4 θριαμβευτές των φετινών Emmy που ΟΝΤΩΣ αξίζει να δεις

4 θριαμβευτές των φετινών Emmy που ΟΝΤΩΣ αξίζει να δεις

Πολλοί εκτός ΗΠΑ αγνοούν τα Emmy γιατί τις πλείστες φορές αφορούν shows που αφορούν λίγους, αν και τα τελευταία χρόνια αυτό αλλάζει με την επέλαση των παγκοσμίου ερείσματος streamers. Για την πρώτη μας στήλη Watch to Watch επιλέξαμε τέσσερις σειρές που φορτώθηκαν με τα τηλεοπτικά Όσκαρ στην απονομή της 19ης Σεπτεμβρίου και όντως αξίζουν τα λεφτά, το hype και τα βραβεία τους.

Ted Lasso (Apple TV)

Η έκπληξη όχι μόνο της περσινής χρονιάς αλλά ίσως και της τελευταίας δεκαετίας ήρθε στο τελείως ξεκούδουνο, όπως και ο μυστακοφόρος καράβλαχος φούτμπολ κόουτς από το Κάνσας στο Λονδίνο. Περίμενε κανείς ότι μια ψάρι-έξω-από-το-νερό κωμωδία με τον Jason Sudeikis ως αρσενική Πολυάννα σε έναν χαρακτήρα που βγήκε από διαφημιστικά σποτ του NBC και από μια streaming service όπως η Apple που δεν ξεχειλίζει ακριβώς κι από επιτυχίες θα ήταν όχι απλά καλή αλλά κάτι που έπρεπε ήδη να έχεις δει και ντροπή σου αν το αμέλησες; Κι όμως, το Ted Lasso κατάφερε να γίνει απαραίτητο – και το πρωτοεμφανιζόμενο πρόγραμμα με τις περισσότερες υποψηφιότητες στην ιστορία των Emmy με 20- γιατί είναι πολλά περισσότερα από μια ψάρι-έξω-από-το-νερό κωμωδία. Είναι βαθιά ανθρώπινη, συγκινητική (δεν θυμάμαι να έχω κλάψει τόσες φορές με κωμική σειρά – και όχι από τα γέλια), τρυφερή, αηδιαστικά αισιόδοξη αλλά και πανέξυπνη, πνευματώδης, καίρια και σπαρταριστά αστεία. Και το κυριότερο, δεν φοβάται να αγκαλιάσει τη σκοτεινή πλευρά της και να αγγίξει βαθύτερα, ακανθώδη ή αμφιλεγόμενα ζητήματα με ανακουφιστικά μη-διδακτικό τρόπο. Το Ted Lasso συνδυάζει αρμονικά το punchline του αμερικανικού sitcom με τις καλύτερες στιγμές της βρετανικής rom com και το αποτέλεσμα είναι πραγματικό γκολ απ’ τα αποδυτήρια.

Mare of Easttown (HBO Max)

Δεν χρειάζεστε καμία μίνι σειρά του ΗΒΟ να σας πει πόσο ηθοποιάρα είναι η Kate Winslet αλλά σε περίπτωση που χρειαστείτε μην πάτε μακρύτερα από αυτό το εξαιρετικά καλογραμμένο και καλοπαιγμένο “Broadchurch σε κωλοχώρι της Πενσυλβάνια”. Η βραβευμένη με Όσκαρ (και εσχάτως με Emmy) ηθοποιός υποδύεται μια ντετέκτιβ που προσπαθεί να μπαλανσάρει τη μίζερη προσωπική ζωή της με την έρευνα του φόνου ενός κοριτσιού (που ίσως συνδέεται με την εξαφάνιση ενός άλλου πριν ένα χρόνο), σε μια ασφυκτικά κλειστή κοινωνία όπου όλοι ξέρουν όλους και τα προβλήματα, τα μυστικά, οι φοβίες και οι αμαρτίες του ενός συνδέονται με των υπολοίπων. Εκτός από τρομερή σπουδή χαρακτήρων (αν και μεταξύ μας ελάχιστοι είναι συμπαθείς) και πειστική καταγραφή της (εν μέρει) αφόρητης καθημερινότητας σε ένα τόσο μικρό μέρος όπου όλοι ξέρουν τα πάντα για τους πάντες, είναι και ένα αρκετά σφιχτοδεμένο μυστήριο που κρύβει καλά τα μυστικά του μέχρι το τέλος. Βασικά θα έρθετε για το whodunit και την Winslet όμως θα μείνετε για το δράμα, τους χαρακτήρες και την ά-παι-χτη Jean Smart που υποδύεται τη γραφική μάνα της ηρωίδας. Και Θεέ μου αυτή η προφορά.


ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 

Οι 10 πιο ακριβές τηλεοπτικές σειρές όλων των εποχών

«Mad Men»: Μία από τις καλύτερες τηλεοπτικές σειρές όλων των εποχών

Δέκα ελληνικές σειρές-διαμάντια που κακώς δεν παίζουν σε επανάληψη


Hacks (HBO Max)

Αυτή εδώ σίγουρα θα γλιστρούσε απ’ τη χαραμάδα αν δεν είχα μόλις τελειώσει το Mare of Easttown και έψαχνα μανιωδώς να δω οτιδήποτε με την Jean Smart. Η φετινή κάτοχος Emmy Α’ Γυναικείου Κωμικής Σειράς υποδύεται μία βετεράνο stand up comedian που διανύει τις τελευταίες μέρες της δόξας της ως resident κωμικός στο Λας Βέγκας η αναγκάζεται να συνεργαστεί -ύστερα από παρότρυνση του ατζέντη της- με νεαρή writer (Hannah Einbinder – πραγματική αποκάλυψη) που υπήρξε ανερχόμενο ταλέντο στον χώρο πριν πέσει θύμα της cancel culture εξαιτίας ενός παλιού tweet. Η συνεργασία αυτή είναι μια τελευταία ευκαιρία και για τις δύο, η μεν να εμφυσήσει λίγο νέο αέρα στο τετριμμένο υλικό της, η δε να εξιλεωθεί για το λάθος της και να επανακάμψει στον χώρο. Κι αφού είναι ΗΒΟ ξέρουμε ότι αυτή η γλυκόπικρη κωμωδία θα είναι πολλά περισσότερα από τη γνώριμη παλαιό-vs-νέο συνταγή που σε προϊδεάζει η πλοκή. Και είναι. Απίστευτες ατάκες, ανελέητη κριτική του όχι-και-τόσο-αστείου χώρου της κωμωδίας, διεισδυτικές προσωπικές στιγμές και ένα απολαυστικό πρωταγωνιστικό δίδυμο που ελίσσεται μαεστρικά ανάμεσα στον κυνισμό και την τρυφερότητα. 

I May Destroy You (BBC / HBO) 

Τίποτα δεν σας έχει προετοιμάσει για την πιο ύπουλη και διακριτική γροθιά στο στομάχι που θα φάτε ποτέ με αυτή τη βραδυφλεγή βόμβα που έγραψε η ταλεντάρα Michaela Coel η οποία και πρωταγωνιστεί. Η Coel (μπορείτε να την τσεκάρετε και στο Black Earth Rising του Netflix) υποδύεται μία ανερχόμενη συγγραφέα που μετά από μια ξέφρενη νύχτα διασκέδασης με φίλους αρχίζει να έχει αποσπασματικά flashbacks από κάτι που μοιάζει με τον άγριο βιασμό της. Το πιο σοκαριστικό; Βασίζεται στην προσωπική εμπειρία της Coel που έπεσε θύμα βιασμού την περίοδο που έγραφε τη δεύτερη σεζόν της σειράς Chewing Gum που την έβαλε στον χάρτη. Συνεπώς είναι όσο πιο προσωπικό και παθιασμένο μπορεί ένα project με επώδυνες καταβολές να είναι, χωρίς όμως να καταλήγει σεμινάριο ή διδακτέα ύλη, μπολιάζοντας το σκοτεινό υλικό με δόσεις καυστικού χιούμορ. Η σειρά βουτάει με τόλμη και εφευρετικότητα στα θολά νερά της συναίνεσης, της φυλής και των σχέσεων και αναδύεται όπως η ηρωίδα: τολμηρή, αγέρωχη και θριαμβεύτρια. 

Δημοσιεύτηκε στο Limassol Today 

Loader