Ποιοι κρύβονται πίσω από τη διοργάνωση της συναυλίας των Truckfighters;

Ποιοι κρύβονται πίσω από τη διοργάνωση της συναυλίας των Truckfighters;

H νεοσύστατη ομάδα “What the Fuzz” μιλά αποκλειστικά στην Avant Garde

Όταν ακούσαμε ότι οι Truckfighters θα παίξουν στο νησί, μερικοί από μας έπρεπε να διαβάσουμε την είδηση δύο φορές για να το πιστέψουμε. “Πώς; Ποιος; Πότε;”

Απορίες που οι fans του είδους σίγουρα διερωτήθηκαν, η Avant - Garde φρόντισε να γνωστοποιήσει στο μουσικό κοινό, με αφορμή την επερχόμενη συναυλία της εμβληματικής μπάντας στην Κύπρο.

Μιλήσαμε, λοιπόν, με την ομάδα της διοργάνωσης, έτσι ώστε να μάθουμε περισσότερα, τόσο για τον τρόπο που έγινε η συμφωνία, αλλά και για να γνωρίσουμε περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το όλο εγχείρημα. 

Τι είναι το what the fuzz;

To what the fuzz είναι μία νέα ομάδα διοργάνωσης εκδηλώσεων στο νησί, που ευελπιστεί να πραγματοποιήσει περισσότερες συναυλίες, αλλά και τοπικά μουσικά φεστιβάλ στο μέλλον.

 

Ποιος είναι ο σκοπός της νεοσύστατης αυτής ομάδας;

Σκοπός της πρωτοβουλίας υπήρξε η επιθυμία μας να φέρουμε την heavy rock - stoner σκηνή στην Κύπρο, μιας και υπάρχει επιθυμία τόσο από τους μουσικούς, όσο κι από τους λάτρεις του είδους. 

 

Ποια υπήρξε η αφορμή για την δημιουργία της ομάδας; 

Μέλη της διοργανωσης ανήκουν στην τοπική μπάντα Stonus, η οποία θα είναι και το opening act της επερχόμενης συναυλίας των Truckfighters. Οι Stonus παίζοντας σε διάφορα μουσικά φεστιβάλ στο εξωτερικό, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με αρκετά γνωστές μπάντες της σχετικής σκηνής. Η γνωριμία και η διασύνδεση αυτή λοιπόν των μουσικών, υπήρξε η αφορμή για την ιδέα της δημιουργίας του what the fuzz.

 

Ποια ήταν η αντίδραση/ανταπόκριση των συγκροτημάτων όταν τους προσεγγίζετε; 

Οι μπάντες είναι αρκετά θετικές κι ενδιαφέρονται να έρθουν, ακόμα κι αν γνωρίζουν ότι οι fans του συγκεκριμένου είδους θα γεμίσουν ένα venue όπως το Savino. Ακόμα και στα Desertfests (stoner rock, doom, psych & heavy μουσικά φεστιβάλ) οι μεγάλες σκηνές θα γεμίσουν περίπου με 2000 άτομα. 

Οι Truckfighters συγκεκριμένα είναι αρκετά προσεγγίσιμοι άνθρωποι κι αφού είδαμε ότι παίζουν στην Αθήνα αδράξαμε την ευκαιρία να τους ζητήσουμε να έρθουν και στην Κύπρο. Μετά από κάποιες διαδικαστικές σύντομες συζητήσεις, δέχθηκαν. 

 

Ποιος είναι ο απώτερος σκοπός των τακτικών διοργανώσεων συναυλιών και ενδεχόμενων φεστιβάλ; 

Πέραν της ανάγκης της περισσότερης ορατότητας του μουσικού είδους στο νησί, έχουμε την ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα “desert culture”. Όπως είπαμε υπάρχει η σκηνή, υπάρχουν οι μουσικοί κι υπάρχει και ο κόσμος, ακόμα κι αν είναιι limited. Με τη δημιουργία του what the fuzz, ευελπιστούμε στην “αναζωπύρωση” της σπίθας των τακτικών gigs, που θα κρατούν, τόσο το κοινό σε εγρήγορση, όσο και τους μουσικούς. 

Απώτερος σκοπός θέτοντας τα θεμέλια της desert culture αποτελεί η πιο εύκολη πρόσβαση των τοπικών μπάντων σε tours, όπως και η πιο εύκολη επίσκεψη διεθνών μπάντων στο νησί. Μέσω διαφόρων acts θα δοθούν περισσότερες μουσικές ευκαιρίες στις τοπικές μπάντες και θα δημιουργήσουν διασυνδέσεις με διεθνείς μουσικούς. 

Όντας μουσικοί σε νησί, η διαδικασία των tours δεν είναι τόσο εύκολη, όσο σε άλλες χώρες, αφού η μεταφορά του εξοπλισμού χρειάζεται van, γεγονός που επιφέρει αρκετές δαπάνες. 

