Νέα εποχή για το βραβευμένο «Πατρικό»: Δοκιμάσαμε το κυπρογενές fine dining μενού του

Νέα εποχή για το βραβευμένο «Πατρικό»: Δοκιμάσαμε το κυπρογενές fine dining μενού του

Το εστιατόριο που μας έμαθε τα αθασούθκια, τους μαγκάλλους, τα τουμάτσια γύρισε σελίδα, ανανέωσε τον χώρο του, δημιούργησε ένα εκπληκτικό fine dining tasting μενού με wine pairing γηγενών ποικιλιών και cocktails από τοπικές, premium πρώτες ύλες

Το κυπριακό εστιατόριο «Το Πατρικό» θα μπορούσε να αποτελεί την πλοκή μίας πολύ γλυκιάς ταινίας μικρού μήκου είτε ακόμα την ιστορία μίας συγκινητικής τηλεοπτικής σειράς. Τρία αδέλφια, η Ευανθία, ο Σταύρος και ο Κυριάκος Φώκου με την μητέρα τους στο πλευρό τους άνοιξαν στο πατρικό τους σπίτι ένα μικρό σουβλατζίδικο με πρώτη ημέρα λειτουγίας του τις 22 Οκτωβρίου 2012.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα σχεδόν άγνωστο, ίσως, για πολλούς χωριό της επαρχίας Λάρνακας, την Τερσεφάνου. Εκεί, η οικογένεια Φώκου κάνει αυτό το επιχειρηματικό βήμα, με τον μικρό γιο της οικογένειας, τον Κυριάκο να θέλει να σπουδάσει μάγειρας. Το μικρό σουβλατζίδικο σέρβιρε αρχικά το 2012 take away και delivery, το 2013 μετατράπηκε σε κυπριακή ταβέρνα ενώ το 2014 απέκτησε πιο δημιουργική κουζίνα. Το 2015 είχαμε ακούσει πως μια ταβέρνα στην Τερσεφάνου φτιάχνει καλό φαγητό. Αναζητώντας λοιπόν λόγω δουλειάς αλλά και γούστου νέα, υποσχόμενα μαγαζιά μαζί με δύο άλλους συναδέλφους βρεθήκαμε εκεί. Αντικρύσαμε, ένα μικρό μαγαζάκι, με λίγα τραπέζια αλλά φαινόταν πως ο χώρος είχε προσπάθεια και αγάπη. Δύο νεαρά αγόρια τότε, ο Σταύρος στην εξυπηρέτηση και ο Κυριάκος στην κουζίνα κρατούσαν το μαγαζί.

Καθίσαμε σε ένα γωνιακό τραπέζι, το μαγαζί ήταν άδειο και αρχίσαμε τις περίεργες ερωτήσεις. Παραγγείλαμε κυπριακό μεζέ και όταν άρχισαν να φτάνουν τα διάφορα πιατάκια στο τραπέζι καταλάβαμε πως εδώ κάτι άλλο γίνεται. Ήταν πολύ εντυπωσιακό όταν φάγαμε κουνουπίδι με ταχίνι, κεφτέδες με τραχανά και μανιτάρια με λάδι από μαϊντανού. 

9

Φύγαμε πολύ εντυπωσιασμένοι και είχαμε συγκινηθεί από την ιστορία των τριών αδελφιών που μαζί με την μητέρα τους λειτουργούσαν μία επιχείρηση με μεράκι και ήθελαν να ξεφύγουν από το πλαίσιο της κλασικής κυπριακής ταβέρνας φέρνοντας πιο δημιουργικές συνταγές με γνώμονα πάντα τις γεύσεις της Κύπρου, τα ντόπια προϊόντα και την πρωτοτυπία. Έκτοτε, όλη η Κύπρος έμαθε «Το Πατρικό», ο Κυριάκος έγινε ο νέος ταλαντούχος σεφ της εποχής, αρκετά βραβεία και υποψηφιότητες ήρθαν και αυτός ο χώρος, ο γεμάτος αγάπη ξεκίνησε να εξελίσσεται και να γίνεται το μοναδικό εστιατόριο της χώρας που σερβίρει αποκλειστικά αυθεντική δημιουργική κυπριακή κουζίνα.

