Flashback στις κυπριακές Προεδρικές Εκλογές

Flashback στις κυπριακές Προεδρικές Εκλογές

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι

Flashback στις κυπριακές Προεδρικές Εκλογές

Και να που ήρθε εκείνη η περίοδος της πενταετίας που μας ζητείται η άμεση, καθολική [;] και μυστική μας ψήφος. Ξεσκονίζοντας λίγο την μνήμη, κάνουμε ένα πέρασμα από τις εκλογικές αναμετρήσεις του παρελθόντος και καταγράφουμε το ιστορικό των εκλογών που προηγήθηκαν.

13 Δεκεμβρίου 1959 Η πρώτη εκλογική αναμέτρηση στην χώρα μας πραγματοποιήθηκε πριν από την ανακήρυξη της κυπριακής ανεξαρτησίας τον Αύγουστο του '60. Η υπό σύσταση Κυπριακή Δημοκρατία απόκτησε πρώτα Τουρκοκύπριο αντιπρόεδρο (σημ: Φαζίλ Κιουτσούκ), ύστερα Ελληνοκύπριο Πρόεδρο και μετά συνταγματικό καθεστώς. Δύο ήταν οι υποψήφιοι τότε, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’ και ο Ιωάννης Κληρίδης, με τον πρώτο να στηρίζεται από την πλειονότητα του λαού και τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ και τον δεύτερο από τις δυνάμεις του ΑΚΕΛ και όλων όσοι ήταν ενάντιοι στις υπογραφές Ζυρίχης-Λονδίνου. Τις εκλογές κέρδισε με ποσοστό 66,29% ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος έναντι 32,92% του Ιωάννη Κληρίδη.

«Υστερα από οκτώ αιώνας, η διακυβέρνησις επανέρχεται εις ελληνικάς χείρας», έλεγε ο Μακάριος μετά την εκλογή του το '59.

Με ειδικό Νόμο είχε παραταθεί η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας λόγω των διακοινοτικών ταραχών του 1963-64. Κι ενώ οι δεύτερες προεδρικές εκλογές ήταν προγραμματισμένες για το 1965, αναβλήθηκαν μετά από ψήφισμα της Βουλής και έτσι παρατάθηκε η θητεία του προέδρου Μακαρίου μέχρι το 1968.

25 Φεβρουαρίου 1968 Η δεύτερη προεδρική εκλογική αναμέτρηση πραγματοποιήθηκε εν τέλει τον Φεβρουάριο του '68 μέσα σε κλίμα έντονο. Το θέμα που κυριάρχησε ήταν η ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Υποψήφιοι ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, με υποστηρικτές το Πατριωτικό Μέτωπο και το ΑΚΕΛ ενώ τον ανθυποψήφιό του, ψυχίατρο Τάκη Ευδόκα, υποστήριξαν οι Ενωτικοί [ΔΕΚ]. Ο Μακάριος, που συγκέντρωσε το συντριπτικό 96,26% των ψήφων έναντι 3,74% του Ευδόκα λειτούργησε τότε στο πλαίσιο της πολιτικής του «εφικτού» αντί του «ευκταίου» παγώνοντας έτσι το ζήτημα της Ένωσης.

18 Φεβρουαρίου 1973 Στις επόμενες εκλογές, ως μοναδικός υποψήφιος, επανεξελέγη ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος χωρίς να στηθούν κάλπες και χωρίς να πραγματοποιεί ψηφοφορία. Αυτή ήταν και η τρίτη του θητεία, με τον Μακάριο να παραμένει στον προεδρικό θώκο μέχρι το θάνατό του, στις 3 Αυγούστου 1977. Στην προεδρία τον διαδέχτηκε ο Σπύρος Κυπριανού, χωρίς να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία και πάλι αφού επρόκειτο για τον μοναδικό υποψήφιο στην αναπληρωματική εκλογή.

