Λούκας Γιώρκας: «Αγάπη είναι η φωτιά η οποία καίει τα πάντα» (Αποκλειστική συνέντευξη)

Λούκας Γιώρκας: «Αγάπη είναι η φωτιά η οποία καίει τα πάντα» (Αποκλειστική συνέντευξη)

Όσα δήλωσε στην Avant Garde

O καταξιωμένος ερμηνευτής, Λούκας Γιώρκας, μίλησε αποκλειστικά στην Avant Garde για την μουσική, για την αγάπη αλλά και για τους ανθρώπους που τον ενέπνευσαν.

Ξέρουμε ότι ασχολείστε από μικρός με την μουσική. Ποιος ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης που σε επηρέασε;

Μεγαλώνοντας σε ένα σπίτι με τους γονείς μου και άλλα τρία αδέρφια ήταν δύσκολο να περιοριστούν οι επιρροές μου. Καθένας άκουγε αυτό που του άρεσε κι έτσι το ακούγαμε και οι υπόλοιποι. Κατά το μεγαλύτερο ποσοστό ακούγαμε Ελληνική μουσική από παραδοσιακά μέχρι τη μόδα της εποχής. Ροκ, Ποπ και Λαϊκό. Εμένα μου άρεσαν πολύ ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Γιάννης Πάριος, ο Νότης Σφακιανάκης και ο Χρήστος Δάντης.

  yiorkas

 

Αναζητώντας ένα νέο τραγούδι, αυτό που τραβά πρώτο το ενδιαφέρον σου είναι η μουσική ή ο στίχος;

Ακούγοντας ένα τραγούδι, το πρώτο πράγμα που παρατηρώ είναι ο στίχος. Για μένα, το ελληνικό τραγούδι είναι απόλυτα συνυφασμένο με τον λόγο. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε τραγούδι πρέπει να λέει κάτι βαρύγδουπο, αλλά να εμπεριέχει μια αλήθεια η οποία γίνεται πάντα αντιληπτή από τον ακροατή με τη μορφή ενός συναισθήματος. 

 

Επομένως, ποια είναι η αγαπημένη σου στιγμή κατά τη δημιουργία ενός νέου τραγουδιού;

Η δημιουργία και η ολοκλήρωση ενός τραγουδιού είναι για μένα μια ερωτική διαδικασία, καθώς από τη στιγμή της έμπνευσης μέχρι και την ολοκλήρωση της παραγωγής, που αυτό κρατά μέρες ίσως και βδομάδες, θα μπορούσα να μην κάνω τίποτα άλλο. Πολλές φορές έχω ξεχάσει να φάω. Και το ένα στάδιο τροφοδοτεί με αδρεναλίνη το επόμενο. Νομίζω όμως τη στιγμή που ολοκληρώνεται το τραγούδι στην πρώτη του μορφή, με ένα πιανάκι ή μια κιθάρα, εκεί είναι η απόλυτη ευχαρίστηση. Όταν ακούς καθαρό αυτό που μόλις «γέννησες».

 

Το τελευταίο σου τραγούδι σε συνεργασία με τον Γιώργο Θεοφάνους έχει τίτλο ‘’Σ’ ευχαριστώ’’. Σε ποιους θα εξέφραζες την ευγνωμοσύνη σου, αυτή την περίοδο;

Έχω λάβει και λαμβάνω πολλή αγάπη στη ζωή μου. Είχα πάντα ανθρώπους κοντά μου, να με στηρίζουν, να με σηκώνουν απ’ τις πτώσεις, να με επαναφέρουν, να σηκώνουν τα βάρη μου μαζί μου ενώ είχαν και τα δικά τους κι αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να θεωρούμε δεδομένο στη ζωή μας αλλά ευλογία. Είμαι ευγνώμων στον Θεό και σε όλους αυτούς τους ανθρώπους. 

Άρα η αγάπη είναι κινητήριος δύναμη για εσένα;

Ναι, φυσικά! Αγάπη είναι το ολοκληρωτικό δόσιμο. Κένωση, άδειασμα του εγώ για το εσύ. Η αγάπη είναι θυσία, για την ανάπαυση του άλλου. Είναι ο θάνατος του εγωισμού και η προσφορά του εαυτού στον άλλον άνθρωπο. Αγάπη είναι η φωτιά η οποία καίει τα πάντα. Το δίκαιο μπορεί κάποτε να κερδηθεί από το άδικο. Η αγάπη όμως τα χωράει όλα μέσα της.

Πως είναι επαγγελματικά αυτή η περίοδος για εσένα;

Γεμάτη! Αρχικά, βρίσκομαι στο studio αναζητώντας και προετοιμάζοντας τα νέα μου τραγούδια. Στην Κύπρο συνεχίζονται οι εμφανίσεις μου στο SAVOY Music Restaurant (Λεμεσός) ενώ από την περασμένη Παρασκευή ξεκίνησαν οι εμφανίσεις μου στο 4712 στο Κολωνάκι στην Αθήνα.

Loader