H Κούβα δεν θα είναι πλέον «κομμουνιστική» αλλά «σοσιαλιστική»

H Κούβα δεν θα είναι πλέον «κομμουνιστική» αλλά «σοσιαλιστική»

Ο στόχος των Κουβανών δεν είναι πλέον οι οικοδόμηση του κομμουνισμού αλλά του σοσιαλισμού

H Κούβα δεν θα είναι πλέον «κομμουνιστική» αλλά «σοσιαλιστική»

Αυτό, τουλάχιστον, συμπεραίνεται από ένα προσχέδιο του νέου συντάγματος της χώρας στο οποίο αναγνωρίζεται, επιπρόσθετα, η ιδιωτική περιουσία ενώ ανοίγει και ο δρόμος για την (έμμεση) αναγνώριση του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης της Κούβας αντάλλαξαν τις απόψεις τους σχετικά με το κείμενο που είναι πολύ πιθανό να αντικαταστήσει το παρωχημένο σύνταγμα της χώρας το οποίο συντάχθηκε κατά τη σοβιετική εποχή. Το ιστορικό αυτό γεγονός αντικατοπτρίζει ξεκάθαρα την πρόθεση της κυβέρνησης, να προβεί σε πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο να καταστεί το κουβανικό σοσιαλιστικό μοντέλο πραγματικά βιώσιμο.

Πιο συγκεκριμένα, στο προσχέδιο που εξετάστηκε, παραλείπεται μια διάταξη που συμπεριλαμβάνεται στο Σύνταγμα του 1976 και προσδιορίζει πως ο τελικός στόχος του κράτους είναι η οικοδόμηση μιας «κομμουνιστικής κοινωνίας». Σκοπός του κουβανικού λαού θα είναι πλέον απλώς και μόνο ο σοσιαλισμός. «Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκηρύσσουμε τις ιδέες μας. Πιστεύουμε σε μια σοσιαλιστική, κυρίαρχη, ανεξάρτητη, ακμάζουσα χώρα», φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με τα κρατικά Μέσα, ο Εστέβαν Λάθο, πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, προσδιορίζοντας πως μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης η χώρα ξεκίνησε να εισέρχεται σταδιακά σε μια νέα εποχή.

Μετά την έγκρισή του από τους βουλευτές, το προσχέδιο για το νέο σύνταγμα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ενώ για το τελικό κείμενο, αναφέρει η Repubblica, θα κληθούν να αποφανθούν οι πολίτες της νησιωτικής χώρας μέσω δημοψηφίσματος. Πρέπει, όμως, να σημειωθεί πως παρά την απαλοιφή του στόχου για την οικοδόμηση μιας κομμουνιστικής κοινωνίας, το κομμουνιστικό κόμμα της Κούβας θα συνεχίσει να αποτελεί το ανώτατο πολιτικό όργανο της χώρας, γενικός γραμματέας του οποίου έως το 2021 θα είναι, εκτός απροόπτου, ο Ραούλ Κάστρο. Όσον αφορά τον διάδοχό του στην εξουσία, τον 58χρονο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ που ανέλαβε τα ηνία της χώρας τον περασμένο Απρίλιο, του χρεώνουν τη διάταξη σύμφωνα με την οποία για να εκλεγεί κάποιος για πρώτη φορά στην προεδρία θα πρέπει να είναι κάτω των εξήντα ετών ενώ δεν θα μπορεί να υπηρετήσει περισσότερες από δύο πενταετείς θητείες.

Loader