Βοήθειά μας άγιε μου Ονησίφορε

Βοήθειά μας άγιε μου Ονησίφορε

Γεώτρηση με τρέλα, κορδέλα και West Capella

Βοήθειά μας άγιε μου Ονησίφορε
Ας μην έχουμε αυταπάτες μετά το φιάσκο του Κραν Μοντανά

Ξημερώματα Τετάρτης το πλοίο-γεωτρύπανο West Capella αράζει στην κυπριακή ΑΟΖ προκειμένου η TOTAL να αρχίσει τις εργασίες επί του θαλασσίου τεμαχίου «11» («Ονησίφορος») προκειμένου να διακριβωθεί αν όντως, εντός αυτού του σημείου της κυπριακής υφαλοκρηπίδας υπάρχει κάποιο μεγάλο κοίτασμα υδρογονανθράκων.

Οι σημειολογίες είναι καταπληκτικές. Το Κυπριακό κατέρρευσε. Στις 12 του Ιούλη γιορτάζει ο Όσιος Ονούφριος ο Αιγύπτιος (το πρώτο θαύμα, μιας και το «11» συνορεύει με την αιγυπτιακή ΑΟΖ και το κοίτασμα-μαμούθ Zohr) ενώ στις 13 του Ιούλη, που το τρυπάνι πιάνει δουλειά, γιορτάζει ο Άγιος Ονησίφορος –που ως άγιος της Χριστιανοσύνης συνδέθηκε με το χωριό Αναρίτα στην Πάφο.

Διαβάζουμε στον Συναξαριστή: «Γι' αυτό τον λόγο και ο Θεός τον τίμησε με ιδιαίτερες δωρεές και χαρίσματα. Του έδωσε πλούσια το χάρισμα της θεραπείας. Πολλά θαύματα και ιατρείες επενεργούσε καθημερινά. Θεραπείες δαιμονισμένων, λεπρών, καρκινοπαθών, παθήσεων ματιών κι ένα σωρό άλλων ασθενειών. Σε μια περίοδο τρομερής ανομβρίας με τη θερμή προσευχή του σαν τον Προφήτη Ηλία άνοιξε τους καταρράκτες του ουρανού και κατέβασε βροχές ευεργετικές, που δρόσισαν όχι μονάχα ανθρώπους και ζώα, αλλά και πότισαν τη διψασμένη γη. Στο πρόσωπο του έβρισκαν οι δυστυχισμένοι την παρρησία, οι άρρωστοι τη θεραπεία κι οι πονεμένοι την παρηγοριά (…)

Στην Κύπρο γενικά έχουμε μια τάση να δίνουμε πετυχημένα ονόματα στα θαλάσσια τεμάχια (ή οικόπεδα όπως –ελέω κουλτούρας developerz- καθιερώσαμε το 2011) εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής μας Ζώνης. Έτσι, μετά το «το τρυπάνι που μπήκε στα σωθικά της Αφροδίτης» θα ζήσουμε το «το τρυπάνι τρύπησε τον Ονησίφορο». Καλή φάση. το πλοίο-γεωτρύπανο West Capella σημαίας Παναμά θα βρίσκεται για ένα διάστημα σχεδόν 90 ημερών επί της κυπριακής ΑΟΖ και του θαλασσίου τεμαχίου 11

Είναι για 90 ημέρες σχεδόν που το τρυπάνι θα κάνει τον άγιο… κολασμένο. Βοήθειά μας. Και μέσα στον καυτό Ιούλιο (Μαρί, επέτειοι πραξικοπήματος και εισβολής, λάλλαρος 45 βαθμοί) ακόμη ένα μικρό-δράμα δείχνει να βρίσκεται προ των πυλών. Αυτό της τουρκικής προκλητικότητας. Αλήθεια ενόψει γεώτρησης θα γεμίσει άραγε η κυπριακή ΑΟΖ με τουρκικά φουσκωτά σε σχήμα φλαμίνγκο βαμμένο με φούμο; Πέραν της πλάκας, η απάντηση είναι ναι, και τα κυρίαρχα σενάρια περιλαμβάνουν:

• Προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας προκειμένου να «γκριζάρει» την κυπριακή υφαλοκρηπίδα και το δικαίωμα της Κύπρου να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα εκεί.

