18 οικονομίες έβγαλαν δις. ατόμων από την ακραία φτώχεια

18 οικονομίες έβγαλαν δις. ατόμων από την ακραία φτώχεια

Οι Κινέζοι και οι Μαλαισιανοί δεν είναι πλέον φτωχοί

18 οικονομίες έβγαλαν δις. ατόμων από την ακραία φτώχεια

Οι Κινέζοι και οι Μαλαισιανοί δεν είναι πλέον φτωχοί. Οι Ινδοί, οι Αιθίοπες και οι Βιετναμέζοι εξακολουθούν να είναι φτωχοί, αλλά όχι στον βαθμό που ήταν πριν από 20 χρόνια. Οι πολίτες της Σιγκαπούρης είναι εξίσου εύποροι με τους Αμερικάνους και πλησιάζουν οι Νοτιοκορεάτες.

Ο λόγος; Η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη που ξεπέρασε τον ρυθμό αύξησης του πληθυσμού και οδήγησε στην αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Η επίτευξη ενός σταθερού ρυθμού ανάπτυξης επί δύο δεκαετίες ή περισσότερο, είναι μία από τις βασικές προκλήσεις για τις αναδυόμενες οικονομίες. Όμως, μόνο 18 αναδυόμενες οικονομίες έχουν πετύχει αυτό το στόχο, ενώ παράλληλα το κατά κεφαλήν ΑΕΠ τους αυξάνεται με ρυθμό μεγαλύτερο του 3,5% για πάνω από 50 χρόνια ή 5% για περισσότερο από 20 χρόνια, προσφέροντας σε 1 δισ. ανθρώπους συνολικά, μία διέξοδο από την ακραία φτώχεια.

Αυτό προκύπτει σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας της McKinsey Global Institute που εξέτασε το μοτίβο ανάπτυξης σε 71 αναδυόμενες οικονομίες.

Πίνακας 1

Έντεκα χώρες με 5% ρυθμό ανάπτυξης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ επί 20 χρόνια

*Έρευνα MGI ** Παγκόσμια Τράπεζα

Πίνακας 2

Επτά χώρες με 3% ρυθμό ανάπτυξης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ επί 50 χρόνια

Τι είναι αυτό που κάνεις τις παραπάνω 18 αναδυόμενες οικονομίες να ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες; Για ορισμένους πρόκειται για ένα παιχνίδι με τους αριθμούς, καθώς ξεκίνησαν να αναπτύσσονται από εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο. Ωστόσο για άλλους, υπάρχουν τέσσερις συγκεκριμένες πολιτικές, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, οι οποίες συμβάλλουν.

Μία εξ αυτών είναι ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που ενισχύει την παραγωγικότητας, τα εισοδήματα και τη ζήτηση. Περιλαμβάνει μέτρα για την τόνωση των επενδύσεων, την ενίσχυση των δεσμών με την παγκόσμια οικονομία, την απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου και την διατήρηση της μακροοικονομικής σταθερότητας.

Έπειτα, υπάρχει η παρουσία μεγάλων, ανταγωνιστικών επιχειρήσεων που επενδύουν σε πάγια, Έρευνα & Ανάπτυξη και επαγγελματική εκπαίδευση, δημιουργώντας ένα περιβάλλον στο οποίο τα οφέλη διαχέονται και στις μικρότερες εταιρείες. Εταιρείες όπως η Alibaba για παράδειγμα, βοηθούν μικρότερες κινεζικές εταιρείες να επεκτείνουν τις εξαγωγές τους, παρέχοντας εγγυήσεις στους εισαγωγείς.

Ενδεικτική λίστα κινεζικών, ινδικών και κορεατικών εταιρειών που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ

Πηγή: Finance.yahoo.com

Επίσης, εγχώρια, υπάρχει έντονος ανταγωνισμός. "Λιγότερο από το ήμισυ των επιχειρήσεων (45%) που βρίσκονται ανάμεσα στις κορυφαίες (σε όρους κερδοφορίας) εταιρείες, καταφέρνουν να κρατήσουν τη θέση τους για περισσότερο από μία δεκαετία, σε σύγκριση με το αντίστοιχο 62% που ισχύει στις υψηλού εισοδήματος οικονομίες”, αναφέρει η McKinsey.

Το γεγονός αυτό, βοηθά τις εγχώριες εταιρείες να αναπτύσσουν αντοχές για τον ανταγωνισμό στις διεθνείς αγορές.

Ακόμη, η καινοτομία συνδέεται με τον ανταγωνισμό και την αμφισβήτηση της κορυφής. Οι μεγάλες εταιρείες σε αυτές τις χώρες, "αντλούν το 56% των εσόδων τους από νέα προϊόντα και υπηρεσίες, ποσοστό κατά 8 μονάδες μεγαλύτερο από τις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες και επίσης είναι κατά 27% πιθανότερο οι συγκεκριμένες εταιρείες να θέσουν ως προτεραιότητά τους την ανάπτυξη εκτός συνόρων”, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

Loader