Σταυρής Γεωργίου: «Ετοιμάζομαι για το άνοιγμα του νέου μου εστιατορίου»

Σταυρής Γεωργίου: «Ετοιμάζομαι για το άνοιγμα του νέου μου εστιατορίου»

Ο αγαπητός Κύπριος σεφ μίλησε για το νέο εστιατόριο που ανοίγει σύντομα, την πιο δύσκολη στιγμή στη δουλειά του και το επάγγελμα που θα έκανε εάν δεν ήταν σεφ

Ο γνωστός Κύπριος και ταλαντούχος σεφ το ερχόμενο Σάββατο 21 Οκτωβρίου θα βρίσκεται στο Maroni Street Food Festival όπου θα κάνει μαγειρικές επιδείξεις, θα μοιραστεί μυστικά των συνταγών και θα μας μάθει πιο δημιουργικές street food συνταγές. Με αφορμή το φεστιβάλ μιλήσαμε μαζί του και μάς αποκάλυψε όλα όσα σχεδιάζει αυτό το διάστημα όπως το άνοιγμα του δικού του πια, νέου εστιατορίου που βρίσκεται προ των πυλών.

Παράλληλα, μας εκμυστηρεύτηκε ποιο θα ήθελε να είναι το επόμενο μεγάλο βήμα της καριέρας του και για ποια από όλες τις μαγειρικές εμπειρίες του είναι περισσότερο περήφανος.

Το ερχόμενο Σάββατο πρόκειται να σε δούμε να μαγειρεύεις στο Maroni Street food festival. Τι θα δοκιμάσει και τι θα απολαύσει ο κόσμος ερχόμενος στο φεστιβάλ; 

Στο Maroni Street Food Festival ο κόσμος μεταξύ των πολλών γεύσεων που θα έχει την ευκαρία να απολαύσει, αυτό που σίγουρα πρέπει να δοκιμάσει είναι τα burgers από κολοκυθοκεφτέδες και φυσικά το cheesecake με ντομάτα και ελιά με τοπικά προϊόντα από το πανέμορφο Μαρώνι.

Το «φαγητό του δρόμου» πλέον είναι απο τις μεγαλύτερες τάσεις παγκοσμίως. Τι πιστεύεις ότι κάνει τον κόσμο να το επιλέγει πιο συχνά και να το έχει ψηλά στη λίστα του; 

Είναι γρήγορο και ταυτόχρονα νόστιμο σε χαμηλό κόστος.

Τα τελευταία χρονια στην Κύπρο βλέπουμε όλο και περισσότεροι να ανοίγουν τα δικά τους street food μαγαζιά. Θεωρείς ότι είναι πιο «εύκολη» λύση για να πουλήσεις γρηγορότερα το δικό σου φαγητό; Θα το τολμούσες εσύ;

Δε θεωρώ ότι είναι η εύκολη λύση. Για ένα επιτυχημένο street food project χρειάζεται σωστή υποδομή και προεργασία. Εννοείται ότι θα το τολμούσα, είναι μέσα στα σχέδια μου.

Την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε μου είχες πει πως εντός της χρόνιας θα ανοίξεις το πρώτο σου εστιατόριο. Σε τι φαση σε βρίσκω, πότε υπολογίζεις να υποδεχθείς τον κόσμο;

Είμαστε πολύ κοντά στην υλοποίηση του νέου μου εστιατορίου που θα βρίσκεται στη Λάρνακα. Αναμένουμε να υποδεχτούμε τον κόσμο περίπου στις αρχές του νέου χρόνου.

.

Τι γεύσεις θα σερβίρονται στο εστιατόριο. Έχεις κλειδώσει στην ονομασία;

Το εστιατόριο θα ονομάζεται Stavris Kitchen. Όσον αφορά τις γεύσεις που θα σερβίρονται, θα τις αφήσω για έκπληξη. Σίγουρα όμως θα υπάρχουν επιρροές από την κυπριακή κουζίνα.

