Πάμε μουσικό περίπατο στη Βάβλα

Πάμε μουσικό περίπατο στη Βάβλα

Επτά μουσικά σχήματα θα εμφανιστούν στις αυλές και τις πλατείες του χωριού

Από τα πιο όμορφα ορεινά χωριά της Λάρνακας, η Βάβλα έχει προσελκύσει τα τελευταία χρόνια γύρω στους δέκα νέους, οι οποίοι άφησαν τις πόλεις και επέλεξαν να ζήσουν στα παραδοσιακά σπίτια του χωριού.

Πρόκειται για νέους και νέες που αναζήτησαν μια άλλη ποιότητα ζωής μέσα στη φύση, με χαμηλά ενοίκια, σ’ ένα όμορφο περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη στενών δεσμών ανάμεσα στους κατοίκους της κοινότητας. Οι νέοι αυτοί αναζωογόνησαν τον Σύνδεσμο Ανάπτυξης Βάβλας, και μέσα απ’ αυτόν προέκυψε ο Μουσικός Περίπατος στο παραδοσιακό χωριό, που οργανώνεται το Σάββατο 13 Μαΐου.

Ο Σύνδεσμος Ανάπτυξης Βάβλας προσκαλεί το κοινό σ’ ένα ευχάριστο απόγευμα: Αρχίζοντας στις 5 μ.μ., επτά μουσικά σχήματα θα εμφανιστούν σε παραδοσιακού χαρακτήρα σπίτια, αυλές και άλλα σημεία του χωριού. Συγκεκριμένα, θα παίξουν οι καλλιτέχνες Δημήτρης Μεσημέρης και Φρειδερίκη Τομπάζου, Nama Dama, Σόφη Φετοκάκη + Ντούο Λελαλέ, το vocal jazz trio Sung Mellow, οι Μάλυ, το κουαρτέτο εγχόρδων Por Amor Al Arte και το βρετανικό ντουέτο Dutch Grip.

Με την άφιξή τους οι επισκέπτες θα λαμβάνουν το πρόγραμμα με χάρτη του χωριού που θα τους κατατοπίζει για την τοποθεσία των μουσικών δρώμενων. Παράλληλα, θα φιλοξενείται έκθεση ζωγραφικής του Κύπριου ζωγράφου Πασχάλη Αναστάση στο πρώην δημοτικό σχολείο του χωριού. H είσοδος σε όλη την εκδήλωση είναι ελεύθερη, ενώ θα πωλούνται τοπικά προϊόντα και διάφορα είδη φαγητού και ποτού. Το μπαρ της εκδήλωσης έχει αναλάβει το λευκωσιάτικο καφενείο Πρόζακ. Η βραδιά θα κλείσει με μουσική από τον Βρετανό DJ Reginald Omas Mamode IV στο κέντρο του χωριού.

Εκτός από τον Κύπριο ζωγράφο Πασχάλη Αναστάση, στο χωριό ζουν οι μουσικοί Λευτέρης Μουμτζής και Σόφη Φετοκάκη. Η Σόφη ήρθε από το εξωτερικό το 2020 και εγκαταστάθηκε στη Βάβλα με τον σύντροφό της Γιώργο Βενιζέλο. Η νεαρότερη κάτοικος του χωριού είναι η τριών μηνών κόρη τους Αμαρυλλίς. «Ζούσα στο εξωτερικό και αρχικά ήρθα εδώ με πρόσκληση του φίλου μου Λευτέρη Μουμτζή. Δεν ήθελα να ζήσω στην πόλη και λάτρεψα το χωριό από την πρώτη φορά που ήρθα. Είναι πολύ ιδιαίτερο, έχει πολλά πετρόχτιστα σπίτια σε καλή κατάσταση. Μας αρέσει η ησυχία, η ομορφιά, η ηρεμία, η φύση. Παίρνουμε πράγματα που δεν θα βρίσκαμε στην πόλη», μας είπε η Σόφη.

Για τον Μουσικό Περίπατο στις 13 Μαΐου, η Σόφη Φετοκάκη προτείνει στο κοινό να πάει και να απολαύσει μια ιδιαίτερη εμπειρία. «Οι κόσμος θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το χωριό και τις μουσικές μας. Οι παραδοσιακές  αυλές των σπιτιών θ’ ανοίξουν και θα γεμίσουν με μουσική. Παράλληλα θα έχουμε περίπτερα με τοπικά προϊόντα. Ο περίπατος είναι κατάλληλος για ανθρώπους όλων των ηλικιών». Η Σόφη θα παρουσιάσει νησιώτικα και ανατολίτικα τραγούδια μαζί με την Έλενα Ξυδά και τη Βερόνικα Αλωνεύτη.

Ο Γιώργος Βενιζέλος μας μίλησε για ένα ρεύμα νέων ανθρώπους που επιλέγουν να μετακομίσουν στη Βάβλα. Ο ίδιος ασχολείται με την έρευνα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και, όπως μας εξήγησε, με την τηλεργασία δεν είναι απαραίτητο να βρίσκεται καθημερινά στην πόλη. «Απολαμβάνουμε τη φύση και δεν χρειάζεται να μετακινούμαστε καθημερινά. Είναι πολύ διαφορετικές οι σχέσεις που αναπτύσσονται σε μια μικρή κοινότητα και μας αρέσει αυτή η εμπειρία.  Όλοι οι κάτοικοι του χωριού είναι 40, από τους οποίους οι 10 είμαστε νέοι». Ο Μουσικός Περίπατος, λέει ο Γιώργος, θα δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν το χωριό, να μπουν στις αυλές των υπέροχων πετρόκτιστων σπιτιών και να απολαύσουν καλή μουσική. «Θα συνεχίσουμε συστηματικά να οργανώνουμε εκδηλώσεις που θα δώσουν νέα πνοή στο χωριό» σημειώνει.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υφυπουργείου Πολιτισμού, στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτιστικής Αποκέντρωσης 2023, και υπό την αιγίδα του υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Χορηγός Επικοινωνίας: ΡΙΚ Πληροφορίες: Μουσικός Περίπατος στη Βάβλα, ορεινή Λάρνακα, Σάββατο 13 Μαΐου 17:00 – 23:00 Επιπλέον πληροφορίες: Σύνδεσμος Ανάπτυξης Βάβλας, τηλ. 99676397, 99941100.

Βάβλα, Ορεινή Λάρνακα, Σάββατο 13 Μαΐου, 5-11μ.μ. 99676397 Είσοδος Ελεύθερη

  μουσικος περιπατος

 

Loader