Παρόλο που Γλαύκος Κληρίδης είχε εκφράσει την επιθυμία να διεκδικήσει το αξίωμα, απέσυρε την υποψηφιότητά του, λόγω της απαγωγής του γιου του Σπύρου Κυπριανού, Αχιλλέα.

5 Φεβρουαρίου 1978 Με τον ίδιο τρόπο επανεκλέγηκε ο Κυπριανού και ένα χρόνο αργότερα αφού δεν χρειάστηκε οι ψηφοφόροι να προσέλθουν στις κάλπες. Παρόλο που Γλαύκος Κληρίδης είχε εκφράσει την επιθυμία να διεκδικήσει το αξίωμα, απέσυρε την υποψηφιότητά του, λόγω της απαγωγής του γιου του Σπύρου Κυπριανού, Αχιλλέα τον Δεκέμβριο του 1977.

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2018 ΣΤΟ OFFSITE POLITICS

13 Φεβρουαρίου 1983 Ο Σπύρος Κυπριανού επανεξελέγη στην Προεδρία της Δημοκρατίας από τον πρώτο γύρο των εκλογών, με την ψήφο του λαού αυτή τη φορά. Υποστηρίχθηκε από το κόμμα του ΔΗΚΟ και το ΑΚΕΛ, συγκεντρώνοντας το 56,54% των ψήφων, έναντι 33,93% του Γλαύκου Κληρίδη και 9,53% του Βάσου Λυσσαρίδη.

Στις τρεις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλέγεται στον δεύτερο γύρο.

14 & 21 Φεβρουαρίου 1988 Πέντε υποψήφιοι διεκδίκησαν τον προεδρικό θώκο και η εκλογή κρίθηκε για πρώτη φορά σε δύο γύρους. Στον πρώτο γύρο έλαβαν: Γλαύκος Κληρίδης 33,32%, Γιώργος Βασιλείου 30,11%, Σπύρος Κυπριανού 27,29%, Βάσος Λυσσαρίδης 9,22% και ο ανεξάρτητος Θράσος Γεωργιάδης 0,06%. Στο δεύτερο γύρο επικράτησε ο νεοφανής στο πολιτικό σκηνικό Γιώργος Βασιλείου με 51,63% έναντι 48,37% του Γλαύκου Κληρίδη. Χαρακτηριστική δήλωσή του τότε: «Θέλω λύση χθες».

7 & 14 Φεβρουαρίου 1993 Βασικοί διεκδικητές ήταν ο απερχόμενος Γιώργος Βασιλείου, υποστηριζόμενος από το ΑΚΕΛ, ο Γλαύκος Κληρίδης [ΔΗΣΥ] και ο Πασχάλης Πασχαλίδης, υποστηριζόμενος από το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ. Στις εκλογές αυτές κατέρχονται ως υποψήφιοι και οι Γιαννάκης Ταλιώτης και Γεώργιος Μαυρογένης.

Στον πρώτο γύρο τα αποτέλεσματα των Βασιλείου [44,15%] και Κληρίδη [36,74%] τους εξασφαλίζουν το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο που βρίσκει τους ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ να συμμαχούν και την ΕΔΕΚ να μην δίδει επίσημη καθοδήγηση στους ψηφοφόρους της. Πρόεδρος εκλέγηκε ο Γλαύκος Κληρίδης με κάτι περισσότερο από δυο χιλιάδες ψήφους, δηλαδή ποσοστό 0,62%.

Η πρώτη θητεία Κληρίδη σημαδεύθηκε από τη λεγόμενη πολιτική του «ενεργού ηφαιστείου› και την προσπάθεια ενίσχυσης της Αμυνας με την αγορά των πυραύλων S-300, οι οποίοι λόγω των έντονων αντιδράσεων των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών αντικαταστάθηκαν από άλλους μικρότερου βεληνεκούς.

8 & 15 Φεβρουαρίου 1998 Επτά ήταν οι υποψήφιοι σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση: Γεώργιος Ιακώβου, Γλαύκος Κληρίδης, Βάσος Λυσσαρίδης, Αλέξης Γαλανός, Γιώργος Βασιλείου, Νίκος Κουτσού και Νίκος Ρολάνδης. Με τους Κληρίδη και Ιακώβου στον δεύτερο γύρο, επικράτησε ο Γλαύκος Κληρίδης [50,82%].

