Νίκος Νικολαΐδης: «Το Καρναβάλι της Λεμεσού είναι η τέλεια ευκαιρία για να αλλάξουμε τους ρυθμούς της ζωής μας»

Νίκος Νικολαΐδης: «Το Καρναβάλι της Λεμεσού είναι η τέλεια ευκαιρία για να αλλάξουμε τους ρυθμούς της ζωής μας»

O Δήμαρχος Λεμεσού, μιλάει αποκλειστικά στην Avant Garde και μας προσκαλεί όλους να συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις του Δήμου Λεμεσού

Για ένα δεκαήμερο κάθε χρόνο η Λεμεσός γεμίζει με περισσότερα χρώματα, μουσική, χορό και κόσμο στους δρόμους, ζώντας στο έπακρον τις αποκριές.

Ο Δήμαρχος της Λεμεσού, κύριος Νίκος Νικολαΐδης, θεωρεί το καρναβάλι μέρος της ζωής του, αφού από μικρό παιδί οι γονείς του φρόντιζαν να τον ντύνουν αποκριάτικα και να πηγαίνει σε όλες τις καρναβαλίστικες εκδηλώσεις, ενώ ως έφηβος «τίμησε» το έθιμο της πελλόμασκας, αργότερα τους χορούς στο Ριάλτο, ενώ αναπολεί και τις ανεπανάληπτες βραδιές ως μέλος σε ομάδες κανταδόρων. Από το 2017 ζει το Καρναβάλι από την πλευρά του διοργανωτή, διαπιστώνοντας τον κόπο και το μεράκι των ανθρώπων που εργάζεται σκληρά για τη διοργάνωση του καρναβαλιού. 

Με αφορμή τους φετινούς εορτασμούς του καρναβαλιού που έχουν ήδη ξεκινήσει στην πόλη, μιλάει αποκλειστικά στην Avant-Garde, για το πιο εμβληματικό γεγονός της Λεμεσού. 

Κύριε Νικολαΐδη, ως γνήσιος Λεμεσιανός αλλά και Δήμαρχος αυτής της πόλης, τι σημαίνει το Καρναβάλι για εσάς; 

Για εμένα προσωπικά, και πιστεύω για πολλούς συμπολίτες μας, το Καρναβάλι της Λεμεσού είναι η τέλεια ευκαιρία για να αλλάξουμε έστω και για ένα δεκαήμερο τους ρυθμούς της ζωής μας. Να αφήσουμε στο περιθώριο, έστω και προσωρινά, τα όποια προβλήματα και σκοτούρες της καθημερινότητας και να δούμε τη ζωή με χαρά, αισιοδοξία και σίγουρα περισσότερο κέφι. Αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον κόσμο να ευχαριστηθεί τη ζωή και την παρέα και να διασκεδάσει με την καρδιά του, σε μια πόλη που κινείται σύσσωμη σε ρυθμούς ξέφρενου γλεντιού καθ’ όλη την περίοδο του καρναβαλιού. 

1

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μυστικό της επιτυχίας του Λεμεσιανού Καρναβαλιού; 

Το Καρναβάλι και η Λεμεσός έχουν, με την πάροδο των χρόνων, συνδεθεί άρρηκτα. Οι Λεμεσιανοί αγαπούν βαθιά αυτή την παράδοση και την έχουν ανάγκη, καθώς λειτουργεί γι’ αυτούς ως μια στάση ανεφοδιασμού προκειμένου να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν την καθημερινότητα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Είναι μέρος της κουλτούρας του Λεμεσιανού και τον ωθεί να γίνει ακόμα πιο ανοικτός και φιλόξενος. Θεωρεί, επίσης, υποχρέωσή του να συνεχίσει την παράδοση που κληρονόμησε, μεταφέροντάς την από γενιά σε γενιά. Όλα αυτά τα στοιχεία κάνουν τους Λεμεσιανούς να διασκεδάζουν από καρδιάς την περίοδο του καρναβαλιού, παρασύροντας στους ξέφρενους ρυθμούς τους και τους επισκέπτες. 

Ποια είναι η θεματική φιλοσοφία ή το μήνυμα που θέλει να μεταφέρει ο δήμος μέσω των φετινών καρναβαλικών εκδηλώσεων;

Η βασίλισσα του φετινού καρναβαλιού, Χριστιάνα Χαραλάμπους, φέρει φέτος τον τίτλο «Η Βασίλισσα της Λεμεσού, το κόσμημα της Μεσογείου», καθώς η Λεμεσός μας είναι ένα κόσμημα στη Μεσόγειο και το καρναβάλι μας το καρναβάλι όλης της Κύπρου.  Ο Δήμος Λεμεσού, μέσα από τις εκδηλώσεις που προσφέρει δωρεάν σε όλο τον κόσμο, χαρίζει διασκέδαση, χαλάρωση και όπως λέει και μια υπέροχη καντάδα «Αφήσατε τις έγνοιες, τις σκοτούρες, μαζί μας να περάσετε τρελά». Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι δίνεται έμφαση από τον Δήμο Λεμεσού στις εκδηλώσεις που αφορούν στους κανταδόρους, καθώς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του καρναβαλιού. Το Λεμεσιανό Καρναβάλι είναι το μοναδικό στον κόσμο που εντάσσει στις εκδηλώσεις του την καντάδα και τους κανταδόρους. Επιπρόσθετα, η συμμετοχή του κόσμου ολοένα και αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο στους υπαίθριους χορούς, όπου γίνεται ο διαγωνισμός πελλόμασκας και έξυπνης μάσκας. Αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα, καθώς η σάτιρα είναι κομμάτι του Λεμεσιανού Καρναβαλιού.