Αν ένα συγκρότημα έχει την ευκαιρία να κάνει tour Ευρώπη για παράδειγμα, μαζί με γνωστές μπάντες, δεν θα επιβαρυνθεί με τα έξοδα του εξοπλισμού και του van. Επίσης, θα είναι με κάποιο τρόπο “εξασφαλισμένοι” από άποψη παρουσίας κοινού, αφού αν κάνει tour μια μπάντα μόνη της, αντιμετωπίζει κι αυτό το ρίσκο. 

Θα μπορέσουν επιπρόσθετα τοπικές μπάντες να έχουν ενδεχομένως την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με συγκροτήματα που έχουν δικές του δισκογραφικές, όπως έχουν για παράδειγμα οι 1000mods και οι Truckfighters. 

Όντας μέλη των Stonus, πώς είναι αυτό εφικτό; Να γνωρίσεις μία μπάντα και να κάνεις tour μαζί της; 

Οι Stonus έτρεξαν και τρέχουν αρκετά την προβολή και ορατότητα μέσω live acts, ακόμα κι αν μερικές φορές είναι επιζήμιο. Μέσω της παρουσίας μας σε αρκετά ευρωπαϊκά φεστιβάλ είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε αρκετούς μουσικούς. Έχουμε ανοίξει για τους Nightstalker στο Λονδίνο, λάβαμε μέρος σε μουσικά φεστιβάλ που έπαιξαν οι Τruckfighters, οι Κadavar, οι Colour Haze κι άλλοι. 

Μέσω των φεστιβάλ μπορούν δύο μπάντες να γνωριστούν, να ταιριάξουν ως χαρακτήρες και ως άνθρωποι, πέραν της μουσικής, κι αυτό είναι αρκετό για να δημιουργηθεί η ευκαιρία να κάνουν τουρ μαζί. 

Ως Stonus έχουμε κάνει tour μαζί με τους Swan Valley Heights στη Γερμανία. 

 

Ποια νοοτροπία θέλετε να αλλάξετε στο νησί αναφορικά με την μουσική σκηνή; 

Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα “rotation” στις τοπικές μπάντες, να έχουν ίσες ευκαιρίες στην ορατότητα, να υπάρξει ένα ορθολογικότερο “setting” και να εκτιμάται περισσότερο η δουλειά του μουσικού, τόσο από τη διοργάνωση, όσο κι από τα venues. Κακά τα ψέματα, οι μπάντες τις περισσότερες φορές στην προσπάθεια τους για προβολή και για διατήρηση της εικόνας μέσω live gigs και όχι μόνο, επωμίζονται αρκετά έξοδα. Στην Ευρώπη τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι μουσικοί, αλλά και η μουσική ως κουλτούρα εκτιμώνται. Προσφέρεται δωρεάν διαμονή, ενώ για παράδειγμα στην Κύπρο, αλλά και στην Αγγλία, οι μουσικοί καλούνται να καλύψουν και το παραμικρό έξοδο σε μία ζωντανή εμφάνιση. 

 

Πώς θα διευθετείται το ζήτημα των οικονομικών πόρων για τα μελλοντικά gigs, αλλά και για την επερχόμενη συναυλία των Truckfighters; 

Κατ’ αρχάς για να λειτουργήσει και να είναι βιώσιμο ένα τέτοιο εγχείρημα, χρειάζονται χορηγοί. Ωστόσο, εμείς επιλέγουμε συγκεκριμένους χορηγούς όπως είναι η Avant Garde. Επιλέγουμε χορηγούς, οι οποίοι υποστηρίζουν την όλη ιδέα, αλλά και που υπήρξαν υποστηρικτικοί από την αρχή, όπως είναι το Neverland Rock Bar. 

Σε δεύτερη φάση υπολογίζουμε στην οργάνωση των DIY acts με 3-4 τοπικά shows, ενδεχομένως εναλλάξ με διεθνείς μπάντες, δημιουργώντας έτσι και μακροπρόθεσμα το θεσμό του φεστιβάλ. 

 

Το Σάββατο, 11 Μαΐου 2024, θα γίνει ένα pre-party με stoner/desert μουσική στο Neverland Rock Bar, που θα γίνεται presaling εισιτηρίων της συναυλίας των Truckfighters. Στο χώρο θα βρίσκονται επίσης και το μουσικό συγκρότημα Stonus. 

Σβήστε λοιπόν την ημερομηνία από τα ημερολόγιά σας και στις 11 Μαΐου πάμε για μπύρες και μουσικάρες στο Neverland Rock Bar για ένα από τα πολλά υποσχόμενα pre - parties της χρονιάς.   

Presale εισιτηρίων: Neverland Rock Bar, Χαλαρά Καφενείο, Savino Rock Bar

logo wtf

Loader