη περιβαλλοντικών υποδομών για τα σχολεία και τους μαθητές σε όλη την Κύπρο. Το χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι είναι το μέσο για τη βιωσιμότητα του προγράμματος και των σχολείων: Το χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι ανακυκλώνεται και τα χρήματα που κερδίζονται χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή πράσινων τεχνολογιών ώστε προκειμένου να επιτευχθεί η αρχή του αειφόρου σχολείου.

Δείτε εδώ τα σημεία που μπορείτε να αφήσετε τα έλαια για ανακύκλωση.

Πηγή κειμένου

Loader