Το χρονικό μιας Κύπριας χελώνας Caretta

Το χρονικό μιας Κύπριας χελώνας Caretta

Το χρονικό μιας Κύπριας χελώνας Caretta
«Είμαι κοντά στα 40, οι χελώνες ζουν περίπου 100 χρόνια. Εγώ δεν τα κατάφερα»

Γράφει ο Αντώνιος Φοίνιος

Είμαι κοντά στα 40, της οικογενείας caretta caretta, «ίσως ένα από τα πιο εμβληματικά είδη των μεσογειακών και ελληνικών θαλασσών και ένα από τα επτά είδη θαλάσσιων χελωνών που υπάρχουν στον πλανήτη. Mόνο 1 στα 1000 χελωνάκια θα επιβιώσει για να ενηλικιωθεί». (WWF.hellas) Εγώ τα κατάφερα. Γεννώ γύρω στα 80 αυγά κατά μέσον όρο, κάθε δύο με τρία χρόνια.

Έχω εντοπίσει ένα όμορφο σημείο, 7km δυτικά από το φουγάρο του Βασιλικού και 2-3 km βόρεια από τα ιχυθοτροφεία. Τα τελευταία δύο-τρία χρόνια έκανα παρέα με δύο φώκιες της οικογενείας monachus, ανταγωνίστριες στην τροφή μεν αλληλέγγυες στο οικοσύστημα δε. Τις έχω χάσει φέτος. Περιπλανιέμαι, κοντά στις άσπρες πέτρες (ασβεστόλιθικα πετρώματα) εκεί που ξεκουράζονται οι γλάροι. Έχουμε όμορφη αλληλεπίδραση στην περιοχή (ιδιαιτέρου οικολογικού ενδιαφέροντος ως προς τη γεωμορφολογία, χλωρίδα και πανίδα). Μέσα Αυγούστου, ακολουθώ την τροφή, έχω μπλεχτεί στο παραγάδι κάποιου ψαρά, μασάω το δίκτυ να ελευθερωθώ, πονάω, δεν τα καταφέρνω, κλείνω τα μάτια μου και επιπλέω.

26/8 με εντοπίζει ένας μεσήλικας, κοντά στα 50, και 6 ώρες αργότερα, ένας νεότερος κοντά στην ηλικία μου. Εγώ ανάσκελα σε ύπνο.

Μέσα Αυγούστου, ακολουθώ την τροφή, έχω μπλεχτεί στο παραγάδι κάποιου ψαρά, μασάω το δίκτυ να ελευθερωθώ, πονάω, δεν τα καταφέρνω, κλείνω τα μάτια μου και επιπλέω

Και οι δύο ειδοποιούν τις αρχές, Γραμμή του Πολίτη, Τμήμα Αλιείας, Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η Γραμμή του Πολίτη με προωθεί στo Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, και εν συνεχεία επαναπροωθούμαι στα αρμόδια τμήματα καταγραφής και περισυλλογής. Το δε Τμήμα Αλιείας, με καταγράφει ως +1 περιστατικό, ενώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δήμος Πεντακώμου) τηρεί σιγήν ιχθύος. Οι περαστικοί με πλησιάζουν άλλοι με περιεργάζονται, άλλοι με φωτογραφίζουν. Οι μέρες περνούν, εγώ ανάσκελα σαπίζω, συνεχίζω να σαπίζω. Ο νεότερος κινεί να νήματα, μήπως και αναπαυτώ.

Στην ακτογραμμή 648km της Κύπρου δύο είδη θαλάσσιων χελωνών αναπαράγονται, η Πράσινη Χελώνα (Chelonia mydas) και η Καρέττα (Caretta caretta). Σε ετήσια βάση αναφέρονται 50-70 περιστατικά θανάτου, ενώ περιστατικά άρρωστων ή τραυματισμένων χελωνών δεν ξεπερνούν τα 10.

Η ΜΚΟ που διαχειρίζεται τις θαλάσσιες χελώνες στην Κύπρο είναι η Cyprus Wildlife Society. Απαρτίζεται από εμπειρογνώμονες των θαλάσσιων χελωνών και συνεργάζεται στενά με το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών (ΤΑΘΕ) για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών.

Το ευρύ κοινό μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών, επικοινωνώντας με το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών (ΤΑΘΕ) σε περίπτωση θεάσεων χελωνών ή/και φωλιών τους, για καταγραφή τους στην Βάση Δεδομένων που υπάρχει στο ΤΑΘΕ. Στοιχεία όπως η ημερομηνία (και ώρα, αν είναι δυνατόν) και η περιοχή που εντοπίστηκε η φωλιά είναι σημαντικά, έτσι ώστε το εκπαιδευμένο προσωπικό του ΤΑΘΕ να μπορεί να ελέγξει την πιθανή φωλιά και να λάβουν μέτρα για την προστασία της.

Επιπλέον, οποιοσδήποτε εκβρασμός (stranding) ή και τραυματισμός χελώνας μπορεί να αναφερθεί άμεσα στο ΤΑΘΕ και στοιχεία όπως οι διαστάσεις της, φωτογραφία της και η περιοχή που εντοπίστηκε, είναι πάντα χρήσιμα για τη βάση δεδομένων.

Ως εκ τούτου, το κοινό μπορεί να επικοινωνήσει με το ΤΑΘΕ καλώντας στο:

22807853/22807859 (Λευκωσία), στο 99489645 (Λάρνακα – Αμμόχωστος), στο 99725707 (Ζύγι), στο 99486130 (Λεμεσό) και στο 99489642 (Πάφο) (από τις 7:30 – 18:30 ολόχρονα και από τις 7:30 – 20:00 για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο)

ή στέλνοντας email στο [email protected] ή/και στο [email protected].

04/09 Δύο εθελοντές από μια Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση με βάση την Πάφο, λαμβάνουν δείγμα από τα σωθικά μου, για ανάλυση. Ταυτοποιούμαι και επιβεβαιώνομαι.

Είμαι κοντά στα 40, της οικογενείας caretta caretta, « ίσως ένα από τα πιο εμβληματικά είδη των μεσογειακών και ελληνικών θαλασσών και ένα από τα επτά είδη θαλάσσιων χελωνών που υπάρχουν στον πλανήτη, και μόνο 1 στα 1000 χελωνάκια θα επιβιώσει για να ενηλικιωθεί. Οι χελώνες ζουν περίπου 100 χρόνια και ενηλικιώνονται μετά τη δεύτερη δεκαετία της ζωής τους. (WWF.hellas) Εγώ δεν τα κατάφερα.

Για το παραπάνω, αντλήθηκαν πληροφορίες από ΕΔΩ, από τo Tμήμα Αλιείας Κύπρου και από τη WWF Hellas Carreta

Loader