“Κοινός Τόπος” - Το ψηφιακό project από το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ

“Κοινός Τόπος” - Το ψηφιακό project από το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ

Στις 25, 26, 27 Μαρτίου

Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ παρουσιάζει μια σειρά πρώτων προβολών, τoυ νέου έργου της Έλενας Αγαθοκλέους με τίτλο «Κοινός Τόπος». Πρόκειται για ένα ψηφιακό project σε μορφή εγκατάστασης με τριπλή προβολή, βασισμένο στο τρίπτυχο «Ρημαγμένη Όχθη, Μήδειας Υλικό, Τοπίο με Αργοναύτες» του Γερμανού συγγραφέα Heiner Muller.

Ο Muller στα κείμενα του χρησιμοποιεί δεξιοτεχνικά τους αρχαιοελληνικούς μύθους, ως μια μνήμη του παρελθόντος χωρίς διαχωρισμό από την άμεση, σημερινή, εξωτερική πραγματικότητα. Παραποιεί τους μύθους, τους οικειοποιείται και τους χρησιμοποιεί ως κατασκευαστικό υλικό για να μιλήσει για τις συλλογικές εμπειρίες. Με αφορμή λοιπόν το τρίπτυχο και το μύθο της Μήδειας και του Ιάσονα,  η Αγαθοκλέους αναπτύσσει στον «Κοινό Τόπο», όπως και σε προηγούμενες δουλειές της, τον εξής προβληματισμό: πώς διαχειριζόμαστε την κληρονομιά με τρόπο σύγχρονο; Πιο συγκεκριμένα, η στιγμή της συνειδητοποίησης πως υπάρχει κάτι προβληματικό στην σύγκρουση. Όχι τόσο στην ίδια τη σύγκρουση, αλλά στον τρόπο που έχουμε μάθει να τη διαχειριζόμαστε. Η ανίκανη διαχείριση είναι μέρος της κληρονομιάς μας. Το έργο «Κοινός Τόπος» είναι η επόμενη μέρα ενός τσακωμού, μιας κρίσης, μιας καταστροφής. Είναι μια συνθήκη αποχαιρετισμού σε ησυχία. Μήτε γυναίκα μήτε άντρας, μήτε χώρα μήτε σημαία, μήτε θυμός μήτε λύπη, μήτε έτσι. Ο κοινός τόπος είναι εκεί που θα συναντηθούμε, όταν πια θα έχουμε μάθει να παίζουμε στο πιάνο τις Gnossiennes του Erik Satie.

1

Διάβασε Επίσης: Έρχεται στην Κύπρο η βραβευμένη μαύρη κωμωδία “Cyprus Avenue” 

Και ενώ η Αγαθοκλέους προέρχεται από τον χώρο των παραστατικών τεχνών, έχοντας ως προηγούμενη εμπειρία το app του «Τουρκομαχαλλά» και το digital theater performance «Πεθαίνω σα Χώρα»,  μαζί με τους συνεργάτες της προχωρούν στο εγχείρημα του «Κοινού Τόπου». Η διαδικασία εμπεριέχει μια τεράστια πρόκληση και πολλά ερωτήματα σχετικά με το πώς οι παραστατικές τέχνες μπορούν να εργαλειοποιηθούν και να δημιουργήσουν οργανική σχέση με άλλα πεδία, όπως τις ψηφιακές δυνατότητες και την παρουσίαση μέσα από μια εγκατάσταση.

Ο Κοινός Τόπος πραγματοποιείται με την υποστήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του ΥΠΠΑΝ, στο πλαίσιο του προγράμματος ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. 

1

Διάβασε Επίσης: Rossgram: Η Ρωσία έφτιαξε το δικό της Instagram

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

σύλληψη, σκηνοθεσία: Έλενα Αγαθοκλέους

κείμενο: Heiner Muller

μετάφραση: Ελένη Βαραπούλου

εικόνες video: Kωνσταντίνα Peter

φωνές (voice over): Γιώργος Κριθάρας, Έλενα Αγαθοκλέους

πιάνο: Μαριάννα Μιχαήλ, Gnossienes του Erik Satie

performer (σώματα): Γιώργος Κριθάρας, Έλενα Αγαθοκλέους

styling: Αριάνα Μαρκουλίδου 

πουκάμισα: marcia ruth alison designs

μοντάζ: Kωνσταντίνα Peter

ηχογραφήσεις: DOGYARD Studio

mastering ήχου: Αντρέας Ροδοσθένους

green screen: Lighthall Productions

green screen: Kωνσταντίνα Peter

βοηθός green screen: Αrmando Aparicio

τεχνικός: Mάριος Χαραλάμπους

προβολή: Λουκία Βασιλείου

25, 26, 27 Μαρτίου 2022

Ξυδάδικο - Γενεθλίου Μιτέλλα 34

ώρα: 20:00

είσοδος ελεύθερη

απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο 99 985232, 97879793

Με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του ΥΠΠΑΝ 

Χορηγός επικοινωνίας: Limassol Today

Loader