Σήμερα, όταν θυμάμαι εκείνη την πρώτη μέρα συγκινούμαι, όπως χάρηκα όταν πήραν το πρώτο τους βραβείο στα Time Out Eating Awards όπου εργαζόμουν τότε. To εστιατόριο απέκτησε δική του ταυτότητα, μετακόμισε σε άλλο χώρο στο χωριό πιο μεγάλο και έκλεινε τα αυτιά στις σειρήνες που το ήθελαν στη Λευκωσία. Η πρωτεύουσα τους υποδέκτηκε πέρσι με το νέο του μαγαζί «Το Μαειρκόν» που βρίσκεται μέσα στην αγορά Αγίου Αντωνίου και σερβίρει τα μεσημέρια πιάτα δημιουργικής κυπριακής κουζίνας. 

Σήμερα, το Πατρικό, γύρισε σελίδα. Μπήκε σε μία νέα εποχή και πραγματοποίησε ένα όνειρων των τριών αδελφιών. Δημιουργώντας ένα μενού-ορόσημο που το ονόμασαν «Metamorphosis» ήθελαν να επιβεβαιώσουν την ταυτότητα και το όραμά τους: την κυπριακή κουζίνα και γαστρονομία πρωταγωνίστρια. Και το πέτυχαν. Ο χώρος ανανεώθηκε πλήρως, με πολύ κομψές πινελιές της κυπριακής κουλτούρας ενώ δημιούργησαν ένα fine dining tasting menu πραγματική εμπειρία που όντως μεταμορφώνει τις απλές κυπριακές ύλες σε γκουρμέ πιάτα. 

Εκείνο που με εντυπωσίασε, πέραν της επιμονής στην κυπριακή ταυτότητα, το wine pairing με κρασιά από ντόπια οινοποεία και γηγενείς ποικιλίες ήταν το cocktail pairing με πέντε διαφορετικά cocktails από τοπικές, premium πρώτες ύλες. 

9

9

Η αρχή έγινε με ένα ξύλινο κουτί με ζεστό ψωμί που φτιάχνεται στην κουζίνα του μαγαζιού όπως ακριβώς όλα όσα μπαίνουν στο πιάτο. Ένα πεντανόστιμο ψωμί τραχανά που συνοδεύτηκε με πατέ από φουντούκι που περιείχε ξύδι από χαρούπι και χαρουπόμελο. Μαζί ένα αφράτο πατατόψωμο με βούτυρο τσίππας που συνοδεύτηκε με συκόπιττα και λάδι από φύλλα συκιάς. Δεν υπήρχουν λόγια να περιγράψω πως έδεσαν γευστικά οι συνδυασμοί και εντυπωσιάστηκε με την πρωτοτυπία των γεύσεων. Μαζί ήπιαμε το πρώτο cocktail που ήταν ένα μεταμορφωμένο Brandy Sour με μέλι, λάιμ, ξυδάτα, πίσσα παφίτικη, κομπούτσια, βασιλικό και τριαντάφυλλο. Από τα καλύτερα της σειράς που δοκίμασα. 

9

9

Το πρώτο πιάτο ήταν μία κουλούμπρα κονφί με αρωματικά, πουρέ μπιζελιού και το πιάτο συνόδευαν αθασούθκια, μάγκαλλοι και σκόνη φράουλας. Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ την ταπεινή κουλούμπρα σε αυτή την εκδοχή. Μαζί ήπιαμε το δεύτερο cocktail που ήταν ελιά τσακιστή με τοπική κυπριακή βότκα παλαιωμένη σε δρύινο βαρέλι, μόσφιλο, χαλούμι και θυμάρι. 

1

Σειρά πήρε το επόμενο πιάτο που ήταν με ψάρι εποχής και για το βράδυ αυτό φάγαμε σφυρίδα με φύλλα κιτρομηλιάς, κρέμα από παλαιωμένο χαλούμι, πάστα παστουρμά και τσακιστής ελιάς, γλυκό κουταλιού ελιάς, φασολάκι και νερό ντομάτας. Ήπιαμε μαζί ένα cocktail με τοπικό ουίσκι, αρωματισμένο με παστελάκι, κουμανταρία, σιρόπι σύκου και θυμάρι. 

