Αυτοί οι πολίτες θέλουν «μια Λεμεσό για όλους»

Αυτοί οι πολίτες θέλουν «μια Λεμεσό για όλους»

Αυτοί οι πολίτες θέλουν «μια Λεμεσό για όλους»
Ξεπήδησαν ως οργανωμένη ομάδα «από την αναπάντεχα θερμή ανταπόκριση» στη διαμαρτυρία αυτό το Σάββατο για τις surreal τιμές των ενοικίων

«2Κ people interested» προσέλκυσε κάλεσμα στο Facebook, το οποίο είχε αρχικά δημοσιευθεί από έναν και μόνο πολίτη, για διαμαρτυρία στη Λεμεσό αυτό το Σάββατο σχετικά με την εκτόξευση της ακίνητης περιουσίας στην πόλη σε εξωφρενικές τιμές Λονδίνου και Μανχάταν.

Η «αναπάντεχα θερμή ανταπόκριση των πολιτών» στη διαμαρτυρία, οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό πρέπει να πληρώνουν πια νοίκι αντίστοιχο με το συνολικό σχεδόν ποσό του εισοδήματός τους, σε συνδυασμό με τα φανταχτερά έργα εκατομμυρίων που τα τελευταία λίγα χρόνια απευθύνονται σε λίγους, οικονομικά προνομιούχους, δημιούργησε την πρωτοβουλία πολιτών «Λεμεσός για όλους - Limassol for all».

Τι ακριβώς ζητά η ομάδα και σε ποιους απευθύνεται με τη διαμαρτυρία το Σάββατο; Το καυστικό artwork του ντόπιου καλλιτέχνη Opsis Synopsis χρησιμοποιείται από την ομάδα ως ενδεικτικό της κατάστασης

Καλησπέρα σας! Ποιοι είστε;

Είμαστε μια ανεξάρτητη και άτυπη πρωτοβουλία που συγκροτήθηκε αυθόρμητα γύρω από το κάλεσμα διαμαρτυρίας στις 23.6. Η αναπάντεχα θερμή ανταπόκριση του κόσμου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκανε μια καλύτερη οργανωτική προετοιμασία επιτακτική και γι’ αυτό συσταθήκαμε ως η ομάδα «Λεμεσός για όλους – Limassol for all».

Σε ποιους απευθύνεστε;

Απευθυνόμαστε σε όλους τους κατοίκους της Λεμεσού αλλά και ολόκληρης της Κύπρου, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, εθνικότητας ή καταγωγής. Πιστεύουμε ότι οι πόλεις είναι το φυσικό περιβάλλον των κατοίκων τους και επομένως αυτοί πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στη λήψη των αποφάσεων που επηρεάζουν άμεσα το περιβάλλον αυτό. Απευθυνόμαστε στην πολιτεία, δηλαδή τους κρατικούς αξιωματούχους και τους καλούμε να λάβουν μέτρα για περιορισμό των συνεπειών του στεγαστικού προβλήματος που επικρατεί στην πόλη μας, το οποίο όμως μετατρέπεται σταδιακά και σε «υπόδειγμα» για τις υπόλοιπες πόλεις της Κύπρου.

Πώς προέκυψε η εκδήλωση διαμαρτυρίας;

