Το μικρότερο σύνορο του κόσμου έχει πλάτος μόλις 85 μέτρα

Το μικρότερο σύνορο του κόσμου έχει πλάτος μόλις 85 μέτρα

Πώς δημιουργήθηκε και που βρίσκεται το Πενιόν ντε Βέλεθ δε λα Γομέρα

Ο ισπανικός βράχος Πενιόν ντε Βέλεθ δε λα Γομέρα, βρίσκεται στη βόρεια Αφρική και συνδέεται με την μαροκινή ακτή μ’ ένα μικρο αμμώδες πέρασμα πλάτους μόλις 85 μέτρων κάτι που το χαρακτηρίζει ως το μικρότερο σύνορο σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Είναι ενδιαφέρον ότι αυτός ο άγονος βράχος ήταν νησί μέχρι το 1934, όταν ένας σεισμός δημιούργησε έναν μικρό ισθμό και μετέτρεψε το νησί σε χερσόνησο. Αυτό το χερσαίο σύνορο αναγνωρίστηκε επίσημα ως το μικρότερο στον κόσμο.

Το Πενιόν ντε Βέλεθ δε λα Γομέρα αποτελεί ισπανικό έδαφος από το 1564, όταν κατακτήθηκε και παρόλο που το Μαρόκο έχει επανειλημμένα διεκδικήσει την περιοχή, η Ισπανία δεν συμφώνησε ποτέ να επιστρέψει τη γη.

 

 

Το νομικό καθεστώς της - σύμφωνα με το odditycentral - είναι αυτό των μη αυτόνομων εδαφών υπό ισπανική διοίκηση.Οι στρατιώτες εναλλάσσονται κάθε μήνα και ζουν σε μέτριες εγκαταστάσεις, χωρίς τρεχούμενο νερό ή ηλεκτρικό ρεύμα. Βασίζονται αποκλειστικά στα πλοία του ισπανικού ναυτικού που παραδίδουν προμήθειες σε τακτική βάση.

Το πιο ενδιαφέρον πάντως γεγονός και συνάμα αστείο είναι ότι το Πενιόν ντε Βέλεθ δε λα Γομέρα είναι το τελευταίο ισπανικό έδαφος που υπέστη εισβολή από ξένη δύναμη. Το 2012, μια ομάδα επτά ατόμων που ανήκαν σε μια οργάνωση γνωστή ως Συντονιστική Επιτροπή για την Απελευθέρωση της Θέουτας και της Μελίλιας τρύπωσε στον βράχο και αντικατέστησε την ισπανική σημαία με τη μαροκινή. Η εισβολή διήρκεσε μόνο λίγα λεπτά, καθώς τα ισπανικά στρατεύματα κατέβασαν γρήγορα την ξένη σημαία και συνέλαβαν τους δράστες, αλλά τεχνικά θεωρείται ως πραγματική εισβολή.

Loader