5+1 εκδηλώσεις που θα απολαύσουμε την τελευταία εβδομάδα του Μάη

5+1 εκδηλώσεις που θα απολαύσουμε την τελευταία εβδομάδα του Μάη

Ανάμεσα τους θεατρικά και ένα δείπνο με εκλεκτά κρασία

Η τελευταία εβδομάδα του Μάη είναι εδώ και επιφυλάσσει ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που θα ικανοποιήσουν τα γούστα. Από θεατρικές παραστάσεις μέχρι ξεχωριστό δείπνο με κρασία. Ανακάλυψε πιο κάτω όλα όσα έρχονται και μην τα χάσεις.

15o Φεστιβάλ Χορού & Performance On Bodies - 22,23 Μαΐου  στον κήπο της Στέγης Χορού Λευκωσίας

Μετά από ανοικτό κάλεσμα η επιτροπή επέλεξε έργα από νέους και καταξιωμένους καλλιτέχνες με βάση την Κύπρο και το εξωτερικό, παρουσιάζοντας μια εικόνα της σύγχρονης δημιουργίας με επίκαιρες θεματικές και πρακτικές.

Μέσα από ένα φεμινιστικό φακό, σύγχρονες χορογραφικές πρακτικές και επιτελεστικές διαδικασίες το φεστιβάλ δημιουργεί ένα πλαίσιο βιωματικού ταξιδιού μέσα από την ευαισθησία, τον αγώνα και την επούλωση. Τα έργα ενσωματώνουν στιγμές ευθραυστότητας, ενηλικίωσης και ονειρικής αφύπνισης, μορφές γυναικείων πολεμιστριών και μαχητικών θηλυκοτήτων, απομεινάρια ήχου και απώλειας, ρυθμικές εξερευνήσεις, συνδιαλλαγές με τον άλλο εαυτό και τέλος, καταστάσεις ήσυχης ενδυνάμωσης.

Chats: Πρόγραμμα Κριτικής και Κριτικής Σκέψης (19-23 Μάη)

Στα πλαίσια των δράσεων που πραγματοποιεί η Στέγη Χορού Λευκωσίας για την ενίσχυση της κριτικής και της κριτικής σκέψης στο φετινό φεστιβάλ θα δημιουργηθεί μια πλατφόρμα διαδικτυακών συζητήσεων και μηνυμάτων. Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Slack θα πραγματοποιούνται καθοδηγημένες συζητήσεις για τα έργα του φεστιβάλ ως ένας τρόπος καλύτερης άρθρωσης και λεκτικής επικοινωνίας για παραστατικά έργα. Το πρόγραμμα αυτό θα συντονίζουν και καθοδηγούν η Ελεάνα Αλεξάνδρου και η Δρ Έρικα Χαραλάμπους.

Διοργανωτής: Στέγη Χορού Λευκωσίας

Θεσμικός Χορηγός: Τμήμα Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού-

Υφυπουργείο Πολιτισμού

Υποστηρικτές: Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου, Δήμος Λευκωσίας,

Ινστιτούτο "Polish Culture" Adam Mickiewicz

Εισιτήρια: €12/ €10* ανά μέρα

 Αγορά εισιτηρίων: https://bit.ly/3VaBzB3

Για περισσότερες πληροφορίες:

[email protected] και στο 22 780 960 (Δ-Π 10:00-13:00)

"Λούλλες" -  23 και 24 Μαΐου  Στέγη Χορού Λευκωσίας

Μετά από τις sold out παραστάσεις του Απριλίου, η Campos Culture and Arts επαναφέρει στη Στέγη Χορού Λευκωσίας την πρώτη εκδοχή του έργου Λούλλες σε ένα πληθωρικό σκηνοθετημένο αναλόγιο, στις 23 και 24 Μαΐου στις 20:00.

Πρόκειται για ένα καινούργιο θεατρικό έργο που περιλαμβάνει απολαυστικές αναπαραστάσεις, αιχμηρούς μονόλογους, και αποσπάσματα εκπομπών από το αρχείο του ΡΙΚ. Παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, προσωπικές ιστορίες γκέι αντρών στη Λευκωσία και στη Λεμεσό κατά τις δεκαετίες 1980 και 1990, αλλά και το δημόσιο διάλογο για την ομοφυλοφιλία στην Κύπρο κατά την ίδια περίοδο. Τα παιχνίδια της μνήμης, ο καταιγισμός εικόνων, και το πειραματικό storyboarding συμπληρώνουν τα στοιχεία της παράστασης Λούλλες.