Πρακτικά αυτό σημαίνει: α. Κλιμάκωση της Τουρκίας με συγκέντρωση στρατιωτικών πλοίων επί της κυπριακής ΑΟΖ ή επανεμφάνιση του γνωστού σε όλους Barbaros β. Μονομερείς ενέργειες όπως η τοποθέτηση ερευνητικής πλατφόρμας επί του τεμαχίου «11» ή πέριξ αυτού (το «6» λόγω ενεργειών Σινιρλίογλου σε επίπεδο ΟΗΕ αλλά και γεωγραφικής θέσης προσφέρεται…) και γ. Δημόσιες τοποθετήσεις εκ μέρους της Άγκυρας περί «μονομερών ενεργειών των Ε/κ σε σχέση με την αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου» προκειμένου να εκφοβιστούν οι εμπλεκόμενες εταιρείες και δ. Κάτι πιο εξωτικό –πχ δημιουργία έντασης σε άλλο σημείο της κυπριακής επικράτειας (στην κορύφωση μάλιστα της τουριστικής περιόδου).

• Η Τουρκία προφανώς και δεν θα παρενοχλήσει τη γεώτρηση αυτή καθ’ εαυτή. Οι εταιρείες δεν είναι κρατικοί δρώντες (είναι non-state actors) και τέτοιου είδους πρακτικές αποφεύγονται ακόμη κι από κράτη-ταραξίες. Ειρήσθω εν παρόδω το West Capella και τα υποστηρικτικά πλοία φέρουν σημαίες κρατών. Το Troms Hera φέρει πχ βρετανική σημαία.

Ας μην έχουμε αυταπάτες μετά το φιάσκο του Κραν Μοντανά (ή Κρανς Μοντανά ή Κραν Μοντάνα ή Κραν Μοντανά). Το Κυπριακό μας τελείωσε. Ο Πρόεδρος έθεσε προτεραιότητες όπως η «διεθνής εκστρατεία διαφώτισης» και πρόταξη για να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος έχει θέσει εναλλακτική στρατηγική (διεθνή εκστρατεία διαφώτισης δηλαδή). Άντε και ευτυχισμένο το 1983. Όλοι μαζί θα πάνε τον Φεβρουάριο να ζητιανέψουν ψήφο.

Με το φυσικό αέριο όμως τα πράγματα θα είναι ζόρικα. Όχι μόνο λόγω της εργαλειοποίησης του αερίου από την Τουρκία ως επιχείρημα (σ.σ. ακριβώς όπως το «γκριζάρισμα» στο Αιγαίο δημιουργεί μια συζήτηση) για το μέλλον σε περίπτωση που το όποιο Κυπριακό θα συζητιέται ακόμη (στο Αιγαίο πέραν των αερομαχιών και των Καμμένων Αθήνα και Άγκυρα ερίζουν από το 1978 για τον ορισμό θαλασσίων ζωνών) αλλά και εξαιτίας του ότι με άλυτο το Κυπριακό οι επιλογές αξιοποίησης για την Κύπρο μειώνονται δραστικά. Άσε που με τουρκικές φρεγάτες τριγύρω και οι εμπλεκόμενες εταιρείες θα τα βλέπουν… κάπως. Βέβαια το φυσικό αέριο από μόνο του ούτε θα λύσει το Κυπριακό αλλά ούτε και θα μας κάνει Ντουμπάι σε μια ημέρα.

Η επόμενη εβδομάδα θα έχει πολύ φάση πάντως. Ειδικά αν τις μέρες που ο Ονησίφορος θα το γλεντάει με το τρυπάνι θα πλακώσουν οι Τουρκαλάδες. Κι ο Καμμένος. Και τα ρεπορτάζ της ελληνικής τηλεόρασης. Και οι ειδικοί κάθε είδους και οι δημοσιογραφιάδες. Και ο Χατζηπετρής. Εξάλλου μετά το #olapoutanastocransmontana ένα γεώτρηση με τρέλα, κορδέλα και West Capella μας ταιριάζει.

Ας βάλει ο άγιος Ονησίφορος το χέρι του (ή τίποτα άλλο).

Loader