Έγινε η “σφαγή” της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου

Έγινε η “σφαγή” της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου

Αλ Καπόνε VS Τζωρτζ "Μπαγκς" Μοράν: Ποιος θα ήταν ο "άρχοντας" της παρανομίας στο Σικάγο;

14 Φεβρουαρίου 1929. Ώρα: 10.30 το πρωί. Την ώρα που οι ερωτευμένοι του Σικάγο γιόρταζαν τον Άγιο Βαλεντίνο, εφτά άνδρες της συμμορίας της “Βόρειας Πλευράς” περίμεναν το φορτηγό που θα μετέφερε κιβώτια φτηνής, παράνομης μπύρας. Αντί αυτού, ακολούθησε ένα λουτρό αίματος. O λόγος; Ο Αλ Καπόνε ήθελε να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο στην διακίνηση παράνομου αλκοόλ στο Σικάγο, στην εποχή της ποτοαπαγόρευσης.

Στο μακρινό 1918 υπερψηφίστηκε η 18η τροπολογία του Αμερικανικού Συντάγματος από το Κογκρέσο, που προέβλεπε την απαγόρευση παρασκευής, διακίνησης, εισαγωγής, εξαγωγής και πώλησης αλκοολούχων ποτών. Μέχρι το 1920 είχε εφαρμοστεί σε όλες τις Πολιτείες. Αυτό όμως έδωσε την ευκαιρία σε δεκάδες συμμορίες να αρχίσουν την παράνομη διακίνηση αλκοόλ, αποφέροντας τους κέρδη εκατομμυρίων δολαρίων. Στο Σικάγο από το 1925 είχαν δημιουργηθεί δύο συμμορίες που ήλεγχαν τη διακίνηση παράνομου αλκοόλ. Η μία ήταν η Ιταλο-Αμερικανική με επικεφαλής τον Αλ Καπόνε, και η άλλη συμμορία ήταν η Ιρλανδο-Αμερικανική με επικεφαλής τον Τζορτζ "Μπαγκς" Μοράν.

Την ημέρα που υμνείται ο έρωτας, σαν σήμερα, στις 14 Φεβρουαρίου του 1929,  ο διαβόητος γκάνγκστερ, Αλ Καπόνε, επέλεξε να λύσει τις διαφορές του με τον πιο ισχυρό ανταγωνιστή του στο Σικάγο. Αυτή η ημέρα έμεινε στην ιστορία ως η «Η σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου», αφού ένα μακελειό έλαβε χώρα σε μια αποθήκη του Λίνκολν Παρκ, στην βόρεια πλευρά της πόλης του Σικάγο.

Ο Αλ Καπόνε, που ηγούνταν το νότιο τμήμα του Σικάγου, αποφάσισε να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με τον "Μπαγκς" Μοράν, τον αιώνιο αντιπάλό του, που είχε τον έλεγχο του βόρειου τμήματος της πόλης. Έτσι ανέθεσε στο “δεξί του χέρι”  να βάλει σε εφαρμογή ένα σχέδιο για την εξόντωση του Μοράν, με σκοπό να γίνει ο ένας και μοναδικός κυρίαρχος του Σικάγο.

Το σχέδιο περιελάμβανε τη μεταμφίεση τριών μελών της συμμορίας του Καπόνε σε αστυνομικούς, οι οποίοι θα έφταναν στο σημείο του ραντεβού με τον Μοράν, με δύο αυτοκίνητα που θα θύμιζαν περιπολικά, και θα ήταν συνοδευόμενοι από δύο ακόμη άνδρες που θα ήταν ντυμένοι με πολιτικά. 

Χρησιμοποίησαν λοιπόν για δόλωμα ένα φορτίο με αλκοόλ. Η ενέδρα ήταν πολύ καλά στημένη και οργανωμένη από τους άνδρες του Αλ Καπόνε, που από νωρίς είχαν στηθεί περιφερικά της αποθήκης, όπου έμελλε να σημειωθεί το μακελειό. Μόλις ένας άνδρας, που έμοιαζε με τον Μοράν, μπήκε στην αποθήκη για να ολοκληρώσει την συμφωνία με το παράνομο αλκοόλ, οι τρεις “αστυνομικοί” εισέβαλαν στο χώρο αναγκάζοντας και τα επτά άτομα που βρίσκονταν εκεί να στηθούν στον τοίχο. Στη συνέχεια, άνοιξαν πυρ και τους γάζωσαν με τα αυτόματα Τόμσον. με τα οποία ήταν οπλισμένοι. Από τους επτά νεκρούς, πέντε ήταν μέλη της συμμορίας του Μοράν, ένας συνεργαζόμενος μικροκακοποιός κι ένας μηχανικός που βρισκόταν εκεί για να επισκευάσει ένα αυτοκίνητο της συμμορίας. Ο Μοράν σώθηκε επειδή είχε κατά τύχη αργήσει στο ραντεβού κι όταν έφτασε πρόλαβε να δει τους «αστυνομικούς» και φρόντισε να εξαφανιστεί  ένας συνεργαζόμενος μικροκακοποιός κι ένας μηχανικός που βρισκόταν εκεί για να επισκευάσει ένα αυτοκίνητο της συμμορίας. Ο Μοράν σώθηκε επειδή είχε κατά τύχη αργήσει στο ραντεβού κι όταν έφτασε πρόλαβε να δει τους “αστυνομικούς” και φρόντισε να εξαφανιστεί.

Το μακελειό προκάλεσε λαϊκή κατακραυγή στο Σικάγο, και σημαίνοντα πρόσωπα της «Πόλης των Ανέμων» ζήτησαν να μπει ένα τέλος στη δράση των συμμοριών. Η τοπική αστυνομία, παρότι γρήγορα διαπίστωσε ποιοι ήταν οι πρωταγωνιστές του αιματηρού επεισοδίου, δεν μπόρεσε να προχωρήσει σε συλλήψεις. Ο Αλ Καπόνε και το πρωτοπαλίκαρό του Τζακ ΜακΓκαρν είχαν γερά άλλοθι: ο πρώτος βρισκόταν στη Φλόριντα για διακοπές και ο δεύτερος στην αγκαλιά της φιλενάδας του.

Μετεωρική ήταν και η πτώση του Μπαγκς Μοράν. Από πάμπλουτος γκάνγκστερ βρέθηκε να ληστεύει τράπεζες για τα προς το ζην. Ένα από τα πρωτοπαλίκαρα του Αλ Καπόνε, ο Φρανκ Νίτι διαφέντευε το Σικάγο τη δεκαετία του '30. Με την άνοδο του Ρούζβελτ στην εξουσία το 1933, η ποτοαπαγόρευση καταργήθηκε.

Πηγές:

www.sansimera.gr

www.mixanitouxronou.gr

www.iefimerida.gr

Πηγή φωτογραφίας

Loader