Την παράσταση στηρίζουν το Αρχείο του ΡΙΚ και η Accept ΛΟΑΤΙ Κύπρου. Οι Λούλλες πρωτοπαρουσιάστηκαν στα πλαίσια του προγράμματος φιλοξενίας theYard.Residency.23 του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ.

Σκηνογραφία: Ελένη Ιωάννου

Επί σκηνής: Νεκτάριος Θεοδώρου

Ιδέα – Σκηνοθεσία: Διομήδης Κουφτερός

Κινηματογραφήσεις: Χαράλαμπος Βαρέλιας

Συγγραφή μονολόγων: Διομήδης Κουφτερός, Νεκτάριος Θεοδώρου.

Παραστάσεις

Τρίτη 23 Μαΐου 2023, στις 20:00.

Τετάρτη 24 Μαΐου 2023, στις 20:00.

Στη Στέγη Χορού Λευκωσίας - Παρθενώνος 25, Άγιος Ανδρέας, 1105, Λευκωσία, (παλιά Δημοτική Αγορά, Πεδιαίος, πρώην Πειραματική Σκηνή ΘΟΚ

Κρατήσεις στο τηλεφωνο 96 529346

«Ψηλά απ΄τη Γέφυρα» -  23 και 24 Μαΐου Δημοτικό Θεάτρο Στροβόλου

χ

Η παράσταση «Ψηλά απ΄τη Γέφυρα», του Άρθουρ Μίλλερ, ανεβαίνει στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Στροβόλου για δύο παραστάσεις, στο πλαίσιο του 7ου Φεστιβάλ Θεάτρου του Δήμου.

Λίγα λόγια για το έργο:

Ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Έντι Καρμπόνε, ζωντανεύει τον τραγικό ήρωα, του οποίου το ανομολόγητο πάθος του για την νεαρή ανηψιά της γυναίκας του, πυροδοτεί μια συγκλονιστική εσωτερική σύγκρουση, η οποία τον οδηγεί στην αυτοκαταστροφή του. Η Ιωάννα Παππά υποδύεται την Μπέατρις, τη σύζυγο του Έντι, η οποία καταλαβαίνει τι του συμβαίνει και προσπαθεί μέχρι την τελευταία στιγμή να τον βοηθήσει να βγει απ’ το αδιέξοδο του.

Απόδοση–Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης

Κοστούμια: Dante

Φωτισμοί – Σκηνικός Χώρος – Μουσική Επιμέλεια: Γιώργος Νανούρης

Πρωταγωνιστούν: Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Ιωάννα Παππά, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Δημήτρης Καπετανάκος, Ρένος Ρώτας Ευγενία Ξυγκόρου

 8:30 Μ.Μ. – 10:30 Μ.Μ.

Είσοδος: €25 και €20

 

"Πλούσια Τέχνη σε Δύσκολους Καιρούς" - 26 Μαΐου Isnotgallery contemporary

Η Isnotgallery Contemporary με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζει την μεγαλύτερη σε όγκο ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης στο νησί,υπό τον τίτλο «Πλούσια Τέχνη σε δύσκολους καιρούς» την Παρασκευή 26 Μαΐου στις 19:30.

Τι είναι τελικά Τέχνη; Σημαίνει για όλους το ίδιο; Βάλε διαφορετικούς ανθρώπους μπροστά σε ένα έργο τέχνης και ζήτησε τους να σου πουν τι βλέπουν. Θα έχεις σίγουρα διαφορετικές απαντήσεις. Ο καθένας θα αναλύσει διαφορετικά το ίδιο έργο.Στον κάθε θεατή το ίδιο έργο τέχνης «ξυπνά» διαφορετικές αλήθειες και συναισθήματα.

