Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Αλ Πατσίνο

Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Αλ Πατσίνο

Κλείνει τα 84 του χρόνια


Ο Αλφρέντο Τζέημς Πατσίνο, γνωστός ως Αλ Πατσίνο, είναι Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης του κινηματογράφου και του θεάτρου. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ηθοποιούς όλων των εποχών. Γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 25 Απριλίου το 1940, στο ανατολικό Μπρονξ της Νέας Υόρκης, από Ιταλούς γονείς.

Ερμήνευσε μερικούς από τους πιο αξιομνημόνευτους ρόλους στην ιστορία του σύγχρονου κινηματογράφου, ενώ η τεχνική του έχει γίνει αντικείμενο μελέτης από τους νεότερους ηθοποιούς. Έχει προταθεί εννέα φορές για βραβείο Όσκαρ, έχοντας κερδίσει τελικά το βραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου για την ταινία Άρωμα Γυναίκας (1992). Επίσης έχει βραβευτεί με τέσσερις Χρυσές Σφαίρες, δυο Βραβεία Έμμυ, ένα Βραβείο Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, δύο SAG και δυο θεατρικά Βραβεία Tony.

Οι νίκες του στα βραβεία Όσκαρ, Έμμυ και Tony, τον έχουν κατατάξει στους ελάχιστους ηθοποιούς που έχουν κερδίσει το Τριπλ Κράουν της υποκριτικής. Επιπλέον έχει βραβευτεί για το σύνολο της καριέρας του με το τιμητικό βραβείο στις Χρυσές Σφαίρες (Σέσιλ Ντε Μιλ) το 2001, το Βραβείο για την πορεία του στον Κινηματογράφο από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (AFI) το 2007, το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνών από την Αμερικάνικη Κυβέρνηση το 2012 και το Βραβείο Κένεντι το 2016.

Η πρώτη ταινία στην οποία συμμετείχε ήταν το “Νάταλι, το Άσχημο Κορίτσι” (Me, Natalie) το 1969. Η ερμηνεία του στην ταινία του 1971 “Πανικός στο Νιντλ Παρκ” (The Panic in Needle Park), όπου υποδύθηκε έναν ηρωινομανή, τράβηξε την προσοχή του Φράνσις Φορντ Κόπολα, ο οποίος και τον επέλεξε για τον ρόλο του Μάικλ Κορλεόνε στην ταινία “Ο νονός” (The Godfather, 1972).

Ο ρόλος του στην ταινία του Κόπολα του χάρισε παγκόσμια αναγνωρισιμότητα καθώς και την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου. Την επόμενη χρονιά πρωταγωνίστησε στην ταινία Σέρπικο (Serpico, 1973), βασισμένη στην ιστορία ενός αστυνομικού που ξεσκεπάζει κύκλωμα διαφθοράς στους κόλπους της αστυνομίας. Η ταινία του χάρισε την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου, το οποίο έχασε από τον Τζακ Λέμον. Μάλιστα όταν έκανε τα γυρίσματα της ταινίας το 1973, είχε μπει τόσο πολύ στο «πετσί» του ρόλου που σταμάτησε ένα φορτηγό και απείλησε να συλλάβει τον οδηγό του για ρύπανση.

Tον Οκτώβριο του 1997 ψηφίστηκε από το περιοδικό Empire, στο νούμερο 4 της λίστας με τους «100 καλύτερους κινηματογραφικούς αστέρες όλων των εποχών».

Έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές ταινίες έκτοτε και έχει επίσης αρνηθεί αρκετούς ρόλους. Οι πιο σημαντικοί που απέρριψε είναι του Χαν Σόλο στο “Star Wars”, τον κάπτεν Γουίλαρντ στο “Αποκάλυψη τώρα”, του Τεντ Κράμερ στο “Κράμερ εναντίον Κράμερ” και του Έντουαρντ Λούις στο “Pretty Woman”.

Στην προσωπική του ζωή, οι κατά καιρούς σχέσεις - και είναι πολλές - τροφοδοτούν με υλικό τα κουτσομπολίστικα ΜΜΕ. Εκ πεποιθήσεως εργένης, έχει αποκτήσει τέσσερα παιδιά, ένα με την δασκάλα υποκριτικής Τζαν Τάραντ,  δύο με την ηθοποιό Μπέβερλι Ντ’ Άντζελο με την οποία είχε μια θυελλώδη σχέση από το 1996 έως το 2003 και ένα με την 30χρονη νυν σύντροφό του, το οποίο είναι μόλις 1 έτους.

 

Πηγή: SanSimera.gr

Πηγή φωτογραφίας

Loader