Μας έφερε κοντά η ανάγκη διοργάνωσης της διαμαρτυρίας για τα ψηλά ενοίκια στη Λεμεσό. Λέμε ‘ανάγκη’ γιατί πραγματικά αυτό που βιώνουμε τώρα στην πόλη μας είναι μια επιθετική πολιτική επενδύσεων και κατασκευής όλο και περισσότερων ψηλών κτιρίων, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό και εκτοπισμό των πολιτών της Λεμεσού και ιδιαίτερα των μεσαίων και χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων μακριά από τον πυρήνα της πόλης. Τα ψηλά ενοίκια είναι μόνο μια παράμετρος, αλλά και σημαντική, που εμποδίζει τις οικονομικά ευάλωτες ομάδες πολιτών να κατοικήσουν στο κέντρο αλλά ακόμα και στα προάστια της Λεμεσού. Σε αυτές τις ευάλωτες ομάδες κατατάσσονται νέοι επισφαλείς εργαζόμενοι, με πανεπιστημιακά πτυχία και μη, φοιτητές, νέα ζευγάρια, Κύπριοι/ες, αλλά και ομάδες μεταναστών, όπως πχ. κοινοτικών που εργάζονται στη ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Θεωρούμε ότι τα ψηλά ενοίκια δεν είναι η αιτία αλλά το σύμπτωμα ενός ευρύτερου πολιτικού πλαισίου

Τι θα λέγατε όμως σ’ έναν ιδιοκτήτη ακινήτου που στην παρούσα φάση έχει τη δυνατότητα να νοικιάσει ή να πουλήσει σε τιμές Μανχάταν;

Το άρθρο 26 του Συντάγματος κατοχυρώνει το δικαίωμα του “συμβάλλεσθαι ελευθέρως”. Επομένως, σε σχέση με την ελεύθερη αγορά, ο ιδιοκτήτης ακινήτου μπορεί να νοικιάσει ή να πουλήσει σε τιμές Μανχάταν, Λονδίνου και Παρισιού, εάν αυτός το επιθυμεί. Θεωρούμε όμως, ότι τα ψηλά ενοίκια δεν είναι η αιτία αλλά το σύμπτωμα ενός ευρύτερου πολιτικού πλαισίου. Συγκεκριμένα, ενός μη - παραγωγικού αναπτυξιακού μοντέλου το οποίο στηρίζεται στο βραχυπρόθεσμο (και αβέβαιο) κέρδος, μέσα στο οποίο εντάσσεται και η πώληση πολυτελών διαμερισμάτων έναντι υπηκοοτήτων. Σε αυτό το μοντέλο αντιπαραβάλουμε το αίτημα για μια πολιτική προσεκτικής και στρατηγικής αδειοδότησης ψηλών κτιρίων. Αυτή θα πρέπει να έχει ξεκάθαρο γνώμονα την οικολογία, τη βιωσιμότητα και τον πολιτισμό. Απαιτούμε επίσης μια ευρύτερη πολιτική κοινωνικής πρόνοιας, έτσι ώστε να περιοριστούν και να αντισταθμιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις της ελεύθερης αγοράς.

Εσείς πώς ερμηνεύετε την τόσο απότομη εκτόξευση των τιμών;

Είναι σύνθετοι και αλληλένδετοι οι παράγοντες που οδήγησαν στην εκτόξευση των τιμών ενοικίασης ακινήτων. Πρώτα απ’ όλα θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Λεμεσός έχει μεταμορφωθεί σε πόλη (hub) εμπορικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών με τοπική και διεθνή εμβέλεια (forex companies, shipping companies, estate agencies, business consultants, international banks). Αυτό το γεγονός από μόνο του, έστω και εάν το παρόν επενδυτικό και εμπορικό οικοδόμημα και μοντέλο «ανάπτυξης» είναι ευάλωτο, αυξάνει τις τιμές της αγοράς τόσο στις ενοικιάσεις όσο και στις πωλήσεις ακινήτων. Οι εργαζόμενοι σε υψηλές θέσεις των πιο πάνω εταιρειών πιθανόν να είναι σε θέση, προς το παρόν, να ενοικιάσουν σπίτι ή διαμέρισμα των 800 και 1000 ευρώ. Ταυτόχρονα, η πόλη προβάλλεται ως πόλος έλξης για ξένους επενδυτές και μεγάλο κεφάλαιο, αφού τα ψηλά κτίρια με τα πολυτελή τους διαμερίσματα στοχεύουν στην προσέλκυση των οικονομικά προνομιούχων. Άλλοι παράγοντες θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η δυσκολία δανειοδότησης για αγορά ακίνητης ιδιοκτησίας ή ακόμα και οι υπηρεσίες τύπου Airbnb που συμβάλλουν στην αυξημένη ζήτηση στέγασης.