Η εκθεση θεσμός της οποίας η κυρία ιδέα όπως παρουσιάστηκε πριν 15 χρόνια στο κυπριακό κοινό είναι η παρουσίαση στο φιλοθέαμον κοινό εξαιρετικά έργα τέχνης από σπουδαίους καλλιτέχνες από Ελλάδα και Κύπρο με τις τιμές να μην ξεπερνούν τα 500 ευρώ.

Επιμέλεια έκθεσης / Άντρος Ευσταθίου

Εγκαίνια έκθεσης / Παρασκευή 26 Μαΐου στις 19:30

Διάρκεια έκθεσης / 26 Μαΐου-24 Ιουνίου 2023

Ώρες λειτουργίας

Τρίτη-Παρασκευή 10:00-13:00 & 15:00-18:00

Σάββατο 10:00-14:00

Πληροφορίες / [email protected]

Τηλ / 00357 99569498

Isnotgallery contemporary

Οδυσσέως 11,1017 Λευκωσία

«Inside – out stories» - 27 Μαΐου  στο Μουσείο Πιερίδη – Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου

Το Μουσείο Πιερίδη - Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου παρουσιάζει την εικαστική πρόταση του Σπύρου Αγαθού και του Αντώνη Τζιαρρίδη «Inside – out stories»

Ο Σπύρος Αγαθού, εμπνευσμένος από τον τρόπο παρουσίασης και φύλαξης κεντημάτων στο Μουσείο Πιερίδη – Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, δημιουργεί μια σειρά ζωγραφικών έργων στον εσωτερικό χώρο του μουσείο που όπως και τα κεντήματα, παρατίθενται διπλωμένα μέσα σε προθήκες. Τα έντονης υλικότητας έργα του, αποτέλεσμα μιας μεγάλης διαδικασίας πρόσθεσης και αφαίρεσης υλικών, προστατεύονται μέσα στις προθήκες ως πολύτιμα τεκμήρια μιας πρωτίστως συναισθηματικής συσχέτισης με τον χρόνο και την μνήμη. 

Διερευνώντας την σχέση της οπτικής κουλτούρας με τη μνήμη, ο Αντώνης Τζιαρρίδης τυλίγει γλυπτά από μπετόν με κόκκινη κλωστή, μια επαναληπτική διαδικασία στο όριο του αυτοματισμού και της χειρωναξίας. Τα εν λόγω γλυπτά, τοποθετημένα στον εξωτερικό χώρο του μουσείου, είναι του είδους που συναντούμε συχνά σε κήπους ή στο εξωτερικό της εισόδου σπιτιών. Παραπέμπουν σε αρχαίους μύθους ή καθημερινές σκηνές μεταφοράς νερού, ενώ μιμούνται την εικαστική γλώσσα του κλασικισμού. 

Διάρκεια Έκθεσης:  27 Μαΐου – 31 Ιουλίου      

Ωράριο λειτουργίας: 

Δευτέρα – Πέμπτη: 09:00 – 16:00 

Παρασκευή – Σάββατο: 9:00 – 13:00

Το Οινοποιείο Ζαμπάρτα διοργανώνει ένα ξεχωριστό δείπνο στο Vino Fine Wine Bar & Cellar -  Παρασκευή 26 Μάϊου

Την Παρασκευή 26 Μάϊου,  στο ατμοσφαιρικό Vino Fine Wine Bar & Cellar εντός του ξενοδοχείου Radisson Blu, κρασιά του οινοποιείου Ζαμπάρτας θα συνδυαστούν με νόστιμες μεσογειακές γεύσεις σε ένα δείπνο 5 πιάτων.

Για τους λάτρεις του κρασιού, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να δοκιμάσουν τα κρασιά του Οινοποιείου Ζαμπάρτας, ανάμεσά τους και την Melusine, μια premium Κουμανταρία 10 ετών!

Ημερομηνία: 26 Μαϊου, 2023

Ώρα: 8.30 μμ. Τοποθεσία: Vino Fine Wine Bar & Cellar, Radisson Blu Hotel Larnaca

Κόστος: €55/ άτομο 

Για κρατήσεις: 24 505840 (μετά τις 3μμ.). Παρακαλούμε ενημερώστε για την προτίμηση του κυρίως πιάτου σας, όταν κάνετε κράτηση.

Loader