«Ρε φίλε, πείθει με το Ελάμ»

«Ρε φίλε, πείθει με το Ελάμ»

«Ρε φίλε, πείθει με το Ελάμ»
Έλα, πες τα μου

Το ακούμε όλο και πιο συχνά. Κυρίως από αναποφάσιστους ή απογοητευμένους. Κι απογοητευόμαστε. Γιατί κάποιοι δεν φαίνεται να το παίρνουν απόφαση πως τέτοιες απόψεις, όπως αυτές που διαδίδει και προτείνει το Ε.Λ.Α.Μ., δεν πρέπει να έχουν χώρο στη ζωή μας.

Της Μαρίας Ευαγγέλου

Βοηθούν κόσμο”. Αχ, αυτός ο κόσμος. Μα ποιος είναι επιτέλους αυτός ο κόσμος; Το media opportuntity μπορεί να μην υιοθετείται κατεξοχήν από το Ε.Λ.Α.Μ. αλλά το Ε.Λ.Α.Μ. το έχει κάνει φύλλο και φτερό. Ποιος είναι επιτέλους αυτός ο κόσμος που βοηθείται επιλεκτικά, βάση θρησκεύματος, εθνικότητας και μιντιακού ενδιαφέροντος. Ας μην πατάμε την τσίχλα της πονεμένης γιαγιάς, η πρόσφατη πολιτική ιστορία της Ελλάδος θα έπρεπε να μας διδάξει κατιτί παραπάνω.

Δεν έχουν σχέση ρε με την Χρυσή Αυγή”. Ναι, όση δεν έχουν τα κουπέπια με τα αμπελόφυλλα. Έχουμε την εντύπωση πως το έχουν δηλώσει πλαγίως, ευθέως και διαγωνίως σε πολλές περιπτώσεις πως πρόκειται για την ανατολή της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο και εσύ αυτό που θα έπρεπε να κάνεις είναι να πιστεύεις στην Δύση της. Και εδώ και στην Ελλάδα και παντού.

Εν τζαι είμαι ρατσιστής ρε φίλε αλλά ...”. Ναι, ναι, το καταλαβαίνουμε πως δεν είσαι αλλά γιατί να τους ταΐζουμε τους αιτητές ασύλου, γιατί να δεχόμαστε τους πρόσφυγες, γιατί να μην διώξουμε και τον τελευταίο άνθρωπο απ’ την χώρα που δεν “γεννήθηκε Έλληνας” και να τους περάσουμε όλους από DNA τεστ να δούμε ποιοι αξίζουν να κυκλοφορούν μαζί μας μες σε ετούτη τη νησίδα γης. Τοποθετήσεις που αρχίζουν με το “Εν τζαι...” είναι ύποπτες. Καλύτερα κλείσε τις με το άλλο ύποπτο “...μα εγώ έχω φίλους ρατσιτσές” για να ξέρουμε με τι έχουμε να κάνουμε.

Μιλούν καθαρά, τους καταλαβαίνουμε, είναι με τον λαό”. Την ανάγκη να νιώσεις πως κάποιος είναι κοντά σου σ’ αυτή την ζωή και σε καταλαβαίνει την αντιλαμβανόμαστε απόλυτα. Αυτό που πρέπει εσύ να αντιληφθείς είναι να ξεχωρίζεις το λαϊκό από το λαϊκιστικό. Ό,τι καταλαβαίνεις δεν είναι κατ’ ανάγκην επειδή είναι κοντά σου αλλά επειδή είναι ειπωμένο με τρόπο τέτοιο που να σε κάνει να νομίζεις έτσι. Όλοι είμαστε πιεσμένοι και χωμένοι στην νεοϋορκέζικη μας πραγματικότητα μες σε τούτη τη χώρα αλλά ας μην λησμονούμε να διαβάζουμε και μεταξύ των γραμμών.

Τούτοι εν επρολάβαν να ‘φάσιν’ τουλάχιστον”. Το να είσαι ενάντια στο ‘σύστημα και το κατεστημένο’ είναι κατανοητό φτάνει να μην γίνεται πιο μόδα και απ’ ότι ήταν προ διετίας το frozen yogurt. Τα κακώς έχοντα δεν θα τα αλλάξεις με όποιον εμφανίζεται μπροστά σου και δεν έχει ιστορικό. Θα τα αλλάξεις ασκώντας πίεση στους υφιστάμενους κι έχοντας αυτιά και μάτια ανοιχτά προς αυτούς που το ‘σύστημα’ καλωσορίζει. Έχεις το δικαίωμα να είσαι μέρος του συστήματος και να επιδιώκεις αυτό να λειτουργεί ορθά. Όποιος ήταν εκτός δεν σημαίνει πως είναι και ο Μεσσίας που περίμενες. Ηρέμησε.

Για να ξεκαθαρίζουμε, μπας και σου έχει ξεφύγει κάτι απ’ όλα όσα σε... έπεισαν. Το Ε.Λ.Α.Μ. είναι ενάντια στην πολιτική κηδεία [φρέσκο και τραγικό παράδειγμα εδώ] και ενάντια στις οικειοθελείς αμβλώσεις [πρόσφατο (link]. Στέκονται απέναντι στις διαπραγματεύσεις στη βάση της ΔΔΟ για την λύση του Κυπριακού [ονειρεύονται ακόμα την Ένωση αλλά δεν το ακούσαμε ξεκάθαρα ακόμα] και επιθυμούν κοινή ΑΟΖ κι ενιαίο αμυντικό δόγμα με την Ελλάδα. Θέλουν να σκορπίσουμε κι άλλο χρήμα στην Εθνική Φρουρά και να το γυρίσουμε από κοσμική παιδεία [εκείνη που διαθέτουμε τουλάχιστον] πίσω στην μονοδιάστατη, αντιπαιδαγωγική και απολιθωμένη ελληνορθόδοξη παιδεία, επανεξετάζοντας μάλιστα τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Αυτά και πολλά άλλα. Που αν εσένα σε πείθουν επειδή -πάρε ακόμα ένα κλισέ να έχεις- έχουμε δημοκρατία και ό,τι θέλεις κάνεις, τι να πούμε.

Τις γιαγιούλες μπορείς κι εσύ να της βοηθήσεις να περάσουν τον δρόμο και είναι στο χέρι σου να ασκήσεις πίεση να μην μπαίνει κόσμος στην φυλακή για χρέη των 300 ευρώ. Όλα τα άλλα είναι κουραφέξαλα και, το κυριότερο, επικίνδυνα.

Loader