9

Το επόμενο πιάτο ήταν και το αγαπημένο μου στο μενού. Για πρώτη φορά στη ζωή μου μάθαινα για ένα είδος κυπριακού μακαρονιού, συγκεκριμένα φτιαχνόταν στην Πάφο και λέγεται τουμάτσια. Οι δαιμόνιοι ιδιοκτήτες το ανακάλυψαν, του έδωσαν ζωή και το έβαλαν σε ένα τταβά θαλασσινών μαζί με σαμπαγιόν καρότου και κουμανδαρία.

Ακολούθησε, ένα πολυ μαλακό βοδινό φιλέτο, κομμένο σε μικρά κομμάτια με σκόνη μανιταριού, αφρό από κουνουπίδι καππαμά, χαλεπιανά, λάδι κυπριακής τρούφας και γρανίτα σέλινο στο πλάι με την οδηγία να τα τρώμε εναλλάξ. Η αίσθηση ήταν μοναδική της δροσιάς που πρσέδιδε η γρανίτα στο στόμα. Μαζί ήπιαμε ένα cocktail με την μέθοδο του milkwash με παλαιωμένη ζιβανία σε βαρέλι με σουμάδα, κουμανδαρία και τσίλι. 

9

9

Το τελευταίο πιάτο ήταν απόλυτα κυπριακό. Μία φλαούνα πασκιά με αρνίσιο κιμά, τυρί φλαούνας, δυόσμο και μια σως από αναρή που παλαιώθηκε με την μέθοδο του blue cheese και έφερε αυτό το αποτέλεσμα σερβιρισμένο με σως από σταφύλι αμπελίσιμο σε ζύμωση. Τέλος, ήπιαμε το πιο ωραίο cocktail της βραδιάς, αν και ίσως είναι θέμα γούστου, που ήταν με κυπριακό τζιν, πορτοκάλι, λάιμ, μέλι και παστελάκι με την μέθοδο του yogurt fermentation, δηλαδή της ζύμωσης του γιαουρτιού. 

9

Ολοκληρώσαμε με ένα ρυζόγαλο εμποτισμένο με κυπριακό καφέ, το ρύζι έγινε μπάλες που τρώγοντας το μαζί με την μαρμελάδα φράουλας έδινε την αίσθηση της καραμέλας. Επιπλέον, έφτασε ένα δεύτερο γλυκό που ήταν το κλασικό καλόν πράμαν με παλουζέ, μους κολοκύθας, παρφέ άσπρης σοκολάτας και πιπέρι αρτιμαθκιάς, μαχαλεπί λεμόνι και λικέρ πορτοκάλι. 

9

Το συγκεκριμένο μενού αναμφίβολα θα το περίμενα σε ένα πολυτελές πεντάστερο ξενοδοχείο είτε σε κάποιο γκουρμέ εστιατόριο της Λευκωσίας. Ο Στάυρος, ο Κυριάκος και η Ευανθία τόλμησαν, ρίσκαραν, έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα και πέτυχαν. Γύρισαν σελίδα, έκαναν το επόμενο βήμα και δημιούργησαν ένα μοναδικό στο είδος του εστιατόριο στην Κύπρο. Η επίσκεψη εδώ, να βρεθείς δηλαδή σε ένα σχεδόν άγνωστο χωριό, την Τερσεφάνου, να καθίσεις σε μία μικρή πλατεία όπου απέναντί σου είναι τα καφενεία και να φας fine dining πιάτα υψηλής γαστρονομίας τα οποία σου ξυπνούν μνήμες από τις γεύσεις και τα υλικά που βάζεις στο στόμα είναι κάτι το μοναδικό, μία πραγματική εμπειρία. Και χάρηκα τόσο πολύ που την βίωσα και σίγουρα θα την επαναλάβω στο μέλλον!  

Πέμπτη-Σάββατο 19:30-22:30, Τερσεφάνου, Λάρνακα. Πληροφορίες και κρατήσεις: 99 870998

Loader