Απελευθέρωση μπαλονιών: Εκδήλωση χαράς ή μόλυνση περιβάλλοντος;

Απελευθέρωση μπαλονιών: Εκδήλωση χαράς ή μόλυνση περιβάλλοντος;

Για τους επερχόμενους γάμους και πάρτυ του καλοκαιριού

Σε γάμους, βαφτίσεις, γενέθλια, γενικές γιορτές, ακόμη και σε περιπτώσεις θρήνου, βλέπουμε την απελευθέρωση μπαλονιών στον αέρα. Αρχικά αντιμετωπίζουμε το συμβάν ως κάτι όμορφο, ακόμα και χαριτωμένο, ωστόσο οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυτού του πλεον συνηθισμένου φαινομένου, δεν είναι και τόσο.. άκακες. 

Η ρηση “ό,τι ανεβαίνει, κατεβαίνει” εφαρμόζεται γάντι στο συγκεκριμένο ζήτημα, αφού όταν κατεβαίνουν τα μπαλόνια, ο διασκορπισμός τους στην φύση είναι θανατηφόρος.

Τα μπαλόνια θα καταλήξουν στη θάλασσα ή στη στεριά έχοντας επιβλαβείς συνέπειες για το νερό, το έδαφος και τη βιοποικιλότητα της περιοχής.

Τις περισσότερες φορές, τα ζώα εκλαμβάνουν τα άδεια μπαλόνια ως πηγή τροφής. Συγκεκριμένα, οι θαλάσσιες χελώνες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σ’ αυτό το επικίνδυνο σενάριο. Για μια θαλάσσια χελώνα, ένα ξεφούσκωτο μπαλόνι μοιάζει με μέδουσα, μια από τις πιο συνηθισμένες λείες τους. Όταν το ζώο καταναλώνει το μπαλόνι και προσπαθεί να το χωνέψει, προκαλείται εντερικό μπλοκάρισμα το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε λιμοκτονία.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο το μπαλόνι όμως που αποτελεί απειλή, οι χορδές των μπαλονιών είναι εξίσου επιβλαβής. Άλλα ζώα, όπως τα πουλιά, είναι περίεργα, οπότε μια πολύχρωμη κορδέλα ή χορδή θα μπορούσε κάλλιστα να μπερδευτεί στο ζώο. Όταν συμβεί αυτό, το ζώο κινδυνεύει να εγκλωβιστεί με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τραφεί. Επιπλέον, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη μόλυνση, ακρωτηριασμούς ή ακόμη και θάνατο από πνιγμό.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφευχθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη χρήση μπαλονιών 

- Κρατάτε τα μπαλόνια σας σε κλειστό χώρο – Όταν τα μπαλόνια βρίσκονται σε εξωτερικο χώρο, αυξάνονται οι πιθανότητες απώλειας, με αποτέλεσμα την ρύπανση του περιβάλλοντος.

- Κρατήστε τα σε χώρο όπου μπορείτε να τα βλέπετε – Αν τα μπαλόνια είναι ήδη σε εξωτερικό χώρο, βεβαιωθείτε ότι είναι καλά δεμένα για να μην πετάξουν.

- Γεμίστε τα μπαλόνια με αέρα αντί για ήλιο – Το ήλιο είναι ένας μη ανανεώσιμος πόρος που χρησιμοποιείται από τους επιστήμονες και η παροχή αυτού του αερίου μειώνεται κάθε χρόνο. Παρόλο που ορισμένοι επιστήμονες επιλέγουν έναν πιο βιώσιμο πόρο, άλλοι στον τομέα της ιατρικής εξακολουθούν να χρησιμοποιούν αυτό το αέριο για σαρωτές μαγνητικής τομογραφίας, όπως και άλλες μηχανές, όπου μπορούν να σώσουν ζωές νεογνών.

- Αγοράστε μπαλόνια που προέρχονται από φυσικό καουτσούκ – Πολλά μπαλόνια είναι κατασκευασμένα από mylar, αυτά τα μεταλλικά μπαλόνια μπερδεύονται στις ηλεκτρικές γραμμές, μπορούν να διακόψουν την ηλεκτρική παροχή σε μια ολόκληρη γειτονιά.

- Μην αγοράζετε τις κορδέλες – Επιλέξτε μια χορδή από φυσικό βαμβάκι.

- Τοποθέτηση των μπαλονιών – Αντί να χρησιμοποιήσετε την πλαστική βαλβίδα που κρατάει το μπαλόνι, δέστε την κορδέλα πάνω στο χέρι.

- Μην τα αφήσετε να πετάξουν! – Η απελευθέρωση ενός μπαλονιού είναι επίσης μια μορφή σπατάλης. Τα μπαλόνια δεν θα πετάνε για πάντα στον ουρανό, και σίγουρα δεν θα βρεθούν αργότερα, για να γίνει η σωστή απόρριψη.

H Βιρτζίνια, το Μέριλαντ, τη Χαβάη, το Κουίνσλαντ, τη Βικτώρια,όπως και η Σικελία της Ιταλίας είναι μερικές περιοχές που απαγόρευσαν την απελευθέρωση μπαλονιών.

Πηγή κειμένου: el.green-ecolog.com, letsmakecyprusgreen.com, newmoney.gr

Loader