Όσα ισχύουν στον υπόλοιπο κόσμο σχετικά με τις αμβλώσεις

Όσα ισχύουν στον υπόλοιπο κόσμο σχετικά με τις αμβλώσεις

Πού επιτρέπονται και πού απαγορεύονται εντελώς

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανακάλεσε την εμβληματική απόφαση Roe εναντίον Wade που ισχύει από το 1973 και πλέον εκατομμύρια γυναίκες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του να περιοριστεί η πρόσβαση τους στις νόμιμες και ασφαλείς αμβλώσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), οι αυτοσχέδιες αμβλώσεις στοιχίζουν τη ζωή σε 47.000 γυναίκες κάθε χρόνο, με ακόμα πέντε εκατομμύρια να νοσηλεύονται λόγω επιπλοκών, όπως η ακατάσχετη αιμορραγία και διάφορες μολύνσεις.

Η Λατινική Αμερική έχει κάποιους από τους πιο ακραίους νόμους κατά των αμβλώσεων. Η άμβλωση είναι παράνομη κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες στο Ελ Σαλβαδόρ, τη Νικαράγουα και την Ονδούρα. Από το 1998, τουλάχιστον 140 γυναίκες στο Ελ Σαλβαδόρ, όπου η άμβλωση τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 35 έτη, έχουν οδηγηθεί στα δικαστήρια. Πολλές από αυτές τελικά απέβαλλαν.

Στη Βραζιλία, στη διάρκεια της προεδρίας του Ζαΐρ Μπολσονάρου, η πρόσβαση στην άμβλωση, νόμιμη έτσι και αλλιώς μόνο σε περιπτώσεις βιασμού, σοβαρών εμβρυακών παραμορφώσεων και επιπλοκών για την υγεία της εγκύου, έχει «ψαλιδιστεί». Το 2020, πέρασε νόμος όπου υποχρεώνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να ενημερώσει την αστυνομία για τυχόν επιζήσασες βιασμών που αναζητούν τη διαδικασία της άμβλωσης.

Ακολούθησε την Avant-Garde στο Instagram

Ακολούθησε την Avant-Garde στο Facebook

Ωστόσο, άλλες χώρες στην ήπειρο έχουν διευρύνει την πρόσβαση στην ασφαλή άμβλωση. Το Φεβρουάριο, η Κολομβία νομιμοποίησε τις αμβλώσεις, ενώ η Χιλή υπέδειξε πως η πλατιά πρόσβαση στις αμβλώσεις μπορεί να κατοχυρωθεί συνταγματικά. Το 2020, η Αργεντινή νομιμοποίησε την άμβλωση μέχρι την 14η εβδομάδα, ενώ η Ουρουγουάη το 2012, πέρασε αντίστοιχη νομοθεσία, επιτρέποντάς τες μέχρι τη 12η εβδομάδα.

Η Αφρική έχει το υψηλότερο ποσοστό θανάτων συσχετιζόμενων με τις αυτοσχέδιες αμβλώσεις, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Guttmacher, με 92% των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία να έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε νόμιμο τερματισμό εγκυμοσύνης. Το Κέντρο για τα Αναπαραγωγικά Δικαιώματα εκτιμά πως οι θάνατοι έως και 15.000 γυναικών το χρόνο θα μπορούσαν να αποτραπούν, αν βελτιωνόταν η πρόσβαση σε ασφαλείς αμβλώσεις σε όλη την ήπειρο.

Σε μερικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Αίγυπτος, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η Σενεγάλη, η άμβλωση είναι παράνομη σε κάθε περίπτωση. Σύμφωνα με την Ένωση Σενεγαλέζων Γυναικών Δικηγόρων, 19% των γυναικών που είναι φυλακισμένες στη χώρα το 2015, φυλακίστηκαν με τις κατηγορίες της άμβλωσης ή της παιδοκτονίας. Ωστόσο, ο αριθμός των αφρικανικών χωρών που επιτρέπουν την οικειοθελή άμβλωση αυξάνεται. Το 2021 το Μπενίν έγινε η έβδομη χώρα στην ήπειρο που έκανε τη διαδικασία νόμιμη στο πρώτο τρίμηνο.

Σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν νόμιμη την άμβλωση, όμως παραμένει εκτός νόμου στην Ανδόρα, τη Μάλτα και το Βατικανό, αν και οι καταδίκες σε αυτές τις χώρες παραμένουν σπάνιες.

Η Πολωνία είναι η μόνη χώρα όπου η πρόσβαση στην άμβλωση είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Ύστερα από μια νομοθετική απαγόρευση που εισήχθη το 2021, η άμβλωση μπορεί να λάβει χώρα μόνο αν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα παράνομης πράξης, όπως ο βιασμός ή η αιμομιξία, ή αν η ζωή της εγκύου βρίσκεται σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, πάνω από τις μισές μη ασφαλείς αμβλώσεις λαμβάνουν χώρα στην Ασία, με τις περισσότερες από αυτές στη νότια και την κεντρική Ασία. Η άμβλωση παραμένει παράνομη στο Λάος και τις Φιλιππίνες. Η απαγόρευση που ισχύει στις Φιλιππίνες βασίζεται ακόμα σε αποικιακό νόμο που εισήχθη από την Ισπανία το 1870.

 

Πηγή

 

Πηγή φωτογραφίας

Loader