Όταν λέμε «Θέλουμε πράσινο στη Λευκωσία», δεν εννοούμε αυτό

Όταν λέμε «Θέλουμε πράσινο στη Λευκωσία», δεν εννοούμε αυτό

Πράσινη γραμμή ετών 54

Όταν λέμε «Θέλουμε πράσινο στη Λευκωσία», δεν εννοούμε αυτό
Κουβέντες του καφέ, εικόνες της πόλης.

«Ήντα φκάλουν σκοπιά οι μιτσιοί αφού εν ανοιχτό το οδόφραγμα λίον πιο κάτω;», «Μα τούτοι οι United by Hope εν παραπάνω Λευκωσιάτες έννεν;», «Εν που το ’74 τζιαμέ η πράσινη γραμμή, εν τη εσυνηθίσετε;».

Στα πρώτα δύο, απάντηση δεν είχαμε. Στο τρίτο το ερώτημα, η απάντηση είναι «Όχι» και η απόκριση «Άνοιξε κανένα βιβλίο Ιστορίας φίλε μου ή -έστω- ρώτα τον παππού σου».

Πώς η ζωηρή συζήτηση μεταξύ 35άρηδων από διαφορετικές πόλεις της Κύπρου κατέληξε στην Πράσινη Γραμμή, δεν θυμόμαστε. Την Γραμμή όμως, οι πρωτευουσιάνοι της παρέας, αδυνατούμε να την προσπεράσουμε τόσο εύκολα, δεν πα να ανοίξουν 568 οδοφράγματα κατά μήκος της.

Πας για ποδηλατάδα, βγαίνεις για ποτό στην παλιά πόλη, λοξοδρομείς για να ξεφύγεις απ’ την κίνηση της Γρίβα Διγενή, θα πέσεις πάνω της.

ΔΙΑΒΑΣΕ εδώ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΤΗΣ ΝΟΥΒΕΛΑΣ «ΦΩΝΕΣ ΑΠΟ ΧΩΜΑ»

«1963 ρε φίλε και άντε γεια». H Πράσινη Γραμμή τραβήχτηκε ως όριο μεταξύ των Ελληνόφωνων και των Τουρκόφωνων περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 30 Δεκεμβρίου του 1963. Σ’ αυτό συμφώνησαν Έλληνες, Τούρκοι και Άγγλοι μετά το ξέσπασμα των διακοινοτικών ταραχών του ίδιου έτους. Δεν είναι απομεινάρι του '74 αυτό, πάρε σημείωση.

Το πράσινο δεν υπονοεί την πυκνή και πλούσια βλάστηση «Πράσινη Γραμμή» την λέμε επειδή ο τότε διοικητής των βρετανικών δυνάμεων, στρατηγός Γιανγκ, την χάραξε με πράσινο μολύβι στον χάρτη. Σε περίπτωση που το είχες απορία, το 'πράσινο' δεν αφορά στην περίτεχνη τοπιοτέχνηση της περιοχής.

Απ’ το ’74 και μετά, δεν αποτελεί πρωτευουσιάνικο ‘προνόμιο’ Η γραμμή που λες, επεκτάθηκε κατά πολύ μετά την εισβολή του ’74 και εκτείνεται πλέον σε μήκος 300 χλμ., χωρίζοντας όχι μόνο την Λευκωσία αλλά ολόκληρο το νησί. Δεν είναι λευκωσιάτικο θεματάκι.

Το Λήδρα Πάλας δεν είναι πια επωνυμία ξενοδοχείου αλλά ονομασία οδοφράγματος. Στις 23 Απριλίου 2003 ο Ραούφ Ντενκτάς είχε αποφασίσει μονομερώς να προχωρήσει στην διάνοιξη του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας στην πόλη μας. Έκτοτε, άνοιξαν κι άλλα κιόσκια που ζητάνε να τους δείξουμε διαβατήριο για να βολτάρουμε στην υπόλοιπη μισή πόλη.

Το ερώτημα γιατί βγάζουν σκοπιά οι «μιτσοί αφού εν ανοιχτό το οδόφραγμα λίον πιο κάτω» μπορείτε να το απευθύνετε στον κύριο Υπουργό και για τα δημογραφικά των United by Hope, στα παιδιά που την αράζουν καθημερινά στην Λήδρας.

Και ναι, η πράσινη γραμμή της Λευκωσίας είναι 54 χρόνια τώρα εδώ. Και όχι, δεν την έχουμε συνηθίσει.

Ευχαριστούμε την Κατερίνα Χριστοδούλου για την παραχώρηση φωτογραφιών από την Πράσινη Γραμμή και την γύρω περιοχή.

Loader