16 Φεβρουαρίου 2003 Εννέα υποψήφιοι και εκλογή του Τάσσου Παπαδόπουλου από τον πρώτο γύρο στην αναμέτρηση του 2003 όταν και υποψήφιοι ήταν οι: Τάσσος Παπαδόπουλος, Γλαύκος Κληρίδης, Νίκος Κουτσού, Ανδρέας Ευστρατίου, Χρίστος Ιωσηφίδης, Αδάμος Κατσαντώνης, Κώστας Κυριάκου, Γεώργιος Μαυρογένης και Παντελής Σοφοκλή.

Στην προεκλογική του 2003 κυριάρχησε το «Σχέδιο Ανάν» για την επίλυση του Κυπριακού και ποιος από τους βασικούς υποψηφίους θα το διαχειριζόταν καλύτερα, προς όφελος της Εθνικής Υπόθεσης.

17 & 24 Φεβρουαρίου 2008 Στις εκλογές αυτές, όπως και στις φετινές του 2018, είχαμε εννέα συνολικά υποψήφιους στο ψηφοδέλτιο: Ιωάννης Κασουλίδης, Δημήτρης Χριστόφιας, Τάσσος Παπαδόπουλος, Αναστάσης Μιχαήλ, Ανδρέας Ευστρατίου, Κώστας Θεμιστοκλέους, Κώστας Κυριάκου, Μάριος Ματσάκης και Χριστόδουλος Νεοφύτου. Στον δεύτερο γύρο επεκράτησε ο Δημήτρης Χριστόφιας με την στήριξη των ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ συγκεντρώνοντας το 53,36% των ψήφων έναντι 46,64% του Ιωάννη Κασουλίδη, υποστηριζόμενου από τον ΔΗΣΥ.

Στις εκλογές του 2008 ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του ΑΚΕΛ που εκλέγηκε ακελικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

17 & 24 Φεβρουαρίου 2013 Αριθμός ρεκόρ από πλευράς υποψηφίων στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές με έντεκα συνολικά υποψήφιους: Νίκος Αναστασιάδης, Σταύρος Μαλάς, Γιώργος Λιλλήκας, Γεώργιος Χαραλάμπους, Πραξούλα Αντωνιάδου-Κυριακού, Λάκης Ιωάννου, Λουκάς Σταύρου, Μακαρία - Άντρη Στυλιανού, Σόλων Γρηγορίου, Κώστας Κυριάκου, Ανδρέας Ευστρατίου.

Με τους Αναστασιάδη και Μαλά να εξασφαλίζουν το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο, στις 24 Φεβρουαρίου ο Νίκος Αναστασιάδης εξελέγη Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συγκεντρώνοντας 57.48% των ψήφων.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΟΥ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ.

28 Ιανουαρίου 2018 Οι Κυπριακές προεδρικές εκλογές 2018 πρόκειται να διεξαχθούν στις 28 Ιανουαρίου 2018 και στις 4 Φεβρουαρίου 2018 εάν ένας από τους υποψήφιους δεν καταφέρει να συλλέξει το 50% συν μία ψήφο στον πρώτο γύρο. Με εννέα συνολικά υποψήφιους: Νίκος Αναστασιάδης, Σταύρος Μαλάς, Νικόλας Παπαδόπουλος, Γιώργος Λιλλήκας, Χρίστος Χρίστου, Χάρης Αριστείδου, Χριστάκης Καπηλιώτης, Ανδρέας Ευστρατίου και Μιχάλης Μηνά, διεκδικούν την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 5 ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΟΥ '18, ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΤΗΣ DIGITAL TREE:

Ενημερωθείτε για όλες τις λεπτομέρειες των εκλογών από την εξειδικευμένη ιστοσελίδα offsite politics.

Loader