Μια κρυμμένη θαλασσινή σπηλιά σας περιμένει να την ανακαλύψετε

Μια κρυμμένη θαλασσινή σπηλιά σας περιμένει να την ανακαλύψετε

Το τοπίο αποτελεί ένα ειδυλλιακό σημείο στο νησί

Ο λόγος γίνεται για τη σπηλιά των Αγίων Σαράντα στην Ξυλοφάγου. Η Ξυλοφάγου έχει εντυπωσιακές σπηλιές, από τις οποίες οι πιο σαγηνευτικές είναι ο σπήλιος της «Εγγλεζούς» και η σπηλιά των «Αγίων Σαράντα». Η τελευταία πήρε το όνομα της από τους Αγίους Σαράντα Μάρτυρες, της παγωμένης λίμνης της Σεβάστειας.

Η σπηλιά των Αγίων Σαράντα, βρίσκεται στον ποταμό Λιοπετριού - Ξυλοφάγου. Πρόκειται για μια φυσική σπηλιά στα νότια του ποταμού. Λέγεται ότι κατά τα παλαιότερα χρόνια από την σπηλιά ανάβλυζε κρυστάλλινο νερό, ολόχρονα.

σπηλια αγιοι σαραντα

Σύμφωνα με την Χριστιανική Ιστορία, οι Άγιοι Σαράντα ζούσαν στην Σεβάστεια της Μ.Ασίας, και ήταν στρατιωτικοί της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, οι οποίοι ασπάστηκαν τον χριστιανισμό. Κατά την περίοδο των διωγμών των χριστιανών, οι Άγιοι Σαράντα για να γλιτώσουν από τους διωγμούς κατέφυγαν στα παράλια της Μ. Ασίας και έπειτα στην Β. Ήπειρο διδάσκοντας τον χριστιανισμό. Εν τέλει, κατέληξαν στην Κύπρο, στον ποταμό Λιοπετρίου - Ξυλοφάγου, στον οποίο βρήκαν καταφύγιο σε μια φυσική σπηλιά και έμειναν εκεί μέχρι το τέλος του 242 μ.Χ. 

σπηλια

Πηγή κειμένου

Φωτογραφίες: Έλενα Ηλία

Πηγή φωτογραφιών  

 

Loader