Πεθαίνει μία από τις σημαντικότερες γυναίκες συγγραφείς στον κόσμο, η Βιρτζίνια Γουλφ

Πεθαίνει μία από τις σημαντικότερες γυναίκες συγγραφείς στον κόσμο, η Βιρτζίνια Γουλφ

“Τα μάτια των άλλων, η φυλακή μας. Οι σκέψεις τους, τα κλουβιά μας”

Η Βιρτζίνια Γουλφ ήταν Αγγλίδα μυθιστοριογράφος και δοκιμιογράφος, που θεωρήθηκε πρωτοπόρος και νεωτερίστρια λογοτέχνης στον 20ό αιώνα και μια από τους μεγαλύτερους καινοτόμους στην αγγλική γλώσσα.

Η Βιρτζίνια γεννήθηκε  στις 25 Ιανουαρίου 1882 στο Λονδίνο και μεγάλωσε σε καλλιτεχνικό περιβάλλον, με επιρροές από τη βικτωριανή λογοτεχνική κοινωνία.

Κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου υπήρξε σημαντική μορφή στη λογοτεχνική κοινωνία του Λονδίνου και μέλος της Ομάδας Μπλούμσμπερυ. Τα διασημότερα έργα της είναι τα μυθιστορήματα “Η κυρία Ντάλογουεϋ”, “Στο Φάρο” , το “Ορλάντο: Μια Βιογραφία” και το δοκίμιο “Ένα Δωμάτιο Ολοδικό Σου” με την παροιμιώδη φράση της: “Μια γυναίκα πρέπει να έχει τα χρήματα και ένα δωμάτιο κατάδικό της, εάν πρόκειται να γράψει μυθιστοριογραφία”. 

Τα μυθιστορήματά της διακρίνονται για το ψυχολογικό τους βάθος και το εκφραστικό τους ύφος. Ο Έλληνας κριτικός λογοτεχνίας και μεταφραστής των έργων της Άρης Μπερλής έχει γράψει ότι: "Η Βιρτζίνια Γουλφ βρίσκεται μέσα στη μεγάλη παράδοση της δυτικής λογοτεχνίας και συναριθμείται με τον Προυστ και τον Τζόυς στην τριάδα των μεγάλων καινοτόμων πεζογράφων που άνοιξαν νέους δρόμους στο ευρωπαϊκό μυθιστόρημα τις τρεις πρώτες δεκαετίες του εικοστού αιώνα".

Σε μια εποχή που οι πρωτοκλασάτοι εκπρόσωποι της Νέας Κριτικής εξαντλούνταν στη σχολαστική, φορμαλιστική ανάλυση του κειμένου, η Γουλφ επέμενε στην αναγκαιότητα της άμεσης απόδοσης του βιώματος μέσω της γλώσσας και της μεταφοράς.

Ο θάνατος της μητέρας της και της ετεροθαλούς αδελφής της κατά τη διάρκεια της εφηβείας της, την σημάδεψαν, όπως και η σεξουαλική κακοποίηση που βίωσε από τον ετεροθαλή αδελφό της. Αποτέλεσμα αυτών των τραγικών συμβάντων ήταν περιοδικές κρίσεις κατάθλιψης.

Σύντροφος της υπήρξε ο Λέοναρντ Γουλφ, συγγραφέας και μέλος της ομάδας Μπλούμσμπερι.  Η γνωριμία της ωστόσο με τη Βίτα Σάκβιλ Γουέστ σηματοδοτεί και τα πιο παραγωγικά χρόνια της Γουλφ. Αργότερα, θα μετατραπεί σε ερωτική σχέση, γεγονός που την οδήγησε να γράψει την βιογραφία της Σάκβιλ με τίτλο “Ορλάντο”. Ο γιος της Βίτα, Νάιτζελ Νίκολσον, χαρακτήρισε ως την πιο μακροσκελέστατη και γοητευτική ερωτική επιστολή στην ιστορία της λογοτεχνίας.

Για το δεύτερο μυθιστόρημά της, ονόματι “Μέρα και Νύχτα”, η Γουλφ εξομολογήθηκε πολλά χρόνια αργότερα ότι ήταν τόσο τρομοκρατημένη από την ασθένειά της που υπήρξε ο λόγος που το έγραψε. Το “Μέρα και Νύχτα”, γράφτηκε περισσότερο για να αποδείξει στον εαυτό της ότι ήταν διανοητικά υγιής. “Το έγραψα ξαπλωμένη στο κρεβάτι και ασχολιόμουν με αυτό μόνο μισή ώρα την ημέρα”.Σε μια υποτροπή της ψυχικής νόσου, από την οποία υπέφερε μετά την αποπεράτωση του μυθιστορήματός της "Ανάμεσα στις Πράξεις", η Βιρτζίνια Γουλφ αυτοκτόνησε σαν σήμερα, στις 28 Μαρτίου 1941, πέφτοντας στα παγωμένα νερά του ποταμού Ουζ, κοντά στο σπίτι της στο Ανατολικό Σάσεξ.

Πηγή φωτογραφίας

 

 

Loader