Η αισθητική και η διακόσμηση πώς θα είναι;

Αυτό που μπορώ να σου πω με σιγουριά είναι πως στην αισθητική και τη διακόσμηση θα αντικατοπτρίζεται μια πτυχή της προσωπικότητας μου. Ενώ όσον αφορά το λογότυπο του ονόματος, θα είναι κίτρινο με μαύρο. 

Αλήθεια, πώς νιώθεις που σαν μάγειρας κρίνεσαι καθημερινά για κάθε πιάτο σου;

Αν μπορούσα να σου πω με δύο λέξεις πώς νιώθω, θα σου έλεγα flirted και challenged.

Για σένα ποια θα έλεγες πως είναι η σπουδαιότερη βράβευση;

Η πιο σημαντική επιβράβευση για εμένα ειναι η ευχαρίστηση που βλέπω στα πρόσωπα των ανθρώπων όταν απολαμβάνουν το φαγητό και τις γεύσεις μου. 

Έχεις πάρει ποτέ αρνητική κριτική και πώς ένιωσες εκείνη τη στιγμή;

Σίγουρα είναι σημαντικό να αρέσει στον πελάτη το πιάτο σου. Παίρνεις και εσύ ο ίδος την ικανοποίηση πως έφτιαξες κάτι νόστιμο. Πιστεύω πως κάθε κριτική είναι σημαντική και σε βοηθάει να βελτιωθείς.

 Ποιο είναι το φαγητό που σου αρέσει να δημιουργείς περισσότερο και γιατί;

Λατρεύω τα θαλασσινά, μου αρέσει να φτιάχνω πιάτα με γεύσεις της θάλασσας.

.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή στη δουλειά σου μέχρι σήμερα;

Το πιο δύσκολο κομμάτι που είχα να διαχειριστώ μέχρι στιγμής ήταν το μεταβατικό στάδιο βγαίνοντας από το MasterChef που λόγω covid όλα τα εστιατορια ήταν κλειστά.

Για ποια από όλες τις μαγειρικές εμπειρίες σου είσαι περισσότερο περήφανος; 

Η εμπειρία που δε θα ξεχάσω ποτέ και είμαι περήφανος για αυτήν, είναι όταν δούλεψα  σε εστιατόριο που ήταν βραβευμένο με δύο Michelin. Και φυσικά η δημιουργία της δικής μου ομάδας.

Πολλοί σεφ δηλώνουν πως οι γεύσεις από τα παιδικά τους χρόνια έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για τους ίδιους. Εσένα, ποιες είναι αυτές που σε καθόρισαν; 

Οι γεύσεις της παιδικής μας ηλικίας είναι αυτές που καθορίζουν μεγάλος μέρος της μαγειρικής φιλοσοφίας αλλά και κουλτούρας που έχουμε σαν επαγγελματίες. Εννοείται πως  και στη δική μου περίπτωση έπαιξαν βασικό ρόλο.

Η ζωή στην κουζίνα είναι η αλήθεια πως συνεπάγεται με αδρεναλίνη και πολλή κούραση. Εσένα τι σε ηρεμεί μετά από μια έντονη μέρα;

Αυτό που απολαμβάνω να κάνω είτε πριν τη δουλειά, είτε στο  ενδιάμεσο της ημέρας μου για να ξεφεύγω από όλα, είναι το κολύμπι. Είναι ένας τρόπος να ηρεμάω και να χαλαρώνω.

.

 Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι παίζεις ντραμς. Aν δεν ήσουν σεφ λοιπόν, θα είχες ασχοληθεί με τη μουσική να φανταστώ; 

Η αλήθεια είναι πως τα ντραμς τα έχω ξεχάσει τον τελευταίο καιρό, είναι περισσότερο διακοσμητικό στοιχείο στο σπίτι μου (γέλια). Ίσως να είχα ασχοληθεί με την αθλητικογραφία σαν μεγάλος φαν του ποδοσφαίρου και όχι μόνο.

Ποιο θα ήθελες να είναι το επόμενο μεγάλο επαγγελματικό βήμα σου;

Κάθε βήμα που κάνω είναι εξίσου σημαντικό. Το επόμενο βήμα και προτεραιότητα για εμένα τώρα είναι το opening του νέου εστιατορίου.

 

Loader