2

Το δεκαήμερο των Καρναβαλιών η Λεμεσός γίνεται πόλος έλξης από όλους του Κύπριους και όχι μόνο. Θα λέγατε ότι βοηθάει στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης αυτό το δεκαήμερο; 

Το καρναβάλι σίγουρα καθιστά τη Λεμεσό μας πόλο έλξης το συγκεκριμένο δεκαήμερο. Αυτή την περίοδο οι μαγαζάτορες δουλεύουν περισσότερο, τα στέκια της νεολαίας το ίδιο, τα ξενοδοχεία μας επίσης. Γενικώς είναι μια παράδοση που ενισχύει την οικονομία. Δεν μπορούμε βεβαίως να αγνοήσουμε το σημαντικό κόστος που απαιτείται για τη διοργάνωση του. Η συμβολή εταιρειών και ιδιωτών που στηρίζουν διαχρονικά την προσπάθεια του Δήμου μας  είναι πολύ σημαντική και, με την ευκαιρία, θα ήθελα να τους ευχαριστήσω.

Τι νέο να περιμένουμε φέτος από τη Λεμεσό την περίοδο των Καρναβαλιών; 

Η αναβάθμιση του καρναβαλιού τα τελευταία χρόνια, ειδικά στις υπαίθριες εκδηλώσεις αλλά και στις εκδηλώσεις που γίνονται στον Χαρουπόμυλο, αναγνωρίζεται από τον κόσμο και αυτό αποδεικνύεται από τη μεγάλη και διαρκώς αυξανόμενη συμμετοχή. Ο Δήμος Λεμεσού με δωρεάν εκδηλώσεις, δίνει την ευκαιρία στους καρναβαλιστές να απολαύσουν υπέροχους καλλιτέχνες όπως τις Μπέσυ Αργυράκη και Σοφία Αρβανίτη, την Ευρυδίκη, το συγκρότημα Μπλε, τους Δώρο Δημοσθένους και Νεοκλή Νεοφυτίδη και πολλούς άλλους. 

Η Λεμεσός εκείνες τις μέρες προσφέρει ένα πλούσιο πρόγραμμα, ποια από τις εκδηλώσεις της πόλης είναι η δική σας αγαπημένη; 

Η πιο ιδιαίτερη ημέρα του Καρναβαλιού είναι, για μένα προσωπικά, η Τσικνοπέμπτη. Είναι η μέρα που σηματοδοτεί την έναρξη της καρναβαλίστικης περιόδου, η μέρα στην οποία ολόκληρη η Λεμεσός από άκρη σε άκρη ξεκινά να κινείται στους ρυθμούς της μεγάλης αυτής γιορτής. Η συμμετοχή μας στην πομπή που καταλήγει στην πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου για την υποδοχή και τη στέψη του Βασιλιά ή της Βασίλισσας του καρναβαλιού είναι πάντοτε πάρα πολύ ξεχωριστή.

3

Ποια είναι η ωραιότερη ανάμνηση σας από τις αποκριές; 

Το καρναβάλι ήταν μέρος της ζωής μου από τα πολύ παιδικά μου χρόνια κι έτσι οι αναμνήσεις που με συντροφεύουν είναι πάρα πολλές. Όσο μπορώ να θυμάμαι από την παιδική μου ηλικία, αλλά και από φωτογραφίες, πάντα οι γονείς μας φρόντιζαν να μας ντύνουν με αμφιέσεις και να μας παίρνουν στις παρελάσεις και τις άλλες καρναβαλίστικες εκδηλώσεις. Οι αναμνήσεις από τα εφηβικά και τα μαθητικά μου χρόνια είναι ακόμα πιο έντονες, ιδιαίτερα από τις ομαδικές επισκέψεις μας, ντυμένοι πελλόμασκες,  σε σπίτια καθηγητών μας, με πολύ γέλιο και ατέλειωτα πειράγματα. Έντονες επίσης είναι οι αναμνήσεις και από τους μεγάλους χορούς στο Ριάλτο αλλά και στα ξενοδοχεία αργότερα, με τους διαγωνισμούς μασκέ και τα γκρουπ με φίλους που γυρίζαμε τα ξενοδοχεία όλο το βράδυ. Δεν μπορώ επίσης να μην αναπολώ τις ανεπανάληπτες βραδιές που έζησα ως μέλος σε ομάδες κανταδόρων.

4

Από το 2017 ζείτε το Καρναβάλι από την πλευρά του διοργανωτή και ως Δήμος προσκαλείτε όλους να επισκεφθούν την πόλη σας. Αυτή η θέση σας έκανε να δείτε με άλλη ματιά αυτή τη γιορτή;

Μέσα από τη θέση μου είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω από πρώτο χέρι τον κόπο και το μεράκι των ανθρώπων που εργάζονται σκληρά για τη διοργάνωση του καρναβαλιού. Η αφοσίωσή τους και η μεγάλη τους θέληση να προσφέρουν στον κόσμο μια άψογα διοργανωμένη γιορτή με έκανε να εκτιμήσω και να αγαπήσω το Λεμεσιανό Καρναβάλι ακόμα περισσότερο.

Ποιο είναι το μήνυμα σας σε όσους θα παρευρεθούν φέτος στη Λεμεσό για τις εκδηλώσεις των Καρναβαλιών; 

Καλώ τον κόσμο που θα παρευρεθεί στο φετινό Λεμεσιανό Καρναβάλι να αφήσει κατά μέρος τις σκοτούρες της καθημερινότητας και να απολαύσει με την ψυχή του τις εκδηλώσεις που έχουμε προγραμματίσει, διασκεδάζοντας στους ρυθμούς που μόνο η Λεμεσός μπορεί να προσφέρει.

Loader