Δεδομένα χρηστών του Facebook βρέθηκαν σε servers της Amazon

Δεδομένα χρηστών του Facebook βρέθηκαν σε servers της Amazon

Τα δεδομένα φορτώθηκαν από εταιρείες τρίτων μερών

Δεδομένα χρηστών του Facebook βρέθηκαν σε servers της Amazon

Eκατομμύρια αρχεία του Facebook βρέθηκαν σε κοινή θέα στους cloud servers της Amazon, σύμφωνα με ερευνητές της UpGuard, μια εταιρείες ασφάλειας διαδικτύου η οποία και τα ανακάλυψε. Τα δεδομένα φορτώθηκαν από εταιρείες τρίτων μερών οι οποίες συνεργάζονται με το Facebook.

Για παράδειγμα η μεξικανκή εταιρεία media Cultura Colectiva είχε αποθηκεύσει περί τα 540 εκατομμύρια αρχεία χρηστών του Facebook στους διακομιστές της Amazon, μεταξύ των οποίων και αριθμούς αναγνώρισης, σχόλια, αντιδράσεις και ονόματα λογαριασμών.

Μια πλέον ανενεργή εφαρμογή με την επωνυμία At the Pool είχε ανεβάσει και είχε προσβάσιμα προς το ευρύ κοινό ευαίσθητα δεδομένα όπως ονόματα και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου 22.000 χρηστών του Facebook.

Αν και η Facebook δεν ευθύνεται άμεσα για την συγκεκριμένη διαρροή, ήταν αυτή που παρείχε πρόσβαση σε τρίτους για τέτοιου είδους με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να τα αποθηκεύσουν στα πιο ακατάλληλα μέρη

Να υπενθυμίσουμε ότι εδώ και χρόνια το Facebook παρείχε εκτεταμένες πληροφορίες για τους χρήστες του σε διαφημιζόμενους και συνεργάτες. Παρότι μάλιστα η πολιτική της έχει αλλάξει μετά τα σκάνδαλα που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι πληροφορίες που έχουν παρασχεθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια είναι ευρέως διαθέσιμες.

«Το κοινό δεν αντιλαμβάνεται ακόμα ότι τόσο οι διαχειριστές όσο και οι προγραμματιστές υψηλού επιπέδου, οι θεματοφύλακες δηλαδή αυτών των δεδομένων, είναι είτε επικίνδυνοι είτε τεμπέληδες» , δήλωσε ο Chris Vickery, διευθυντής έρευνας για τον κυβερνοχώρο στην UpGuard . «Δεν δίνουμε μέχρι και σήμερα την δέουσα προσοχή στην ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων».

Σύμφωνα με τους προηγούμενοςυ κανόνες πολιτικής απορρήτου της Facebook κάθε εφαρμογή που έτρεχε μέσω της σελίδας μπορούσε να λαμβάνει πληροφορίες για τους χρήστες αλλά και για τους φίλους τους, γεγονός που οδήγησε στο περίφημο σκάνδαλο της Cambridge Analytica, η οποία χρησιμοποίησε παράνομα τα δεδομένα του Facebook για τη δημιουργία στοχευμένων πολιτικών διαφημίσεων στις εκλογές του 2016.

Έκτοτε το κοινωνικό δίκτυο έχει τροποποιήσει την πολιτική απορρήτου του κι έχει περιορίσει την πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών που έχουν οι διάφορες εφαρμογές, ενώ έχει αναστείλει την λειτουργία εκατοντάδων εφαρμογών έως ότου βεβαιωθεί ότι δεν παραβιάζουν τους νέους όρους χρήσης.

Σε απάντηση για τα δεδομένα του Facebook που βρέθηκαν εκτεθειμένα από την UpGuard, εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε στο Bloomberg ότι οι πολιτικές του απαγορεύουν την αποθήκευση πληροφοριών του Facebook σε δημόσια βάση δεδομένων, αν και φαίνεται ότι δεν υπήρξε σωστή επίβλεψη από πλευράς του κοινωνικού δικτύου. Το Facebook συνεργάστηκε με την Amazon για να αφαιρέσει όλες τις βάσεις δεδομένων των χρηστών του που εντόπισε η UpGuard.

Πηγή

Loader