το δικαίωμα στην πόλη είναι τόσο σημαντικό και πρωταρχικό όσο και το δικαίωμα του «συμβάλλεσθαι ελευθέρως»

Συγκεκριμένα τι ζητάτε από κυβέρνηση και πολιτεία;

Θεωρούμε ότι η πολιτική της κυβέρνησης, το όραμα και η λογική της, είναι η κύρια αιτία της σημερινής κατάστασης στην πόλη μας. Εάν η κυβέρνηση θέλει να θέτει ως προτεραιότητά της το επενδυτικό μοντέλο ανάπτυξης και επιθυμεί να ακολουθήσει αυτή τη λογική, δηλαδή της προσέλκυσης ξένων και μεγάλων κεφαλαίων και επενδύσεων, θα πρέπει, και ταυτόχρονα οφείλει, να επωμιστεί το κόστος και να αντισταθμίσει αυτή την τακτική με πολιτική κοινωνικής πρόνοιας και προσιτής στέγασης για τα μεσαία και χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, μέσα στον πυρήνα της πόλης που είναι και ο τόπος εργασίας τους. Σε αυτή την περίπτωση το δικαίωμα στην πόλη είναι τόσο σημαντικό και πρωταρχικό (βλέπε Habitat III των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη βιώσιμη αστικοποίηση) όσο και το δικαίωμα του «συμβάλλεσθαι ελευθέρως». Διαφορετικά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να καταλήξουμε σύντομα με πόλεις φαντάσματα, χωρίς ιστορία, πολιτισμό και βιώσιμο αστικό περιβάλλον, χωρίς πυρήνες δημιουργίας και κοινωνικής συνεύρεσης. Εμείς λέμε ναι στην ανάπτυξη, αλλά όχι στην «ανάπτυξη» της φούσκας, δηλαδή σε μια «ανάπτυξη» που μπορεί να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή και που προορίζεται μόνο για τους λίγους και οικονομικά προνομιούχους πολίτες. Αντιθέτως, την επιθυμούμε βιώσιμη για όλους τους πολίτες της πόλης, με προτεραιότητες όπως το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τις τέχνες, τις υγιείς κοινωνικές σχέσεις και τον δημόσιο χώρο, την προστασία του ιστορικού κέντρου της πόλης και την ασφάλεια των οικονομικά ευάλωτων πολιτών.

Πιστεύετε πως οι πολίτες μπορούν να αντισταθούν αποτελεσματικά;

Σε πρώτη φάση πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ακουστεί δυνατά η φωνή των πολιτών της πόλης, γι’ αυτό και καλούμε όλους τους πολίτες να δώσουν το παρόν τους στη διαδήλωση το Σάββατο 23 Ιουνίου στις 6μμ έξω από το Διοικητήριο. Η κυβέρνηση, η Βουλή και οι τοπικές αρχές βρίσκονται εκεί για να αντιπροσωπεύουν τη φωνή των πολιτών και τη βιώσιμη και εύρυθμη λειτουργία του κράτους. Δεν μπορούμε να ορίσουμε το μέλλον, μπορούμε όμως να απαιτήσουμε βιώσιμες πόλεις για να μπορούμε να ελπίζουμε. Το πρώτο βήμα είναι να πατήσουμε το φρένο. Σε δεύτερη φάση θέλουμε να διατηρήσουμε την πίεση από τα κάτω και να συνεχίσουμε την ενημέρωση των πολιτών για τις αρνητικές επιπτώσεις μιας αναπτυξιακής πολιτικής που τους βάζει σε δεύτερη μοίρα.

Loader