Βρετανός 10 χιλιάδων ετών με σκούρο δέρμα και μπλέ μάτια

Βρετανός 10 χιλιάδων ετών με σκούρο δέρμα και μπλέ μάτια

Βρετανός 10 χιλιάδων ετών με σκούρο δέρμα και μπλέ μάτια
Say hello to the «Cheddar Man»!

Ξανθά και τζιντζεροειδή μαλλιά, φακίδες και κατάλευκο δέρμα που όταν εκτεθεί λίγο στον καλοκαιρινό ήλιο της Κύπρου μας γίνεται κόκκινο σαν παντζάρι. Μπορεί αυτή να είναι η τυπική εικόνα που έχουμε σήμερα για τον μέσο Βρετανό, πριν μερικές χιλιάδες χρόνια όμως οι γηγενείς κάτοικοι της Μεγαλονήσου ίσως και να έμοιαζαν λίγο διαφορετικά.

Αυτό προκύπτει τουλάχιστον από τον «Cheddar Man», έναν σκελετό που ανακαλύφθηκε έναν αιώνα πριν σε μια σπηλιά στο Σόμερσετ.

Αρχικά είχε υποτεθεί ότι ο Άνθρωπος του Τσένταρ είχε ανοιχτόχρωμο δέρμα και ξανθά μαλλιά, όμως το DNA του δίνει μία διαφορετική εικόνα, υποδηλώνοντας έντονα ότι είχε μπλε μάτια, πολύ σκούρα καφέ έως μαύρη επιδερμίδα και σκούρα σγουρά μαλλιά.

Η σπουδαία ανακάλυψη δείχνει ότι τα γονίδια ανοιχτόχρωμου δέρματος διαδόθηκαν ευρέως στους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς αρκετά πιο πρόσφατα απ' ό,τι έχει θεωρηθεί και ότι το χρώμα του δέρματος δεν ήταν πάντα ένα μέσο προσδιορισμού γεωγραφικής προέλευσης με τον τρόπο που συχνά διαφαίνεται σήμερα.

Ο Τομ Μπουθ, ένας αρχαιολόγος από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που εργάστηκε πάνω στη μελέτη ανέφερε: «Αυτό δείχνει ότι αυτές οι θεωρητικές φυλετικές κατηγορίες που έχουμε, είναι στην πραγματικότητα πολύ σύγχρονα και πρόσφατα κατασκευάσματα, τα οποία δεν ισχύουν για το παρελθόν».

Τα ευρήματα αποκαλύφθηκαν ενόψει ενός ντοκιμαντέρ του Channel 4.

Για να διεξάγουν την ανάλυση DNA, οι επιστήμονες άνοιξαν μία τρύπα διαμέτρου 2 χιλιοστών στο αρχαίο κρανίο για να καταφέρουν να πάρουν μερικά χιλιοστά του γραμμαρίου σκόνης από το κόκκαλο.

Τα αποτελέσματα δείχνουν μια προέλευση από τη Μέση Ανατολή για τον Cheddar Man, υποδηλώνοντας ότι οι πρόγονοί του θα είχαν εγκαταλείψει την Αφρική, μετακινήθηκαν στη Μέση Ανατολή και αργότερα κατευθύνθηκαν δυτικά στην Ευρώπη, πριν τελικά διασχίσουν την αρχαία γέφυρα που ονομάζεται Doggerland, η οποία συνέδεε τη Βρετανία με την ηπειρωτική Ευρώπη.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι πληθυσμοί που έζησαν στην Ευρώπη έγιναν ανοιχτόχρωμοι με την πάροδο του χρόνου, επειδή το χλωμό δέρμα απορροφά περισσότερο ηλιακό φως, το οποίο είναι απαραίτητο για να παράξει αρκετή βιταμίνη D. Τα τελευταία ευρήματα δείχνουν ότι το χλωμό δέρμα εμφανίστηκε αργότερα, ενδεχομένως όταν η έλευση της καλλιέργειας σήμαινε ότι οι άνθρωποι λάμβαναν λιγότερη βιταμίνη D, μέσω της διατροφής όπως τα λιπαρά ψάρια.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ίαν Μπαρνς, επικεφαλής της έρευνας στο βρετανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, «το πιο συναρπαστικό δεν είναι το χρώμα του δέρματος του άνδρα αλλά ο συνδυασμός χαρακτηριστικών που δεν απαντά σήμερα σχεδόν πουθενά στον κόσμο». «Δεν μιλάω απλά για το δέρμα και τα μάτια αλλά και για το σχήμα προσώπου. Όλα αυτά τα στοιχεία μαζί τον καθιστούν τελείως διαφορετικό από τα πρόσωπα που βλέπουμε σήμερα γύρω μας.

Με πληροφορίες από την LIFO και την Guardian

Loader