Ελένη Πλουτάρχου: «Για να είμαστε πιο δεκτικοί στη διαφορετικότητα, πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε»

Ελένη Πλουτάρχου: «Για να είμαστε πιο δεκτικοί στη διαφορετικότητα, πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε»

Όσα είπε αποκλειστικά στην Avant-Garde η υπεύθυνη, Χάρτας διαφορετικότητας Κύπρου και διαχειρίστρια έργων στο κέντρο κοινωνικής καινοτομίας, με αφορμή το Φόρουμ Διαφορετικότητας

Η Χάρτα Διαφορετικότητας Κύπρου, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μήνα Διαφορετικότητας, ενώνει τις δυνάμεις της με τρέχουσες πρωτοβουλίες του Κέντρου Κοινωνικής Καινοτομίας (CSI) και μας προσκαλεί σε μια δράση γεμάτη συζητήσεις, εργαστήρια και διασκέδαση, με σκοπό την προώθηση κάθε μορφής διαφορετικότητας.

Με αφορμή το  Φόρουμ Διαφορετικότητας λοιπόν που επιστρέφει δυναμικά για τρίτη συνεχή χρονιά στη Λευκωσία έχοντας ως θέμα την “Ενδυνάμωση της Ποικιλομορφίας: Κινητοποιώντας την Καινοτομία, την Ανάπτυξη και την Ισότητα στην Επιχείρηση”, η υπεύθυνη, Χάρτας διαφορετικότητας  Κύπρου και διαχειρίστρια έργων στο κέντρο κοινωνικής καινοτομίας, με αφορμή το Φόρουμ Διαφορετικότητας, κυρία Ελένη Πλουτάρχου μίλησε αποκλειστικά στην Avant-Garde. 

 

Κυρία Πλουτάρχου, φέτος, το Φόρουμ Διαφορετικότητας επιστρέφει για τρίτη συνεχή χρονιά. Πώς «γεννήθηκε» η ιδέα αυτού του Φόρουμ και πώς αυτό βοηθάει την κυπριακή κοινωνία;

Η ιδέα για το Φόρουμ Διαφορετικότητας προέκυψε όταν αναζητούσαμε ένα μέρος όπου όλοι θα μπορούν να συζητήσουν και να υποστηρίξουν τη διαφορετικότητα, τη δικαιοσύνη και τη συμπερίληψη. Επιπλέον, ψάχνοντας μια πλατφόρμα όπου θα μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να κατανοούν και να σέβονται καλύτερα ο ένας τον άλλον, γεγονός που θα καθιστά την κοινωνία μας ισχυρότερη και πιο ενωμένη, χωρίς αποκλεισμούς και προκαταλήψεις.

Πότε και πού θα πραγματοποιηθεί το Φόρουμ Διαφορετικότητας φέτος;

Φέτος, το Φόρουμ Διαφορετικότητας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Μαΐου στην Πλατεία Ελευθερίας, μεταξύ των ωρών 15.00-21.00.

Τι μπορεί να κάνει κάνεις εάν το επισκεφθεί;

Αν πας στο Φόρουμ Διαφορετικότητας, μπορείς να γνωρίσεις νέους ανθρώπους, να μάθεις από ειδικούς, να συμμετάσχεις σε εργαστήρια για να μάθεις νέα πράγματα και να μοιραστείς τις δικές σου εμπειρίες και ιδέες σχετικά με τη διαφορετικότητα και την ένταξη. Θα είναι μια ευκαιρία για να απολαύσεις χορούς και μουσική από διάφορες εθνικότητες. Επίσης, θα υπάρχουν περίπτερα στα οποία θα μπορείς να αγοράσεις χειροποίητες κατασκευές και εδέσματα.  

Πόσο δεχτικοί είμαστε ως Κύπριοι στο «διαφορετικό»;

Στην Κύπρο, οι περισσότεροι άνθρωποι αποδέχονται  τις διαφορετικές ιδέες και τους διαφορετικούς ανθρώπους, αλλά μερικές φορές, κάποιοι άνθρωποι μπορεί να μην καταλαβαίνουν ή να μην αποδέχονται κάποιες από αυτές διαφορές. Εκδηλώσεις όπως το Φόρουμ Διαφορετικότητας προσπαθούν να βοηθήσουν όλους να κατανοήσουν και να αποδεχτούν καλύτερα ο ένας τον άλλον.

Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που ανήκουν σε διαφορετικές ομάδες;

Άνθρωποι από διαφορετικές ομάδες μπορεί να περνούν δύσκολα, επειδή κάποιοι άλλοι μπορεί να τους συμπεριφέρονται άδικα ή να μην τους δίνουν τις ίδιες ευκαιρίες. Αυτές οι προκλήσεις μπορεί να τους δυσκολεύουν να γίνουν μέρος της κοινωνίας όπως όλοι οι υπόλοιποι. 

Ποια είναι τα κύρια μηνύματα που πρέπει να μεταδοθούν στην εκπαίδευση για τη διαφορετικότητα;

Στην εκπαίδευση για τη διαφορετικότητα, πρέπει να διδάξουμε σε όλους να είναι ευγενικοί, να κατανοούν και να σέβονται τους ανθρώπους που είναι διαφορετικοί από αυτούς. Πρέπει να μάθουμε και να εκτιμούμε τους διαφορετικούς πολιτισμούς, το υπόβαθρο και τις ταυτότητες.

Πώς μπορούν οι οργανώσεις να δημιουργήσουν πιο ανοιχτό περιβάλλον για την αναγνώριση της διαφορετικότητας;

Οι οργανισμοί μπορούν να δημιουργήσουν μια νέα πλατφόρμα συζήτησης για τη διαφορετικότητα, έχοντας δίκαιους κανόνες, εκπαιδεύοντας το προσωπικό τους σχετικά με τη διαφορετικότητα, μιλώντας ανοιχτά γι' αυτήν και κάνοντας πράγματα που διασφαλίζουν το αίσθημα της αποδοχής , της κατανόησης και πάνω από όλα του σεβασμού.

Τι θεωρείται ότι πρέπει να αλλάξει για να είμαστε πιο ανοιχτοί ως κοινωνία στη διαφορετικότητα;  

Για να είμαστε πιο ανοιχτοί στη διαφορετικότητα, πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε και ενεργούμε. Πρέπει να είμαστε πιο δεκτικοί στις διαφορές, να μην αποδεχόμαστε την αδικία και να διασφαλίζουμε ότι όλοι έχουν τις ίδιες ευκαιρίες, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι, πώς μοιάζουν και ποιά είναι η χώρα καταγωγής τους. Είναι κάτι για το οποίο πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί, ώστε όλοι να έχουν το αίσθημα του ανήκειν.

 

Χώρος προσβάσιμος σε όλους, είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες: 22610711 ή [email protected]

Κυριακή,12 Μαΐου 2024 | 15:00 - 21:00 | πλατεία Ελευθερίας, Λευκωσία

diversity fair

Loader