Να δει κανείς ή να μην δει το Justice League;

Να δει κανείς ή να μην δει το Justice League;

Να δει κανείς ή να μην δει το  Justice League;
Ακόμη κι ο πιο παντογνώστης geek δεν θα ξέρει να σου πει με σιγουριά

Πολυαναμενόμενη η νέα ταινία της DC Comics, πράγμα που φαίνεται και στο Box Office: 16.6 εκατομμύρια δολάρια από τις πρώτες μόνο μέρες της κυκλοφορίας της. Σκέφτηκα κι εγώ να γράψω ένα review με αφορμή τη δημοτικότητά της, κάνοντας ωστόσο λίγο την έρευνά μου, εντόπισα κάτι λίγο πιο ενδιαφέρον. Τι εννοώ;

Λαμβάνοντας υπόψη τις προηγούμενες προσπάθειες της DC για μια ταινία που να … βλέπεται, οι αντιδράσεις ήταν μικτές. Απόπειρες όπως το «Batman v Superman: Dawn of Justice» και το «Suicide Squad» ήταν φτηνές δικαιολογίες για ταινίες βαρετές, ανούσιες και γεμάτες clichés, οι οποίες σκότωσαν κάθε όμορφη ανάμνηση που ως millennials είχαμε για τους ήρωες αυτούς.

Τα πράγματα πήγαν κάπως καλύτερα με το «Man of Steel» και το «Wonder Woman» αλλά μην φανταστείτε τίποτα βαρυσήμαντο. Λίγο περισσότερο χαρακτήρα και μια υποτιθέμενη σταγόνα φεμινισμού. Φεμινισμός στη βιομηχανία του Hollywood, όπου οι υποθέσεις για σεξουαλική παρενόχληση ετησίως είναι περισσότερες από τις ταινίες. Ο αριθμός είναι 75 by the way και δεν μιλάω για τις ταινίες.

Ο μέσος geek εκεί έξω θα απορρίψει τα λεγόμενα μου πιο γρήγορα και από τον Flash και εγώ θα πετάξω τα πτυχία μου στη θάλασσα για να τα κρεμάσει πάνω από το τζάκι του ο Aquaman

Οι εκατομμύρια φαν της DC Comics ήταν, κατά συνέπεια, κάπως διχασμένοι αναφορικά με τον ενθουσιασμό τους για το «Justice League». Το ενδιαφέρον όμως σ' αυτό ακριβώς το σημείο εντοπίζεται.

Καθώς η ποικιλία στις προβλέψεις είναι σύνηθες φαινόμενο, είθισται με το που κυκλοφορήσει μια ταινία να επικρατεί ένα σχετικό και γενικό consensus. Στην περίπτωση του «Suicide Squad», για παράδειγμα, υπήρξε ομοφωνία στην βδελυγμία που μας προκάλεσε όταν την είδαμε.

Στην περίπτωση δε του «Batman v Superman: Dawn of Justice», δεν νομίζω ότι ασχοληθήκαμε ιδιαίτερα. Σας έτυχε ποτέ να τα βρίσκετε τόσο καλά με κάποιο φίλο, σύντροφο ή συγγενή, που να μπορείτε να συνεννοηθείτε χωρίς να χρειαστεί καν να ανοίξετε το στόμα σας; Κάτι τέτοιο έγινε μ' αυτήν την ταινία. Απλά κοιτάξαμε ο ένας τον άλλο και ήταν αρκετό.

Δεν λέω ούτε ότι αυτό είναι καλό, ούτε ότι δεν πρέπει να προσμετράται η προσωπική ή η επαγγελματική άποψη. Εννοείται ότι το κάθε πολιτιστικό προϊόν προκαλεί πολλές και διαφορετικές αντιδράσεις. Αναφέρομαι στο λίγο πιο ακανόνιστο βουητό που συναντάμε συνήθως στο ίντερνετ, μέσα από πηγές όπως είναι το Reddit,το 4Chan, το 9GAG, το Facebook και το Twitter. Μιλάω με άλλα λόγια για το τελικό πόρισμα που βγάζει η πλέον αρμόδια αρχή αναφορικά με τα superhero movies: τους geeks.

Αλλά το «Justice League», με μια μικρή κλίση προς τις αρνητικές κριτικές, έχει μπερδέψει το κοινό και τους κριτικούς αρκετά, έτσι ώστε να υπάρχει μια γενική σύγχυση στο αν η ταινία είναι καλή ή όχι. Ακόμη και το απόλυτα σωστό, ειδικευμένο και επαγγελματικά καταρτισμένο μάτι του geek δεν ήξερε πώς να αντιμετωπίσει αυτήν την ταινία. Ναι, φίλτατε αναγνώστη. Ο παντογνώστης geek δεν διακατεχόταν από την συνηθισμένη οιστρηλασία που τον χαρακτηρίζει όταν βγαίνει μια νέα τέτοια ταινία.

Συμπερασματικά, εγώ τι να πω; Η άποψη μου θα χαθεί μέσα στο στροβιλοδρόμιο των ασταμάτητα μεταβαλλόμενων απόψεων και θα ξεχαστεί πιο γρήγορα κι από την εν λόγω ταινία. Ο μέσος geek εκεί έξω θα μπορέσει να απορρίψει τα λεγόμενα μου πιο γρήγορα και από τον Flash, και εγώ θα πετάξω τα πτυχία μου στη θάλασσα να τα κρεμάσει πάνω από το τζάκι του ο Aquaman.

Loader